Tutkimus: Maahanmuuttaja- ja suomalaistaustaisten lasten koulutuserot johtuvat muusta kuin maahanmuuttajataustasta sinänsä

Suomessa syntyneet maahanmuuttajien lapset kouluttautuvat varsin hyvin. Lehtikuva / Vesa Moilanen

STT

Maahanmuuttajien lapset suorittavat huomattavasti harvemmin toisen asteen tutkinnon kuin lapset, joilla on suomalaiset vanhemmat. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, että eroa maahanmuuttajien Suomessa syntyneiden lasten ja suomalaistaustaisten lasten välillä selittävät perhetausta, asuinalue ja saapumisikä, ei maahanmuuttajatausta sinänsä.

Kun otetaan tausta huomioon, Suomen pääkaupunkiseudulla syntyneet maahanmuuttajien lapset suorittavat toisen asteen tutkinnon vähintään yhtä todennäköisesti kuin samankaltaiset suomalaistaustaiset lapset, ilmenee erikoistutkija Laura Ansalan kirjoituksesta Helsingin kaupungin Kvartti-lehdessä.

Maahanmuuttajavanhempien keskimääräinen tulotaso on alhaisempi, heillä on keskimäärin enemmän työttömyyskuukausia, he ovat useammin yksinhuoltajia, ja heillä on tyypillisesti enemmän elätettäviä kuin Suomessa syntyneillä vanhemmilla. Lisäksi maahanmuuttajien lapset asuvat suomalaistaustaisia lapsia useammin huono-osaisemmilla alueilla.

Kouluttautuminen vaihtelee sen mukaan, mistä maahanmuuttajalasten vanhemmat ovat lähtöisin. Toisen asteen suorittamisen todennäköisyys on erityisen alhainen Somaliasta, Turkista ja Irakista saapuneiden maahanmuuttajavanhempien lasten keskuudessa.

Jos perhetausta kuitenkin otetaan huomioon, pääkaupunkiseudulla maahanmuuttajien Suomessa syntyneet lapset kouluttautuvat 23-vuotiaaksi mennessä todennäköisemmin kuin Suomessa syntyneet.

Ulkomailla syntyneet maahanmuuttajalapset kouluttautuvat huonommin

Todennäköisyys kouluttautumiselle on kuitenkin sitä pienempi, mitä vanhempia lapset ovat Suomeen saapuessaan. Ulkomailla syntyneiden todennäköisyys suorittaa toisen asteen tutkinto jää suomalaistaustaisia alhaisemmaksi, vaikka tausta huomioitaisiinkin.

Ratkaisevaa koulutuksen hankkimiselle on tutkimuksen perusteella se, että on syntynyt Suomessa tai tullut tänne mahdollisimman nuorena.

Ansalan mukaan tutkimuksen perusteella maahanmuuttajien Suomessa syntyneiden lasten kouluttautumista voisivat edistää kaikkia heikommassa asemassa olevia nuoria tukevat toimet sekä maahanmuuttajavanhempien sosioekonomista tilannetta parantavat toimet.

Korjattu klo 16.13: Korjattu kauttaaltaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.