Tuomariliiton puheenjohtaja Lännen Medialle: Sidonnaisuusrekisterin liian tarkat tiedot ovat turvallisuusriski tuomareille

Lakisääteinen sidonnaisuusrekisteri on kaikille avoin. Sen on tarkoitus taata, että asianosaiset saisivat tietoa tuomareiden mahdollisesta esteellisyydestä. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT

Tuomarien ja asiantuntijajäsenten sidonnaisuusrekisteri voi johtaa niin sanottuun maalittamiseen ja tuomarien turvallisuuden vaarantumiseen. Näin sanoo Tuomariliiton puheenjohtaja Antti Tapanila Lännen Medialle.

Lakisääteinen sidonnaisuusrekisteri on kaikille avoin. Sen on tarkoitus taata, että asianosaiset saisivat tietoa tuomareiden mahdollisesta esteellisyydestä eli siitä, voiko tuomari sidonnaisuuden tai muun seikan takia käsitellä oikeustapausta.

Maalittaminen on yksittäiseen ihmiseen kohdistuvaa toimintaa, joka tähtää vaientamiseen. Tapanilan mukaan maalittamisen vaara on olemassa, jos rekisteriin kirjataan liian yksityiskohtaista tietoa.

Tapanila sanoo, että jos tuomari ilmoittaa rekisteriin esimerkiksi asunto-osakeyhtiön hallituksen jäsenyyden, merkintä paljastaa suoraan, missä tuomari asuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.