Sähkötupakan käyttäjä kuoli mystiseen keuhkosairauteen Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa on tullut tietoon lähes 200 sairaustapausta, joiden yhteyttä sähkötupakkaan tutkitaan. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvalloissa tutkitaan sähkötupakan yhteyttä vastikään sattuneeseen kuolemantapaukseen.

Illinoisin osavaltion terveysviranomaiset kertoivat perjantaina, että potilas oli joutunut sairaalaan vakavan ja selittämättömän hengitystiesairauden vuoksi. Hän oli polttanut äskettäin sähkötupakkaa. Potilas kuoli sairauteensa.

Sähkötupakan käyttäjä hengittää laitteen kautta nikotiinipitoista höyryä. Sähkötupakka on kasvattanut suosiotaan muun muassa tupakoinnin lopettamista yrittävien keskuudessa, sillä sitä ei ole pidetty niin haitallisena kuin perinteistä tupakkaa.

Kesäkuun lopulta alkaen 22:ssa Yhdysvaltojen osavaltiossa on tullut tietoon ainakin 193 tapausta, joissa keuhkosairauden epäillään olevan yhteydessä sähkötupakointiin tai esimerkiksi kannabiksen käyttöön vaporisaattorilla eli höyrystämiseen tarkoitetulla laitteella. Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaavan viranomaisen CDC:n mukaan monet sairastuneista ovat nuoria ja nuoria aikuisia.

– Sairauden vakavuusaste on hälyttävä. Meidän on levitettävä sanaa, että sähkötupakointi voi olla vaarallista, Illinoisin terveysviraston johtaja Ngozi Ezike sanoi.

WHO varoitti viime kuussa sähkötupakasta

Vaikka sairaustapaukset vaikuttavat samanlaisilta, CDC:n virkaa toimittavan apulaisjohtajan Ileana Ariaksen mukaan ilmassa on vielä paljon kysymyksiä. Toistaiseksi on epäselvää, onko tapauksilla yhteinen syy vai ovatko ne eri sairauksia, joiden ilmenemismuoto on samanlainen.

Illinoisissa ainakin 22 ihmistä on viranomaisten mukaan sairastunut poltettuaan sähkötupakkaa tai käytettyään muita tuotteita vaporisaattorilla. Sairastuneet ovat olleet iältään 17–38-vuotiaita.

Washington Postin mukaan sairastuneilla on ollut yskää, hengenahdistusta ja heikotusta. Jotkut ovat oksennelleet ja sairastuneet ripuliin. Oireet ovat pahentuneet päivien tai viikkojen kuluessa.

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti viime kuussa sähkötupakan vaaroista. WHO:n mukaan sähkötupakointi on kiistatta haitallista terveydelle ja tuotteita tulisi sen vuoksi säännellä.

WHO:n mukaan ei ole kunnollisia todisteita puoltamaan väitettä, jonka mukaan sähkötupakka auttaisi tupakoitsijoita lopettamaan perinteisten savukkeiden polttamisen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 2. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 8. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 9. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 10. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 11. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 12. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 13. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 14. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 15. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.