Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Radio Voiman podcast | Nuoret eivät ole ehkä ymmärtäneet tekevänsä vapaaehtoistoimintaa: "Voi olla, että omassa elämässä jo on vapaaehtoistoimintaa, vaikkei sitä ole ajatellutkaan sillä nimellä"

Kansainvälistä vapaaehtoisten päivää vietetään Suomessa perjantaina 2.12. Päijät-Hämeen vapaaehtoistoiminnan verkoston alueellinen koordinaattori Hanna Virtanen pohti torstaina Radio Voimalla, millainen Suomi meillä olisi ilman vapaaehtoisia toimijoita.

– Yhteiskuntarakenne on sellainen, että jos sieltä tiputtaisi pois kolmannella sektorilla tehtävän työn, joka pääasiassa on juuri sitä vapaaehtoistyötä, niin kyllä se aika erilaiseksi muuttuisi. Meille jäisi enää julkinen ja yksityinen puoli toimijoiksi, niin siitä voi jokainen miettiä, minkälainen Suomi meillä olisi ilman vapaaehtoistoimintaa.

Virtanen on puhunut vapaaehtoisteemasta myös nuorten kanssa.

– He eivät ole ehkä ymmärtäneet jo tekevänsä jotain vapaaehtoistoimintaa. Jos he ovat vaikka rippi- tai protu-leirillä olleet ohjaajina, niin kyseessä on vapaaehtoistoiminta. Voi olla, että siellä omassa elämässä jo on vapaaehtoistoimintaa, vaikkei sitä ole ajatellutkaan sillä nimellä.

Myös junioriurheilussa on Virtasen mukaan paljon junioritoimijoita, jotka myös tekevät joukkueissa vapaaehtoistyötä.

– Vapaaehtoistoimintaa voi tehdä myös esimerkiksi ympäristön, eläinten, ikäihmisten tai lapsiperheiden hyväksi, Virtanen luettelee.

Vapaaehtoistoiminta ei ole koordinaattorin mukaan pelkästään sitä, että autetaan jotain kohderyhmää tai vaikkapa pidetään ympäristöstä huolta siivoamalla jokin kohde.

– Se miten hyvä mieli siitä tulee, on erikoinen ja hieno juttu. Sitä on vaikea yrittää selittää sellaiselle ihmiselle, joka ei ole vielä ollut mukana toiminnassa ja saanut itse kokea sitä.

Hanna Virtasen haastattelu