Isis-joukkomurhasta syytetyt kaksoset taas syytetyn penkille – hovioikeuskäsittely alkaa

Käräjäoikeus hylkäsi toissa vuoden toukokuussa syytteet, joiden mukaan kaksoset olisivat osallistuneet Camp Speicherin joukkomurhaan Irakin Tikritissä vuonna 2014. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT

Irakilaiskaksosten joukkomurhajuttua aletaan käsitellä Turun hovioikeudessa tänään. Käräjäoikeus hylkäsi toissa vuoden toukokuussa syytteet, joiden mukaan kaksoset olisivat osallistuneet Camp Speicherin joukkomurhaan Irakin Tikritissä vuonna 2014.

Syyttäjien mukaan Suomeen turvapaikanhakijoina vuonna 2015 tulleet kaksoset osallistuivat joukkomurhaan Isisin taistelijoina. Hovioikeuden oli määrä käsitellä juttua jo viime syksynä, mutta kaikkiin todistajiin ei saatu tuolloin yhteyttä ja oikeuskäsittelyä lykättiin vajaalla vuodella.

Miehiä syytetään terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista, törkeästä pahoinpitelystä ja surmaamalla tehdystä törkeästä sotarikoksesta. He kiistävät syytteet.

Syyttäjän ja puolustuksen edustajat aikovat matkustaa todistajien kuulemista varten Irakiin. Siellä todistajia on tarkoitus kuulla anonyymisti niin, että ainakin ääni välitetään videoyhteydellä Suomen Turkuun.

Käräjillä jäi epäselväksi, liittyvätkö kaksoset verilöylyyn mitenkään

Käräjäoikeuden mukaan jutussa jäi varteenotettava epäily siitä, olivatko kaksoset syyllistyneet rikoksiin. Näyttö jätti oikeuden mukaan avoimeksi sen vaihtoehdon, että kaksoset eivät liity syytteessä tarkoitettuihin tapahtumiin mitenkään.

Käräjäoikeus piti ongelmana muun muassa sitä, että osaa todistajista kuultiin anonyymisti Irakista videoyhteydellä. Oikeus katsoi, että tuomio ei voi perustua liian vahvasti anonyymille todistelulle. Se piti ongelmana myös sitä, ettei todistajien taustoja ja asiaan liittyviä kytkentöjä pystytty selvittämään kattavasti.

Myöskään Irakista saadut esitutkintakertomukset eivät tyydyttäneet tuomioistuinta laadultaan. Kuulustelupöytäkirjojen kirjaamistapa oli oikeuden mukaan suomalaista yleisluontoisempi, eikä todistajien ilmoittamien tietojen alkuperää ollut selvitetty tarkasti.

Myös hovioikeudessa todistajia aiotaan kuulla anonyymisti videoyhteyden välityksellä Irakista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 6. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 7. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 8. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 9. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 10. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 11. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 12. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 13. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"
 14. Konserttiarvio: Maustetytöt valloitti yleisönsä Lahdessa - tinkimättä omasta tyylistään
 15. Iiro Harjula oli Pelicansin junioreissa "DJ Härski" – nyt hän on matkalla koko kansan ruutukasvoksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.