YIT myy teidenpäällystystoimintansa Peabille 280 miljoonalla – valtaosa 1 700 siirtyvästä työntekijästä Suomessa

Siirtyviä työntekijöitä on yhteensä noin 1 700, joista valtaosa työskentelee Suomessa. LEHTIKUVA / IRENE STACHON

STT

Rakennusyritys YIT tiedottaa myyvänsä päällystys- ja kiviainesliiketoimintansa ruotsalaiselle Peabille 280 miljoonalla eurolla. Siirtyviä työntekijöitä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa on yhteensä noin 1 700, joista valtaosa työskentelee Suomessa. Kaupan arvioidaan toteutuvan ensi tammikuussa.

YIT arvioi kirjaavansa kaupasta noin 40 miljoonan euron myyntivoiton. Myytävien toimintojen liikevaihto vuonna 2018 oli 572 miljoonaa euroa, joka on vajaa viidennes YIT:n koko liikevaihdosta.

Yritysjärjestelyn ulkopuolelle jää YIT:n toiminta teiden kunnossapidossa Suomessa ja päällystysliiketoiminta Venäjällä. Yritysjärjestelyn myötä YIT:n liiketoimintarakenne selkeytyy, tase vahvistuu ja yrityksen liikevoiton vuoden sisäinen kausiluonteisuus tasoittuu, yhtiön tiedotteessa kerrotaan.

YIT on luopumassa kaikesta toiminnastaan teidenpäällystyksessä. Venäjän-toiminnan alasajosta tai myynnistä vuoden loppuun mennessä kerrottiin jo aiemmin.

– Järjestelyn myötä kaikki YIT:n pääliiketoiminnat tukevat toisiaan yhtiön strategisen ytimen, kaupunkikehittämisen, kautta. YIT:n strategiset tavoitteet säilyvät ennallaan. Yrityskaupasta saatava kassavirta mahdollistaa velkaisuusasteen laskemisen strategiatavoitteiden mukaiselle tasolle etuajassa sekä tarpeelliset investoinnit suurten kaupunkikehityshankkeiden toteuttamiseen ja palveluliiketoimintojen kasvattamiseen, YIT:n toimitusjohtaja Kari Kauniskangas toteaa tiedotteessa.

Kauppa vaatii vielä Euroopan kilpailuviranomaisen hyväksynnän.

Päällystystoiminta Lemminkäinen-yhdistymisen kylkiäisenä

YIT:n toiminta teidenpäällystyksessä on peruja viime vuonna toteutuneesta yhdistymisestä Lemminkäisen kanssa. Jo yhdistymisen yhteydessä YIT toi selvästi esiin, että sen tavoitteet kaupassa liittyivät erityisesti kaupunkikehittämisen toimintoihin. Lemminkäisellä oli mittavaa liiketoimintaa kaupunki-infrastruktuurin sekä asuntojen ja toimitilojen rakentamisessa. Teidenpäällystys kattoi Lemminkäisen toiminnasta liikevaihdolla mitattuna noin kolmanneksen.

Nykyinen YIT on Suomen suurin rakennusyhtiö. 11 maassa toimivan yhtiön liikevaihto on 3,8 miljardia euroa. Konsernin palveluksessa oli viime vuoden lopussa noin 9 000 työntekijää, joista Suomessa 5 000. Yhtiön tämänhetkinen suurhanke Suomessa on Helsingin Pasilaan nouseva kauppakeskus Tripla ja siihen kytkeytyvä asuntokokonaisuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 2. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 3. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 4. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 5. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 6. Yön uutiskooste: Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän
 7. Luitko jo tämän: Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 8. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 9. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 10. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 11. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 12. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 13. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 14. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 15. Pääkirjoitus: Kuntapäättäjillä tiukka syksy – veronkorotuspaineet jopa ennätykselliset

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.