Vuosia vainottu merikotka ei ole enää uhanalainen – poikasia kuoriutui taas ennätysmäärä

Merikotka on yleistynyt koko Suomessa. Lehtikuva / Jussi Nukari

STT

Merikotkan poikasia kuoriutui tänä vuonna Suomessa yli 550, mikä on kaikkien aikojen ennätys, kertoo ympäristöjärjestö WWF. Esimerkiksi vuonna 1975 kuoriutui vain neljä poikasta.

Merikotkatyöryhmän seurantavastaava Heikki Lokin mukaan ennätyksellinen poikasmäärä kertoo onnistuneista pesimäolosuhteista, sillä pesivien merikotkaparien määrä on pysynyt samalla tasolla.

Lintulaji on yleistynyt koko Suomessa. WWF:n merikotkatyöryhmän vapaaehtoiset laskivat tänä vuonna yhteensä 558 poikasta, mutta määrä on todellisuudessa luultavasti tätäkin suurempi. Aiempi laskentaennätys oli kaksi vuotta sitten, jolloin poikasia tilastoitiin 502 kappaletta.

Merikotka poistettiin aiemmin tänä vuonna Suomen uhanalaisten lajien listalta ja luokiteltiin elinvoimaiseksi. WWF:n pääsihteerin mukaan kiitos lajin elvyttämisestä kuuluu sadoille vapaaehtoisille, jotka ovat auttaneet lajin pelastamisessa.

– Merikotkan pelastaminen on huikea menestystarina, ja haluan kiittää kaikkia sen suojeluun osallistuneita ihmisiä täydestä sydämestäni, pääsihteeri Liisa Rohweder sanoo.

Puhdas ruoka kohensi kantoja

Merikotka rauhoitettiin 1920-luvulla, mutta siitä huolimatta vahinkoeläimenä pidettyä lintua vainottiin vielä vuosikymmeniä sen jälkeen. WWF:n mukaan vielä 2000-luvullakin merikotkan poikasia on ammuttu ja pesäpuita kaadettu.

1960-luvulla havaittiin, että pesivien lintujen lisääntymiskyky oli heikentynyt ympäristömyrkkyjen takia. Nykyisin myrkkyjen vaikutukset ovat vähentyneet, mutta eivät täysin poistuneet.

WWF perusti työryhmän merikotkan pelastamiseksi vuonna 1972. Asiantuntijoista ja innokkaista lintuharrastajista koostuvan ryhmän ensimmäisiä saavutuksia oli merikotkien talviruokinnan järjestäminen rannikoilla ja saaristossa. WWF:n mukaan se on ollut kenties tärkein yksittäinen toimi merikotkan pelastamisessa.

Vapaaehtoiset jatkoivat ruokintaa yli 20 vuoden ajan raahaamalla luodoille ja kallioille lihaa kotkien ateriaksi. Ihmisten tuoma liha on ollut kotkille puhtaampaa ruokaa kuin niiden pyydystämät kalat ja vesilinnut.

Nyt lintu selviää jo ilman talviruokintaa, mutta sitä on paikoin jatkettu tutkimustarkoituksessa.

Kotkatieto hyödyttää myös Itämeren seurantaa

WWF karsii jatkossa merikotkien suojeluun käytettäviä voimavaroja, koska laji ei ole enää uhanalainen. Vastuu kannan seurannasta siirtyy WWF:ltä Sääksisäätiölle. Säätiössä on jo nykyisellään merikotkatyöryhmän edustaja. Metsähallitus puolestaan vastaa Pohjois-Suomen kantojen tarkkailusta.

WWF:n merikotkatyöryhmän puheenjohtaja Jouko Högmander sanoo tiedotteessa, että seurannan jatkaminen on yhä tärkeää. Kannan kehitystä ja merikotkan pesimämenestystä seuraamalla saadaan arvokasta tietoa myös ympäristön ja Itämeren tilasta.

Rannikkoalueilla ja saaristossa merikotkakannan kasvu on pysähtynyt, ja myös Pohjois-Suomen kanta on vakaa.

Suomenlahdella sekä Etelä- ja Keski-Suomen sisämaassa paljastuu vuosittain joitakin uusia pesimäpaikkoja. Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan maakunnista ei tiedetä yhtäkään merikotkan pesää.

Merikotkan pesintään viittaavista havainnoista voi ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen merikotka@wwf.fi. Lisäksi Metsähallitus maksaa aiemmin rekisteröimättömän merikotkan pesän ilmoittamisesta Pohjois-Suomessa 99 euron löytöpalkkion.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaisen Purkupihan suurpalon syystä alustava käsitys - "Itsestään tavara ei ole syttynyt"
 2. Caravan-messuja ei järjestetä tänä vuonna Lahdessa
 3. Lahden lomautustarve supistui murto-osaan arvioidusta 1 500:sta
 4. "Tätä on kyllä odotettu kiihkeästi" – moni tuli Lahden torin terasseille suoraan töistä
 5. Näin paljon kaupunginorkesteria johtava Dalia Stasevska tienaa Lahdessa aluksi
 6. Vääksyyn avattiin pieni jäätelötehdas – Ahvenaisen pariskunta valmistaa nyt jäätelöt kahvilaansa itse
 7. Vain Tönnön koulu sai armon Orimattilan kaupunginhallituksessa – kolmen kyläkoulun lakkautus valtuustoon
 8. 2.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja yli viikkoon
 9. Pääkirjoitus: Yllättävä paluu al-Holin leiriltä
 10. Koitin-Pertunmaan Osuuspankki suunnittelee liitosta, edellinen yritys karahti kiville
 11. "Kuin liikkuvaan maaliin tähtäisi", sanoo Asikkalan talousjohtaja Aapo Pispa talouden sopeuttamistoimista – kunta tähtää ylijäämäiseen talousarvioon
 12. Formulakausi sai uusia kilpailuaikatauluja, kalenterissa nyt kahdeksan kisaa
 13. Sokerista on vaikea päästä kokonaan eroon – Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"
 14. Seurakuntien tulos romahtanut liki 20 miljoonalla alkuvuonna: "Tässä on poikkeuksellinen tilanne käsillä"
 15. Lahden keskustan suosituissa ravintoloissa oli lounasaikaan vilinää – "Oli selvää, että tänään pitää päästä ravintolaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.