Poliisi vahvistaa: Takaa-ajossa kiinni otetut ovat Porvoon ampumisista epäillyt, molemmat Ruotsin kansalaisia

Poliisi otti sunnuntai-iltana kiinni kaksi ihmistä Tampereen seudulla puoli tuntia kestäneen takaa-ajon päätteeksi. Poliisi epäilee kiinni otettujen liittyvän Porvoon ampumatapaukseen. LEHTIKUVA / Mika Kanerva

STT

Poliisi vahvistaa, että eilen illalla Tampereen seudulla kiinni otetut kaksi miestä ovat Porvoon ampumisista epäillyt. He ovat Ruotsin kansalaisia. Toinen heistä on syntynyt vuonna 1989 ja toinen vuonna 1994.

Poliisi kertoo, että epäillyt pakenivat poliisia, ampuivat poliisin ajoneuvoja kohti ja ajoivat niitä päin. Kolme poliisin ajoneuvoa vaurioitui, mutta kukaan ei loukkaantunut takaa-ajon yhteydessä.

Takaa-ajo eteni Tampereelta Ylöjärven suuntaan. STT:n paikalla olleen kuvaajan mukaan useita poliisiautoja oli pysäytetty Kolmostielle Hämeenkyrön ja Ikaalisten välille tapahtuneen jälkeen.

Miehiä epäillään kahdesta murhan yrityksestä, koska heidän epäillään ampuneen kahta poliisia Porvoossa. Takaa-ajotilanteen osalta rikosnimikkeet tarkentuvat tutkinnan edetessä.

KRP: Porvoon tapahtumista poliisilla hyvä käsitys

Kaksi poliisia haavoittui ampumisessa Porvoossa sunnuntain vastaisena yönä. Rikoskomisario Kimmo Huhta-aho keskusrikospoliisista kertoo tiedotteessa, että poliisi meni sunnuntain vastaisena yönä Porvoon Koneistajantielle tavanomaiselle omaisuusrikokseen liittyvälle tehtävälle.

Paikan päällä kuitenkin kaksi miestä avasi poliisin mukaan tulen kahta poliisia vastaan. Poliisit olivat tulleet paikalle hätäkeskuksen välittämän hälytystehtävän perusteella.

Huhta-ahon mukaan poliisilla on tässä vaiheessa jo hyvä käsitys tapahtumien kulusta. Epäiltyjen kuulemisella ja muulla esitutkinnalla uskotaan saatavan vielä lisätietoa. Esitutkinta jatkuu epäiltyjen kuulustelun lisäksi myös teknisillä tutkimuksilla ja yleisövihjeiden läpikäymisellä.

Huhta-aho kiittelee poliisin eri yksiköitä tiiviistä yhteistyöstä sekä kansalaisia vihjeistä ja havainnoista.

– Tehokkaan viranomaisyhteistyön avulla epäillyt saatiin kiinni alle 24 tunnissa ilman henkilövahinkoja, sanoo Huhta-aho tiedotteessa.

Paikalle tuli yhteensä useita kymmeniä poliiseja sekä helikoptereita. Epäillyt pääsivät kuitenkin sunnuntaina pakenemaan paikalta.

Operaatio ei poliisin mukaan liittynyt mihinkään aiempaan käynnissä olleeseen rikostutkintaan, vaan kyse oli hätäkeskuksen kautta tulleelle hälytykselle menosta.

Toinen loukkaantuneista poliisimiehistä yhä sairaalassa, vammat vakavia

Toinen Porvoon ampumisessa loukkaantuneista poliisimiehistä on yhä sairaalassa, Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen kertoo STT:lle.

Loukkaantuneet poliisit olivat Karvosen mukaan iältään noin 45- ja 35-vuotiaita. Nuorempi poliiseista pääsi sairaalasta eilen. Vanhemman poliisimiehen vammat ovat vakavia, mutta olosuhteisiin nähden hän voi Karvosen mukaan hyvin eikä hänellä ole hengenvaaraa.

Poliisit olivat työskennelleet Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella pitkään.

– Puhutaan yli 10 vuoden kokemuksesta molemmilla, toisella taitaa olla parikymmentä vuotta, Karvonen sanoo.

Hän ei kommentoi sitä, mihin loukkaantuneita poliiseja oli ammuttu ja kuinka monta kertaa. Karvonen on muutenkin vaitonainen ampumistapauksen yksityiskohdista, koska tiedotusvastuu on keskusrikospoliisilla.

Hän kertoo, että kaikki heidän poliisimiehensä koulutetaan tukiaseiden käyttöön.

– Pidämme huolen siitä, että tarpeen vaatiessa pystymme toimimaan.

Muita yksityiskohtia loukkaantuneiden poliisien erityiskoulutuksesta Karvonen ei avaa.

KRP ei ole tarkentanut tapahtumien kulkua

KRP ei ole kertonut, miten se pääsi Tampereella olleiden miesten jäljille. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen totesi vain Ylen iltauutisissa, että epäillyt paikallistettiin Tampereelle.

– Kiinniottoa yritettäessä he lähtivät ajamaan karkuun ja myöskin ovat ampuneet poliisia kohti takaa-ajettavasta autosta, Kolehmainen sanoi Ylelle.

Tapahtumien kulkua tarkennetaan, kun se on mahdollista, KRP kertoo.

Keskusrikospoliisi ei ole kertonut yksityiskohtia epäiltyjen motiivista tai esimerkiksi sitä, liittyykö tapaukseen järjestäytynyttä rikollisuutta.

Työyhteisölle järjestetään keskusteluapua

Itä-Uudenmaan poliisin Ari Karvonen kertoo, että poliiseille järjestetään keskusteluapua. Purkutilaisuuksia järjestetään sekä tilanteessa olleille että muulle työyhteisölle.

– Se kuuluu ihan normaaliin menettelyyn. Isona tarkoituksena on, että poliisityötä pystytään tekemään normaalisti. Turvallisuuden taso ei Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella mihinkään päin laske.

Poliisilaitoksella on Karvosen mukaan ohjeet siihen, miten purkutilaisuudet järjestetään.

– Näitä on jo mietitty paljon aikaisemminkin ja toimittu vastaavantyyppisissä tilanteissa. Yleensäkin meillä otetaan vakavasti nämä asiat ja kaikki traumaattiset tilanteet. Ei pelkästään se, että poliisi kohtaa väkivaltaa, vaan myös tilanteet, joissa joku muu kansalainen on kohdannut raakaa väkivaltaa. Niitäkin pyritään käsittelemään vastaavalla tavalla.

Poliisi jalkautuu tänään Porvoon keskusta-alueelle kohtaamaan ihmisiä ja vastaamaan mahdollisiin kysymyksiin. Karvonen tahtoo kiittää suurta yleisöä siitä, että heiltä on saatu valtavasti tukea ja viestejä tapaukseen liittyen.

– Senkin voimalla on hyvä jatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 6. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 7. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 8. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 9. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 10. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 11. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 12. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 13. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 14. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"
 15. Konserttiarvio: Maustetytöt valloitti yleisönsä Lahdessa - tinkimättä omasta tyylistään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.