Britannian pääministeri Boris Johnson tapasi Macronin – Johnson painotti haluavansa brexit-sopimuksen

Johnson ja Macron keskustelevat brexitistä tänään Pariisissa. LEHTIKUVA / AFP

STT

Britannian pääministeri Boris Johnson painotti tapaamisessaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa, että hän todellakin haluaa brexit-sopimuksen.

– Haluan tehdä tämän täysin selväksi ranskalaisille ja teille Macron, että minä tietenkin tahdon sopimuksen. Uskon, että voimme saada sopimuksen ja hyvän sopimuksen, hän sanoi.

Johnson kertoi rohkaistuneensa Berliinissä käymistään keskusteluista yhteisten liittolaisten kanssa.

– Tiedän, että energialla, luovuudella ja soveltamisella voimme löytää ratkaisun eteenpäin.

Johnson lisäksi sanoi, että oli kiinnostavaa kuulla myönteisiä ajatuksia, joilla backstop-vaihtoehdon korvaaminen voidaan tehdä. Niin sanotun backstopin tarkoitus on säilyttää avoin raja Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä vielä brexitin jälkeenkin, ja Johnson vastustaa sitä.

"Emme saa aikaan 30 päivässä erosopimusta, joka on hyvin erilainen kuin nykyinen"

Macron kuitenkin sanoi tiedotustilaisuudessa, että Britannian EU-eron backstop-vaihtoehdon pääpiirteet ovat välttämättömiä.

Macronin mukaan brexit-sopimuksen pääpiirteet eivät ole vain teknisiä rajoituksia tai juridista suukopua, vaan aitoja ja välttämättömiä takuita, joilla säilytetään vakaus Irlannissa ja yhtenäisyys markkinoilla.

Macronin mukaan Britannian mahdollisen uuden erosopimuksen pitää olla hyvin samankaltainen kuin nykyisen, jotta se voidaan hyväksyä.

– Emme saa aikaiseksi 30 päivässä erosopimusta, joka on hyvin erilainen nykyisen kanssa, Macron sanoi.

Macron kertoi yhtyvänsä Saksan liittokansleri Angela Merkelin ajatukseen siitä, että Britannialla pitää olla vaihtoehto backstop-ratkaisulle 30 päivässä. Hän kuitenkin ampui alas ajatuksen, että tämä pitäisi laskea uudeksi aikatauluksi. Hänen mukaansa on mahdotonta odottaa lokakuun loppuun ennen kuin voidaan päättää, voidaanko kova brexit välttää.

– Mitä Angela Merkel sanoi eilen, on todella paljon linjassa sen kanssa, mitä olemme keskustelleet hyvin alusta asti ja se on se, että me tarvitsemme selkeyttä 30 päivässä.

– Uskon, että se käy yksiin myös pääministeri Johnsonin kanssa. Kukaan ei odota lokakuun 31. päivään asti löytääkseen oikein ratkaisun.

Macron uskoo, että viisaan ratkaisun pitäisi löytyä 30 päivässä, jos molemmilla puolilla on hyvää tahtoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 2. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 3. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 4. Lahden Ahkeran Ilona Monosen kolmen kisan urakka alkoi 3 000 metrin kullalla 17-vuotiaiden SM-kisoissa
 5. Korona ei pysäyttänyt tanssileirin järjestämistä - Lahden Tanssiopiston tanssileiri huipentui loppunäytökseen Kauppakeskus Valossa
 6. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 7. Anssi Tikanmäki soittaa Sysmässä Maisemakuvia Suomesta – artisti sai kultalevyn sooloalbumistaan 36 vuoden jälkeen
 8. Nastolalaislähtöistä Ylen suosikkimeteorologia Anniina Valtosta yritettiin uran alussa vanhentaa meikillä ja vaatteilla, kunnes esiintymiskouluttaja pisti pelin poikki
 9. Punapaitoja esillä Pentti Rannan maalauksissa ja juhlanäyttelyssä Hollolassa
 10. Vakava lento-onnettomuus Intiassa – ainakin 14 kuollut ja kymmeniä loukkaantunut katkenneessa koneessa
 11. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 12. THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut Virossa koronalle – Turun alueella useita koronatartuntoja Balkanilta palanneilla matkailijoilla
 13. 80-vuotias nainen joutui varkauden kohteeksi Lahdessa – arvokas kaulakoru vietiin bussipysäkillä
 14. Nuori mies piilotti elintarvikkeita paitansa alle ja poistui kaupasta maksamatta Lahden Nastolassa – tilillä kymmeniä näpistyksiä
 15. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.