Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pohjavesi mahdollisesti uhattuna – rikkihapporekan kaatumisesta johtunut välitön vaaratilanne on ohi, mutta puhdistustyöt jatkuvat

Lahden eteläisellä kehätiellä sattuneen rikkihappovuodon jälkien puhdistaminen jatkuu. Launeen eritasoliittymän kohdalla torstai-iltana kaatuneesta rekasta valui rikkihappoa maahan noin 7 000–8 000 kilogrammaa. Kaasuuntumisherkkä rikkihappo ei enää aiheuta vaaraa lähialueen ihmisille, ja happo on padottu ojaan ja hulevesiviemäriin, Lahden kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos antoi tilanteesta vaaratiedotteen myöhään torstai-iltana ja neuvoi alueen asukkaita välttämään alueella liikkumista, pysymään sisätiloissa sekä sulkemaan ilmanvaihdon. Pelastuslaitoksen vaaratiedote purettiin yöllä.

– Pohjaveden muodostumisaluetta on pieni alue eteläisen kehätien kohdalla, missä on pohjavesien suojaksi asennettu betonilaatta ja pohjavesisuojaus, kertoo Lahden kaupungin vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin.

Onnettomuuspaikka oli kehätiellä pahin mahdollinen, sillä rikkihappovuoto sijaitsee pohjavesikaukalon kohdalla. Siinä kohdassa kehätie on rakennettu pohjavesipinnan alapuolelle ja tien rakentamisen yhteydessä pohjavettä suojaava paksu savikerros on jouduttu puhkaisemaan. Kohteessa on betonikaukalo ja bentoniittisuojaus, joka erottaa tien pohjavedestä.

Pintavesien suojaaminen on nyt kriittisin tehtävä.

Ismo Malin

Pohjavesi on paineellista ja purkautuu pohjaveden alennusjärjestelmän kautta läheiseen ojaan. Jos pohjavesikaukalo tai bentoniittisuojaus on vaurioitunut onnettomuuden seurauksena, on riski, että rikkihapolla on suora yhteys pohjaveteen.

– Alue on osa merkittävää Lahti-pohjavesialuetta, josta muun muassa Lahti Aqua ottaa merkittävän määrän vettä Etelä-Lahden tarpeisiin. Mikäli pohjavesikaukalo tai bentoniittisuojaus on pysynyt vaurioitumattomana, suojaa se pohjavettä kohteessa, kertoo Väyläviraston projektipäällikkö Janne Wikström.

Eteläinen kehätie on rakennettu betonikaukaloon pohjavesipinnan alapuolelle. Betonikaukalon ja bentoniitin on tarkoitus suojata pohjavettä. Pohjavesi virtaa alueelta etelän suuntaan poispäin Launeen vedenottamolta. Onnettomuuspaikan kohdalla, molemmin puolin tietä on kaksi pohjavedenhavaintoputkea, kertoo Lahden kaupungin ympäristölupapäällikkö Juha Alaluukas.

Pohjavettä ei pumpata paikalla, vaan tien kuivatus perustuu salaojitukseen, joka laskee pohjaveden pintaa alueella noin metrin.

Rikkihapporekka kaatui Lahden eteläisellä kehätiellä

Rikkihappo liuottaa maaperästä metalleja ja voi nostaa pohjaveden metallipitoisuuksia, myös sulfaattipitoisuus nousee. Maahan valunut rikkihappo ei haihdu ilmaan. Maaperän kosteus edistää sen tunkeutumista maahan.

– Tienpitäjä eli Uudenmaan ely-keskus aloittaa onnettomuusalueella puhdistustyöt. Pintavesien suojaaminen on nyt kriittisin tehtävä, koska Paskurinojassa ja Porvoonjoessa tuo määrä aiheuttaisi todennäköisesti virtavesieliöstölle ja näkyvimmin tietenkin kaloille tuhoa, kertoo Lahden kaupungin vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin.

Rikkihappo voidaan imeyttää hiekkaan tai tehokkaampaan imeytysaineeseen ja kerätä kannellisiin merkittyihin astioihin neutralointia varten. Rikkihappojäte voidaan neutraloida kalkilla.