Maaseudun eläkeläiset kokevat kaupunkilaisia useammin, ettei rahaa jää välttämättömien menojen jälkeen

Maaseudulla joka viides eläkeläinen on pienituloinen, kaupungissa vain joka kymmenes. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Maaseudulla asuvat eläkeläiset kokevat kaupunkilaisia useammin toimeentulovaikeuksia. Asia ilmenee Eläketurvakeskuksen maanantaina julkaisemasta tutkimuksesta.

Maaseudulla kaksi viidestä eläkeläisestä kertoi kyselyssä, ettei rahaa jää välttämättömien menojen jälkeen. Kaupungissa samoin koki joka kolmas eläkeläinen.

Maaseudulla joka viides eläkeläinen on pienituloinen, kaupungissa vain joka kymmenes. Maaseudun eläkeläiset ovatkin kaupunkilaisia tyytymättömämpiä taloudelliseen tilanteeseensa, mutta erot alueellisessa tyytymättömyydessä ja koetussa toimeentulossa ovat pienempiä kuin tuloeroista voisi päätellä.

– Käytännössä maalla tullaan kaupunkeja paremmin toimeen pienillä tuloilla. Taustalla voivat olla suurempi omavaraisuus ja erilaiset kulutustottumukset, ekonomisti Satu Nivalainen Eläketurvakeskuksesta toteaa tiedotteessa.

Tutkimusta koetusta toimeentulosta aiemmin vähän

Toimeentulon puutteista huolimatta maaseudulla asuvat eläkeläiset ovat yhtä tyytyväisiä elämäänsä kuin kaupunkilaiset. Tutkijat arvioivat, että maaseudulla on elämäntyytyväisyyttä lisääviä tekijöitä, joiden voidaan nähdä paikkaavan kaupunkeja heikompaa toimeentuloa.

Maaseudulla esimerkiksi asutaan kaupunkeja yleisemmin omistusasunnoissa. Tutkimuksen toinen artikkeli osoitti omistusasumisen olevan yhteydessä elämäntyytyväisyyteen.

– Omistusasunto luo taloudellista turvaa ja elämän ennakoitavuutta, mikä lisää tyytyväisyyttä elämään. Erityisesti näin on, jos asumismenot ovat kohtuulliset ja asunto on suhteellisen hyväkuntoinen, arvioi ekonomisti Kati Ahonen Eläketurvakeskuksesta tiedotteessa.

Useita artikkeleita sisältävä Eläketurvakeskuksen vertaisarvioitu tutkimus valaisee sitä, miten eläkeläiset kokevat toimeentulonsa. Tähän saakka toimeentuloa on tarkasteltu lähinnä tuloihin perustuvilla mittareilla.

Tutkimus perustuu syksyllä 2017 kerättyyn kyselyyn, johon vastasi 2 909 eläkkeensaajaa. Vastaajat olivat 55–85-vuotiaita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 3. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 4. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 5. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 6. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 7. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 8. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 9. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 10. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"
 11. Konserttiarvio: Maustetytöt valloitti yleisönsä Lahdessa - tinkimättä omasta tyylistään
 12. Iiro Harjula oli Pelicansin junioreissa "DJ Härski" – nyt hän on matkalla koko kansan ruutukasvoksi
 13. Santtu-Matias Rouvali valittiin Vuoden Matiksi
 14. Näppis: Ne vähäset työt mitä Suomessa on kerkiää omakin väki tekemään, ei tarvita ulkomaalaisia.
 15. Tanssiarvio: Kansallisbaletin intohimoinen Carmen tuottaa metoo-keskustelun aikoina myös outoja väristyksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.