Isis-perheiden omaiset HS:ssä: Olemme valmiita maksamaan sukulaistemme matkat Suomeen

Al-Holin leirillä Syyriassa on kymmeniätuhansia ihmisiä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Syyrian al-Holin leirillä elävien suomalaisten naisten ja lasten omaiset arvostelevat Suomen hallitusta Helsingin Sanomiin kirjoittamassaan mielipidekirjoituksessa.

Nimettömänä pysyvien omaisten mukaan Isisin kalifaattiin liittyneet naiset houkuteltiin lähtemään Syyriaan "monenlaisilla menetelmillä". Heidän mukaansa lähtijät eivät tienneet, millainen totalitaristinen järjestelmä perillä odotti.

– Motiiveja on ollut monenlaisia: esimerkkeinä hädänalaisten auttaminen tai eläminen valtiossa, jossa muslimit eivät kohtaa uskonnon vuoksi ennakkoluuloja ja syrjintää, omaiset kirjoittavat.

Isis-leirillä on Ylen haastattelemien naisten mukaan 11 aikuista suomalaista naista ja 33 lasta. Suojelupoliisi ei ole kertonut julkisuuteen tietoja leirillä olevien suomalaisten määrästä.

Suomessa on käyty keskustelua siitä, pitäisikö Suomen evakuoida kansalaisensa leiriltä tai tarjota heille konsulinkyytejä kotiin. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan Suomi ei suunnittele Isis-perheiden evakuointia.

Omaiset kertovat kirjoituksessaan, että he ovat olleet koko ajan valmiita maksamaan sukulaistensa matkat pois alueelta, mutta leiriltä poistuminen ei ole mahdollista ilman Suomen viranomaisten apua.

Omaisten mukaan he ovat pyytäneet apua useilta eri tahoilta, muun muassa presidentiltä, lastensuojelulta ja ulkoministeriltä. He ovat tehneet asiasta myös kantelun oikeuskanslerille.

Omaiset sanovat myös, että leirillä olleiden teot pitäisi tutkia yksilöllisesti oikeusvaltion periaatteiden mukaisesti, ja se onnistuisi parhaiten Suomessa.

Isisin kalifaatti julistettiin kukistetuksi tämän vuoden maaliskuussa, ja siitä asti naiset ja lapset ovat olleet suljettuina Itä-Syyriassa sijaitsevalle al-Holin leirille. Leirillä on noin 74 000 ihmistä. Leireillä Syyriassa, Irakissa ja Libyassa pidetään ihmisiä, jotka ovat lähtöisin äärijärjestö Isisin aiemmin hallitsemilta alueilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 2. Turo's Hevi Gee sai alkunsa Lahden Torven pikkujouluista – "Ihan samat kohdat naurattivat tai aiheuttivat myötähäpeää kuin silloinkin", muistelee Orimattilassa asuva bändin entinen laulaja Hara Laukkanen yli 30 vuotta myöhemmin
 3. Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa
 4. Historiallinen Paimenkallio halutaan herättää henkiin Heinolassa
 5. Valenuuska voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen – "Niistä voi seurata nikotiinin yliannostus"
 6. Uudet tutkat hillitsevät liikennettä Nelostiellä - nopeusrajoituksia noudatettu aiempaa paremmin
 7. Näppis: Keskustan nopeusrajoitus 40 km/h on ihan sopiva, mutta kukaan ei kontrolloi
 8. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 9. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 10. Kaura- ja ruiskuitu vähensivät lihomista – "Erilaisilla kuiduilla on hyvinvointiimme erilaisia vaikutuksia"
 11. Tiedätkö, missä aikuinen saa skuuttailla? Suositun kulkupelin säännöt tunnetaan heikosti
 12. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 13. Kiireettömästi uudistunut Audi on kasvattanut kokoa, mutta sillä on tutut geenit
 14. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 15. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.