Kaaos jatkui Hongkongissa – poliisi ampui kyynelkaasulla ja vesitykeillä, mielenosoittajat heittelivät polttopulloja

Mielenosoitukset jatkuvat nyt jo 13. viikonloppua putkeen. LEHTIKUVA/AFP

STT

Hongkongin kolmisen kuukautta jatkunut protestiliike ei laantunut lauantaina, vaikka itsehallintoalueen poliisi oli aiemmin kieltänyt mielenosoittajia kokoontumasta. Kymmenettuhannet protestoijat vyöryivät kaupungin kaduille. Moni kantoi mielenosoitusliikkeen tavaramerkiksi tulleita sateenvarjoja ja pukeutui mustiin paitoihin.

Lauantai-iltana paikallista aikaa mielenosoitukset yltyivät väkivaltaisiksi kaupungin kaupallisessa keskuksessa.

Poliisi ryhtyi voimatoimiin ampumalla mielenosoittajien joukkoa kyynelkaasulla, vesitykeillä ja myöhemmin kumiluodeilla. Väkivalta ei jäänyt yksipuoliseksi, sillä osa mielenosoittajista heitteli poliisia muun muassa kivillä ja polttopulloilla. Mielenosoittajat myös tähtäilivät poliiseja laserosoittimilla.

Naamioituneet mielenosoittajat sytyttivät myös palamaan poliisiaseman tuntumaan rakentamansa barrikadin.

Poliisi ampui kyynelkaasua ja kumiluoteja ja työnsi mielenosoittajat pois alueelta. Poliisi pidätti myös useita mielenosoittajia ympäri kaupunkia.

19-vuotias mielenosoittaja Ryan tarvitsi ensiapua. Hänen mukaansa hän sai osuman poliisin kumiluodista.

– Tarvitsin kylmäpakkausta haavaan, Ryan kertoi uutistoimisto AFP:lle.

– Mutta voin ihan hyvin. Uskon, että jatkan taistelua tänä yönä.

Kiinan uutistoimisto Xinhua julkaisi lauantaina Twitterissä videon aseistautuneista kiinalaisista mellakkapoliiseista Shenzenissä, joka sijaitsee Hongkongin rajalla. Videon tarkoituksena uskotaan olevan hongkongilaisten mielenosoittajien pelottelu.

13. levoton viikonloppu

Mielenosoitukset jatkuivat nyt jo 13:ta viikonloppua putkeen. Alun perin kiistellystä luovutuslaista alkaneet mielenosoitukset ovat viikkojen varrella kasvaneet laajemmaksi aluehallinnon ja Kiinan keskushallinnon vastaiseksi protestiliikkeeksi.

Viime viikonlopun mielenosoituksissa nähtiin väkivaltaisia yhteenottoja virkavallan ja protestoijien välillä. Lähes tuhat ihmistä on pidätetty mielenosoitusten vuoksi kesäkuusta lähtien.

Hongkongilaiset ovat myös kiertäneet mielenosoituskieltoa muun muassa kantamalla ristejä, sillä uskonnollisia kokoontumisia koskee Hongkongissa löyhempi lainsäädäntö kuin poliittisia mielenosoituksia. Protestoijat järjestivät myös yhteisiä "shoppailuretkiä" keskustaan.

Syytteitä aktivisteille

Kahta keskeistä demokratia-aktivistia vastaan nostettiin perjantaina syytteet. Joshua Wongia ja Agnes Chowia syytetään muun muassa laittomaan kokoontumiseen osallistumisesta. Heitä uhkaa jopa viiden vuoden vankeus.

Wong johti protesteja myös vuonna 2014, kun mielenosoittajat vaativat, että Hongkongin erityishallintoalueen johtaja valitaan vapailla vaaleilla. Hän vapautui vankilasta kesäkuussa saatuaan kahden kuukauden tuomion viiden vuoden takaisista protesteista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 2. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 3. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 4. Rajoitusten höllentäminen ei tuonut ryntäystä takaisin Veikkauksen pelikoneiden äärelle
 5. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 6. Sään puolesta lomalotto ei suosinut tänä vuonna heinäkuussa lomailleita – yöt olivat Lahdessa viileitä, myös sateita oli tavallista enemmän
 7. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 8. Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa
 9. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 10. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 11. Valtteri Bottas kurvasi toiseksi Britannian gp:n vapaissa harjoituksissa Silverstonen radalla
 12. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 13. Helleraja rikkoutui Lahdessa lauantaina, myös sunnuntaille luvassa aurinkoa
 14. Kaasujalka oli jälleen raskas Viitostiellä Heinolassa
 15. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.