Sorsastus ja karhun metsästys alkavat – Metsästäjien odotukset kaudelle korkealla

Sorsia saa taas metsästää. Lehtikuva / Jussi Nukari

STT

Sorsastuskausi alkaa tänään. Tänään käynnistyy myös muun muassa kanadanmajavan ja karhun metsästys.

Suomen riistakeskuksen ja Suomen Metsästäjäliiton mukaan odotukset kaudelle ovat korkealla, koska monien riistaeläinten kannat ovat vahvat. Esimerkiksi valkohäntäpeuran pyyntilupia on myönnetty lähes 60 000.

Myös metsäkanalintuja on ennakkotietojen perusteella runsaasti.

Viestintäpäällikkö Klaus Ekman Suomen riistakeskuksesta muistutti viime viikolla, että metsälle pitää muistaa lähteä maltilla. Kun riistaa on runsaasti, on metsästäjiä myös paljon liikkeellä.

– Silloin aina kasvaa se riski, että aseiden kanssa sattuu vahinkoja. Maltti mielessä ja jäitä hatussa, silloin hyvä tulee, Ekman sanoi STT:lle.

Vesilintukannat taantuneet

Usean vesilinnun tilanne on päinvastainen kuin metsäkanalintujen. Monen Suomessa tärkeän riistavesilinnun kanta on taantunut koko 2000-luvun ajan. Birdlife Suomi ja Metsästäjäliitto ovatkin yhteisessä tiedotteessaan kehottaneet välttämään taantuvien lajien metsästystä ja keskittymään kestäviin lajeihin.

Taantuvien lajien metsästystä on myös rajoitettu tällä metsästyskaudella. Metsästäjäliiton toiminnanjohtajan Heli Siitarin mukaan esimerkiksi äärimmäisen uhanalaiseksi luokitellun punasotkan metsästys on tällä hetkellä kielletty kokonaan.

Petoeläimistä taas esimerkiksi karhua metsästetään tänä vuonna vähemmän. Suomen riistakeskus on antanut 228 poikkeuslupaa alkavalle kaudelle. Lupien määrä on 32 alhaisempi kuin viime vuonna.

Poronhoitoalueella voidaan tämän lisäksi kaataa alueellisen kiintiön nojalla 85 karhua.

Sekä Metsästäjäliitto että Birdlife Suomi toivovat, että kaikki metsästäjät ilmoittaisivat saaliinsa Oma riista -palveluun metsästystilastoinnin parantamiseksi.

----

Korjattu aiempaa uutista: Poistettu virheellinen tieto siitä, että kanalintujen metsästys alkaisi tänään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Skopjesta saapuneita matkustajia
 3. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 4. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 5. Rattijuoppo ajoi ulos Hartolassa – kuljettaja ja matkustajat sairaalaan
 6. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 7. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 8. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 9. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 10. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 11. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 12. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 13. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 14. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 15. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.