Trump vastasi Kiinan vastatoimiin – tullimaksut nousevat taas

Yhdysvallat ja Kiina ovat lätkineet tulleja toisilleen viime vuodesta lähtien. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvallat vastaa Kiinan tuontitulleihin. Presidentti Donald Trump ilmoitti, että olemassa olevat 250 miljardin arvoiseen kiinalaistuontiin kohdistuvat Yhdysvaltain tullit nousevat lokakuun alussa 25 prosentista 30 prosenttiin.

Lisäksi syyskuun alussa voimaan tulevat uudet tullit 300 miljardin arvoiselle tuonnille nousevat 10:stä 15 prosenttiin.

Tullien korotus on vastatoimi Kiinan perjantaina ilmoittamille uusille tulleille, jotka koskevat 75 miljardin arvoista tuontia Yhdysvalloista. Kiinan tullit taas olivat vastaus Yhdysvaltain aiempiin tulleihin.

Trump ilmoitti tullimaksujen korotuksista tyylilleen uskollisesti tviittisarjalla. Hän kritisoi jälleen Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasuhteita epäreiluiksi.

– Kiinan ei olisi pitänyt laittaa uusia tulleja 75 MILJARDILLE DOLLARILLE Yhdysvaltojen tuotteita (poliittisesti motivoitunutta!), presidentti jyrisi.

Yhdysvallat ja Kiina ovat lätkineet tulleja toisilleen viime vuodesta lähtien. Maat ovat neuvotelleet toistuvasti kauppasopimuksesta, ja välillä ilmassa on ollut lupaavia merkkejä, mutta siitä huolimatta kauppasota on vain kiihtynyt.

Kiina sanoi perjantaina olleensa pakotettu ottamaan rangaistustullit käyttöön Yhdysvaltojen "yksipuolisen toiminnan ja protektionismin" painostamana. Trump taas sanoi määränneensä yhdysvaltalaisyritykset "etsimään vaihtoehtoa Kiinalle."

Jos mitään tulleja ei peruta, vuoden loppuun mennessä lähes kaikki tuonti ja vienti Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä on tullimaksujen alaista.

Wall Street reagoi odotetusti

Kauppasodan uusimmat käänteet saivat Wall Streetillä pörssikurssit voimakkaaseen laskuun.

Dow Jones -indeksi putosi perjantaina 2,4 prosenttia, S&P -indeksi 2,6 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq Composite kolme prosenttia jo ennen kuin Trump ilmoitti uusista tulleista.

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasota on luonut jo pitkään synkkiä pilviä maailmantalouden taivaanrantaan. Maailmantalous on ollut muutenkin hidastumaan päin, ja kauppasodan kiihtyminen hermostuttavat sijoittajia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 2. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 3. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 4. Lahden Ahkeran Ilona Monosen kolmen kisan urakka alkoi 3 000 metrin kullalla 17-vuotiaiden SM-kisoissa
 5. Korona ei pysäyttänyt tanssileirin järjestämistä - Lahden Tanssiopiston tanssileiri huipentui loppunäytökseen Kauppakeskus Valossa
 6. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 7. Anssi Tikanmäki soittaa Sysmässä Maisemakuvia Suomesta – artisti sai kultalevyn sooloalbumistaan 36 vuoden jälkeen
 8. Nastolalaislähtöistä Ylen suosikkimeteorologia Anniina Valtosta yritettiin uran alussa vanhentaa meikillä ja vaatteilla, kunnes esiintymiskouluttaja pisti pelin poikki
 9. Punapaitoja esillä Pentti Rannan maalauksissa ja juhlanäyttelyssä Hollolassa
 10. Vakava lento-onnettomuus Intiassa – ainakin 14 kuollut ja kymmeniä loukkaantunut katkenneessa koneessa
 11. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 12. THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut Virossa koronalle – Turun alueella useita koronatartuntoja Balkanilta palanneilla matkailijoilla
 13. 80-vuotias nainen joutui varkauden kohteeksi Lahdessa – arvokas kaulakoru vietiin bussipysäkillä
 14. Nuori mies piilotti elintarvikkeita paitansa alle ja poistui kaupasta maksamatta Lahden Nastolassa – tilillä kymmeniä näpistyksiä
 15. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.