Yhdysvallat, ilmainen viisumi ja Putinille tarjoiltu sorsa – nämä asiat kiinnostivat itänaapuria Niinistön ja Putinin tapaamisessa

Ria Novosti kiinnitti huomiota uutisessaan muun muassa siihen, että Putin toivoi Venäjän houkuttelevan enemmän suomalaisturisteja ilmaisen viisumin myötä. LEHTIKUVA / IRENE STACHON

STT

Venäjänkielinen media seurasi silmä kovana Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja presidentti Sauli Niinistön keskiviikkoista tapaamista.

Suomessa vieraillut Putin pääsi uutisissa myhäilemään naapurimaiden hyvästä yhteistyöstä. Ria Novostin mukaan Putin korosti Niinistölle, että maat jatkavat yhteistyötä ympäristön hyväksi myös Arktisessa neuvostossa.

Samassa uutisessa Putin toivoi, että Venäjä houkuttelisi enemmän suomalaisturisteja ilmaisen viisumin myötä. Ulkoministeriö kertoi STT:lle elokuun alussa, että ilmainen sähköinen viisumi Pietarin ja Leningradin alueelle olisi tulossa lokakuun alussa.

Venäjä myös elätteli toiveita, että Suomen EU-puheenjohtajuus edistäisi Venäjän ja unionin suhteita. Putin halusi, että suhde etenisi enemmän molempia osapuolia hyödyttävän kumppanuuden suuntaan.

Venäjä vastaa Yhdysvaltain toimiin

Muutoin tapaamista koskevasta uutistarjonnasta sai käsityksen, että itärajan takana oltiin kiinnostuneita maailmanpolitiikan asioista ennemmin kuin Suomesta.

Gazeta.ru-lehti nosti monien muiden medioiden tavoin otsikoihin Venäjän jäsenyyden Euroopan neuvostossa, mutta toisti Putinin tiedotustilaisuudessa sanomat sanat.

– Emme pyrkineet neuvostoon. Jos meitä ei haluta nähdä siellä, olemme valmiita tulemaan toimeen ilmankin.

Putin kommentoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa myös Yhdysvaltojen irtautumista kansainvälisestä INF-sopimuksesta, joka kieltää tietyt keskipitkän matkan ohjukset. Putinin mielestä Yhdysvaltain päätös jättää sopimus on uhka koko maailman turvallisuudelle.

Putin sanoi Ria Novostin mukaan, että Venäjä aikoo myös vastata Yhdysvaltain toimiin.

"Kunnioitamme kansalaisiamme"

Sen sijaan suomalaismedioiden näkökulmasta mielenkiintoiset Ukrainan tilanne ja Moskovan mielenosoitukset jäivät uutisoinnissa vähemmälle huomiolle.

Russia Today mainitsi, että Ukrainasta keskusteltiin ja että Putin kertoi Niinistölle Kaakkois-Ukrainan tilanteesta. Sivusto kertoi, että Niinistö aikoo vierailla Ukrainassa parin viikon päästä, mutta muuta presidenttien keskustelujen sisällöstä ei kerrottu.

Moskovan mielenosoitukset saivat kuitenkin palstatilaa myös valtion mediassa. Rossijskaja Gazeta pitäytyi silti vankasti Putinin sanoissa, joiden mukaan Venäjä kunnioittaa kansalaisiaan. Putin kuittasi mielenosoitukset sanomalla, ettei niissä ole mitään ainutlaatuista, sillä ulkomailla protestit äityvät usein paljon vakavammiksi.

– Puhumme suurista määristä kuolleita ihmisiä, tuhansista vakavasti loukkaantuneista ja tuhansista lainvalvojien loukkaamista ihmisistä, presidentti sanoi lehden mukaan.

Putinin illallismenu kiehtoi

Illallinen Suomenlinnassa sen sijaan kiinnosti venäläismediaa paljon – tarkemmin ottaen illan ruokalista. Ria Novosti kertoi, että Putinille tarjoiltiin suomalaista järvikalaa, sorsanrintaa ja jälkiruuaksi tuoreita Kultarannan marjoja sekä sorbettia. Venäläisille lukijoille tarjoiltiin myös makupaloja Suomenlinnassa sijaitsevan illallisravintolan historiasta.

Uutissivusto myös innostui Niinistön kielitaidosta, kun presidentti toivotti kollegansa tervetulleeksi venäjäksi.

Izvestija-lehti puolestaan kertoi Putinin tuliaisista suomalaiskollegalleen. Putin antoi Niinistölle kokoelman C. G. E. Mannerheimin perheeseen liittyviä asiakirjoja, kirjeitä ja valokuvia. Presidentin kanslia kertoi jo etukäteen tiistaina, että Niinistö lahjoittaa asiakirjat Kansallisarkistolle.

----------

Korjattu uutista klo 17.45: Korjattu ensimmäisen sitaatin muotoilua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 2. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 3. Sään puolesta lomalotto ei suosinut tänä vuonna heinäkuussa lomailleita – yöt olivat Lahdessa viileitä, myös sateita oli tavallista enemmän
 4. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 5. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 6. Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa
 7. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 8. Aurinko hellii viikonloppuna myös Lahdessa – Sopenkorven havaitoasemalla hätyyteltiin lauantaina hellerajaa jo ennen puoltapäivää
 9. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 10. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 11. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 12. Kaasujalka oli jälleen raskas Viitostiellä Heinolassa
 13. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 14. Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?
 15. Rami Lehdon Vierailija-kolumni: Suomi maksaa jälleen rekkalasteittain vappusatasia etelään – hallituksen viesti suomalaisille: "Kaivakaa enemmän taskuja, kohta lähetämme lisää laskuja"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.