Poliisi pyytää yleisövihjeitä Porvoon ampumisista – epäillyt vaarallisia ja aseistautuneita, mutta tiedossa ei ole konkreettista uhkaa

Molemmat poliisit saivat sairaalahoitoa vaativia vammoja. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

STT

Poliisi kaipaa yleisövihjeitä Porvoon ampumisista, keskusrikospoliisi tiedottaa Twitterissä. Havainnot pyydetään lähettämään sähköpostitse osoitteeseen rikosvihje.krp@poliisi.fi. Äkillisissä tilanteissa on soitettava hätänumeroon.

Poliisi selvittää edelleen teoista epäiltyjen olinpaikkaa. Keskusrikospoliisi kirjoittaa henkilöiden olevan vaarallisia ja aseistautuneita, mutta tällä hetkellä poliisin tiedossa ei ole mitään konkreettista uhkaa.

Kahta poliisia ammuttiin hälytystehtävän yhteydessä yöllä Porvoon Koneistajantiellä. Poliisien vammat vaativat sairaalahoitoa.

Tutkitaan murhan yrityksinä

Keskusrikospoliisi tutkii Porvoon viimeöisiä ampumisia murhan yrityksinä.

Poliisin mukaan uutta tietoa tapahtumien kulusta annetaan vasta kello 17 järjestettävässä tiedotustilaisuudessa. Rikoskomisario Mikko Salminen toteaa kuitenkin STT:lle, ettei tapahtumasta poliisin arvion mukaan aiheutunut erityistä vaaraa sivullisille.

– Meillä ei ole semmoista erityistä tietoa, että siinä olisi ollut sivullisvaaraa, Salminen sanoo.

Tapahtumapaikka sijaitsee Ölstensin teollisuusalueella.

Aamuyöllä Porvoossa olleen Lehtikuvan kuvaajan mukaan Eestinmäen päiväkodin edustalla oli yöllä parisenkymmentä poliisiautoa ja jatkuvaa poliisiliikennettä. Paikalla oli myös nähty poliisihelikopteri ja muutamia poistuvia ambulansseja. Eestinmäen päiväkoti sijaitsee reilun kahden kilometrin päässä Koneistajantieltä.

Kuvaajan mukaan poliisi oli yöllä sulkenut Porvoosta ulos meneviä teitä sekä pysäyttänyt ja tarkastanut ajoneuvoja. Itä-Uudenmaan pelastuslaitos kertoi Twitterissä myös tehostaneensa valmiuttaan Porvoon yöllisen tilanteen takia.

Poliisiylijohtaja pitää tuomittavana

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen pitää poliisiin kohdistunutta ampumista vakavana ja erittäin tuomittavana asiana.

– Hyökkäys poliisia kohtaan on myös hyökkäys koko yhteiskuntaa kohtaan, Kolehmainen sanoo STT:lle.

Kolehmaisen mielestä tapahtumien vakavuutta korostaa se, että Suomessa vastaavaa tapahtuu harvoin. Poliisiylijohtajan mielestä poliisin operaatiokyvystä ja myös yhteiskunnan turvallisuudesta on pidettävä huolta, jottei tällaisia tapauksia nähdä lisää.

Poliisien vammat vaativat sairaalahoitoa, mutta Kolehmaisen tietojen mukaan molempien tilanne on tällä hetkellä vakaa.

– Vammautuneiden poliisien hyvinvoinnista huolehtiminen on tässä erittäin tärkeää.

Poliisissa aloitetaan aina vakavien väkivaltatapausten jälkeen analyysi siitä, miten tapahtumat voidaan jatkossa estää. Selvitys keskittyy poliisin toimintamalleihin sekä siihen, onko poliisin koulutuksessa, varustuksessa tai asiaa koskevassa lainsäädännössä muutostarpeita.

Viimeöisten tapahtumien kulkuun Kolehmainen ei kuitenkaan ota kantaa. Analyysin aika on vasta, kun yön tapahtumat ovat tarkemmin tiedossa.

Kolehmainen kertoo muistuttavansa vuosittain uusille poliisiopiskelijoille, että poliisin ammatissa on mahdollista joutua jopa hengenvaaraan.

– Mutta sanon myös sen, ettei heidän kannata olla huolissaan. Poliisiammattikorkeakoulussa on parhaat mahdolliset opettajat ja kouluttajat, jotka valmentavat tulevaan ammattiin. Myös poliisin suojavälineistö on mahdollisimman hyvää.

Ohisalo haluaa poliiseille lisää resursseja

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan viikonlopun ampumatapaukset osoittavat poliisin työn haasteet, jotka vain kasvavat tulevaisuudessa. Ohisalo toivoi Twitterissä poliiseille toipumista ja tekijöitä vastuuseen. Ohisalon mukaan on tärkeää tarjota poliiseille parhaat mahdolliset työvälineet ja kalusto.

Ohisalo kirjoitti, että viikonlopun aikana kolmea poliisia on ammuttu. Porvoon sunnuntaiyön tapahtumien ohella hän todennäköisesti viittasi siihen, että yhtä poliisia ammuttiin ilma-aseella kasvoihin Jyväskylässä lauantaiaamuna.

Facebook-kirjoituksessaan Ohisalo täsmensi, että hallitus on sitoutunut nostamaan poliisien määrää. Hän kertoi vievänsä viestiä poliisin resursseista valtiovarainministeriölle ensi viikon talousarvioneuvotteluissa.

Myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kirjoittaa Twitterissä, että tuomitsee vahvasti väkivallanteot.

– On aina erittäin vakavaa, kun hyökkäys kohdistuu heitä kohtaan, joiden tehtävä on suojella meitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 2. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 3. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 4. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 5. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 6. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 7. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 8. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 9. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 10. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 11. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 12. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 13. Rattijuoppo ajoi ulos Hartolassa – kuljettaja ja matkustajat sairaalaan
 14. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 15. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.