Laukaassa karkuteillä olevat naudat todennäköisesti lopetetaan – villiintyneitä eläimiä yritetty ohjata tilalle takaisin

Naudat ovat lihakarjaa, ja joukossa on niin sonneja, hiehoja kuin vasikoitakin. LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN

STT

Laukaassa omistajaltaan karannutta noin neljänkymmenen naudan laumaa uhkaa lopettaminen, koska eläimet ovat päässeet villiintymään. Ympäristötoimenjohtaja Jukka Lappalainen kertoo, että naudat todennäköisesti lopetetaan.

– Niitä on pyritty ohjaamaan ja saattamaan tilakeskukselle, mutta ne ovat villejä ja vapaita, Lappalainen sanoo.

Lappalaisen mukaan on mahdollista, että lauman hajotessa on yksilöitä, jotka lähtevät tilalle takaisin. Naudat ovat lihakarjaa, ja joukossa on niin sonneja, hiehoja kuin vasikoitakin. Laumassa on Lappalaisen mukaan ainakin kolme isoa sonnia.

Eläimet liikkuvat Vehniäntien ympäristössä ja voivat tulla tielle ja pihamaille. Pahin vaara-alue on Vehniäntiellä Asontien risteyksen ja Vehniäntien levähdyspaikan välisellä alueella sekä Vehniäntieltä pohjoiseen.

Lappalaisen mukaan viranomaisiin on oltu yhteydessä ja tarkoituksena on pyytää apua myös paikallisilta metsästysseuroilta. Tilanteen hoitamiseen voi mennä viikkoja.

– Tämähän ei ole sellainen asia, että niitä mennään ampumaan kasoihin. Jokainen lopetettava eläin lopetetaan niin kuin eläinsuojelulain mukaan kuuluu, Lappalainen sanoo.

Karanneista naudoista kertoi aiemmin muun muassa Keskisuomalainen.

"Tilalla ei ole ollut varsinaisia aitoja"

Lappalaisen mukaan eläimet pääsivät karkuun tilalta, joka on ollut eläinsuojelullisen ohjauksen kohteena. Eläimet ovat eläneet hyvin vapaasti, eikä tilalla ole ollut varsinaisia aitoja.

Lihakarjalauman arvo on Lappalaisen arvion mukaan kymmeniätuhansia euroja.

Eläimiä ei pidä hätyyttää tai lähestyä. Lappalainen sanoo, että navettalehmästä poiketen naudat ovat nopealiikkeisiä ja hyväkuntoisia. Ihmiselle voi käydä huonosti, jos eläimet vauhkoontuvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 2. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 3. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 4. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 5. Yön uutiskooste: CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin
 6. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 7. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 8. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 9. Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?
 10. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 11. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 12. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 13. Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa
 14. Lahti on saanut etäkoulukevään jäljiltä 1,5 miljoonaa oppimisen tukemiseen – avustus käytetään tukiopetukseen ja uusien opettajien palkkaamiseen
 15. Anssi Tikanmäki soittaa Sysmässä Maisemakuvia Suomesta – artisti sai kultalevyn sooloalbumistaan 36 vuoden jälkeen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.