Amerikkalaiset teknologiajätit älähtivät Ranskan digiverosta, jota ne pitävät syrjivänä

Google, Amazon ja Facebook pitävät Ranskan veroa syrjivänä. Lehtikuva/AFP

STT

Yhdysvaltalaiset teknologiajätit Amazon, Facebook ja Google ovat ilmaisseet närkästyksensä Ranskan tuoreesta digiverosta. Yhtiöiden mielestä digivero on syrjivä, koska se vaikuttaa käytännössä vain muutamiin yhtiöihin.

Ranskan heinäkuussa hyväksytyn digiveron tarkoituksena on kerätä veroa ulkomaisilta suuryrityksiltä, jotka keräävät maassa suuret tuotot mutta eivät maksa niistä juuri lainkaan veroa. Teknologiajättien mielestä Ranskan malli johtaa kaksoisverotukseen.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallintokin vastustaa digiveroa, jonka se katsoo kohdistuvan nimenomaan amerikkalaisyhtiöihin. Trump on uhkaillut Ranskaa vastatoimilla, esimerkiksi ranskalaisviineihin kohdistuvilla tuontitulleilla.

Amazon, Facebook ja Google esiintyivät maanantaina yhtenä rintamana Yhdysvaltain kauppaedustajan kuulemisessa. Yhtiöiden mielestä digiverosta tulee huolestuttava ennakkotapaus.

Amazonin verosuunnittelujohtajan mukaan verolla on kielteinen vaikutus Amazoniin ja sen tuhansiin kumppaniyrityksiin.

– Olemme jo ilmoittaneet kumppaneillemme, että heidän maksunsa nousee lokakuun alusta lähtien, verosuunnittelujohtaja Peter Hiltz sanoi.

Monet teknologiajätit ovat selvinneet Euroopassa hyvin alhaisella verotuksella, kun ne ovat sijoittaneet konttorinsa Irlantiin tai muuhun matalan yritysverotuksen maahan. Ne eivät ole joutuneet maksamaan juuri ollenkaan veroa EU-maissa keräämistään tuotoista.

Takautuvalle verotukselle kritiikkiä

Ranskan digivero on suuruudeltaan kolme prosenttia yhtiöiden vuotuisesta liikevaihdosta maassa. Vero kohdistuu vain yrityksiin, joiden myynti Ranskassa on vähintään 25 miljoonaa euroa, joten se koskee vain noin 30:tä yhtiötä.

Googlen edustajan mukaan on ristiriitaista, että vero koskee vain muutamaa internetyhtiötä, kun kaikki liiketoimintasektorit ovat muuttumassa digitaalisiksi.

Yhtiöt kritisoivat myös sitä, että heinäkuussa hyväksytty vero koskee takautuvasti tuottoja vuoden 2019 alusta. Takautuva verotus on yhtiöiden mukaan ennennäkemätöntä.

Yhdysvallat on ajanut kansainvälistä digiveroratkaisua G20-maiden kesken. Myös teknologiajätit kannattavat verojärjestelmän uudistamista OECD-maiden keskinäisellä sopimuksella. Ranska halusi kuitenkin toimia asiassa nopeammin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 2. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 3. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 4. Aurinko hellii viikonloppuna myös Lahdessa – Sopenkorven havaitoasemalla hätyyteltiin lauantaina hellerajaa jo ennen puoltapäivää
 5. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 6. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 7. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 8. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 9. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 10. Kaasujalka oli jälleen raskas Viitostiellä Heinolassa
 11. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 12. Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?
 13. CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin – kymmeniä ihmisiä on yhä kateissa räjähdyksen jäljiltä
 14. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 15. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.