Kelan pääjohtaja vaihtuu, Aaltonen jää eläkkeelle vuodenvaihteessa – paikka oli vuosikymmeniä keskustan hallussa

Nykyinen pääjohtaja Elli Aaltonen on eläkkeelle jäädessään 66-vuotias. Hän aloitti Kansaneläkelaitoksen johdossa vuoden 2017 alussa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Kelan pääjohtaja vaihtuu. Nykyinen pääjohtaja Elli Aaltonen on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle vuodenvaihteessa.

Aaltonen on eläkkeelle jäädessään 66-vuotias. Hän aloitti Kansaneläkelaitoksen johdossa vuoden 2017 alussa. Virkamiestaustainen Aaltonen nousi tehtävään arvalla, sillä Kelan valtuutettujen äänet menivät valintaäänestyksessä tasan hänen ja sosiaali- ja terveysministeriön tuolloisen ylijohtajan Outi Antilan välillä.

Kelan pääjohtajan paikka oli vuosikymmeniä keskustan tai sen edeltäjän maalaisliiton hallussa. Aaltosella ei ole ollut keskustan jäsenkirjaa, mutta hän on kuvannut ajatteluaan "alkiolaiseksi". Aaltosta edelsi keskustan pitkäaikainen kansanedustaja ja ministeri Liisa Hyssälä.

Valtuusto rekrytoi, presidentti nimittää

Kelan pääjohtajahaun käynnistää kansanedustajista koostuva Kelan valtuusto. Lopullisen nimityspäätöksen tekee presidentti.

Kelan nykyisessä valtuustossa pääministeripuolue SDP:llä on kolme paikkaa, samoin kevään vaaleissa toiseksi suurimmaksi puolueeksi yltäneellä perussuomalaisilla. Kokoomuksella ja keskustalla on molemmilla kaksi paikkaa, vihreillä ja vasemmistoliitolla yksi kummallakin.

Uuden pääjohtajan rekrytointi alkaa mahdollisesti vasta eduskunnan kesätauon jälkeen, jolloin myös Kelan vastavalitun valtuuston on määrä aloittaa toimintansa. Valtuutetut kutsuu koolle iältään vanhin valtuutettu Ritva Elomaa (ps.), Kelan viestinnästä kerrotaan.

Elomaan mukaan valtuutetut todennäköisesti tulevat pohtimaan rekrytoinnin ajankohtaa jo lähipäivinä.

– Tämä on aika uusi uutinen. Pitää miettiä, pitäisikö (haun) olla jo aikaisemmassa vaiheessa. Se menee liian myöhään, jos se on vasta syyskuussa, Elomaa sanoo STT:lle.

Viime vuonna Kela maksoi erilaisia etuuksia noin 15 miljardia euroa. Sosiaalimenoista Kelan etuuksien osuus muodostaa viidesosan.

Kelasta haettavaan sosiaaliturvaan kuuluvat esimerkiksi lapsiperheiden tuet, sairausvakuutus, työttömän perusturva, asumistuki, perustoimeentulotuki, opintotuki, vammaisetuudet ja vähimmäiseläkkeet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 2. Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 3. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 4. Sateet ovat saaneet etanat ja kotilot liikkeelle – erotatko haitallisen tappajaetanan harmittomasta ukkoetanasta?
 5. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen valvoo nyt Lahden ja tapahtumateollisuuden etuja – joidenkin mielestä Timonen petaa jo pormestarimallin jälkeistä aikaa, mutta asiassa on toinen puoli
 6. Osa koirista säikkyy pyöriä ja rullasuksia – "Kevyen liikenteen väylällä koiran kannattaa kulkea aina pientareen puolella"
 7. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt etenevät – kävelijöiden ja pyöräilijöiden reitit muuttuvat tällä viikolla
 8. Pelicansin hymyilevä päävalmentaja Tommi Niemelä osaa olla tarvittaessa tiukka ja joskus vähän veemäinenkin
 9. Kunnan historian suurin hankintapäätös toteutui Asikkalassa – "Kuokka isketään maahan elokuussa"
 10. Syyttäjä vaatii United Brotherhood -käräjillä parillekymmenelle syytetylle kovempia rangaistuksia rikollisryhmään kuulumisen takia
 11. USU-gallup: Puolet kiristäisi ajamisen verotusta – etenkin miehet haluavat uuden auton nykyistä halvemmalla
 12. Lukijalta: Perusterveydenhuoltoa kehitetään Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä asiakkaiden tarpeista
 13. Metsän taidenäyttely puhuu kävijöilleen – "Ihmiset olisivat onnellisempia, jos jokainen viettäisi puoli tuntia päivittäin metsässä"
 14. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta
 15. Pääkirjoitus: Ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöön voitava puuttua

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.