Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Radio Voiman podcast | Formiaatin käytöstä Lahden kevyen liikenteen väylillä ollaan luopumassa – kunnossapitopäällikkö kertoo palautteesta: "Ei sitä ole tarvinnut lukea rivien välistä, että mitä mieltä asiasta ollaan"

Lahden kaupunkiympäristölautakunta käsittelee kokouksessaan 14. joulukuuta formiaatin käytöstä luopumista kevyen liikenteen väylillä. Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho kertoi Radio Voimalla torstaina, että mikäli päätös syntyy, ryhdytään kevyen liikenteen väyliä auraamaan ja hiekoittamaan myös niillä alueilla, joilla tähän mennessä on käytetty formiaattia.

- Siihen osoitetaan tavallaan aika merkittävä kalustomäärä suhteutettuna hoidettavaan pituuteen. Yleensä aurattavilla alueilla tietty kone saattaa hoitaa tietyn alueen. Tähän nimetään isompi kalusto, kuin mitä tämän pituinen väyläverkko muuten vaatisi.

Leppäaho arvelee, että formiaatin käytöstä annettua palautetta olisi masinoitu esimerkiksi sosiaalisessa mediassa pyytämällä isompaa joukkoa antamaan palautetta formiaatin käytöstä.

- Osa on varmasti antanut palautetta ihan kehottamattakin. Ei sitä nyt ihan älyttömiä määriä ole tullut. Mutta silloin kun on tullut, ei sitä ole tarvinnut lukea rivien välistä, että mitä mieltä asiasta ollaan.

Kunnossapidon muutoksen myötä rahallisen säästön määrä tulee Leppäahon mukaan riippumaan talvesta.

- Kyllä siinä noin 500 000 euroa joka tapauksessa varmaan säästettäisiin.

Formiaatin käyttöä tullaan jatkamaan ajoradoilla. Lahden kaupungissa on Leppäahon mukaan tehty päätös suolatuotteiden käytön luopumisesta kunnossapitourakoissa.

- Ne korvataan ympäristöystävällisellä tuotteella ja tällä hetkellä meillä ei ole tiedossa muita kuin tämä formiaatti, joka olisi suolaa hyvin korvaava. Formiaatti kestää pakkasta paremmin kuin suola, eli sitä voidaan käyttää kylmemmissä keleissä kuin suolaa. Mutta meillä ei ole tarkoituksena kemikaaleja mielin määrin hölvätä.

Formiaatista luopumisesta päättää siis viime kädessä Lahden kaupunkiympäristölautakunta joulukuun puolivälissä. Leppäaho arvelee uuden kunnossapitomallin tulevan käyttöön noin kuukausi päätöksen tekemisen jälkeen.

Kunnossapitopäällikkö muistuttaa vielä kaikkia talviliikkujia varustautumaan hyvin.

- Kannattaa panostaa kenkiin, renkaisiin, valoihin ja heijastimiin hyvin, meneepä sitten millä reitillä tai vehkeellä tahansa.

Moni koiranomistaja on harmissaan formiaatin käytöstä Lahden keskustassa – Minna Koski joutuu välillä kantamaan 35-kiloista koiraansa

Kymmenen senttimetriä lunta vuorokaudessa Lahteen, lisää on luvassa