Hallitus suitsii muuntohuumeita lailla: Vahvoja opioideja valvontaan, uusia huumausaineita listaan ja 27 psykoaktiivista pannaan

STT

Hallitus on muuttanut asetuksia huumausaineina pidettävistä aineista ja kuluttajamarkkinoilta kielletyistä psykoaktiivisista aineista. Muutoksilla halutaan kieltää niin sanottuja muuntohuumeita, ehkäistä niiden päihdekäyttöä ja tehostaa valvontaa.

Hallitus lisää neljä voimakasta synteettistä opioidia kansainvälisesti valvottujen aineiden joukkoon. Ne muistuttavat rakenteeltaan paljon huumausaineeksi luokiteltua fentanyyliä, jota käytetään myös kipulääkkeenä.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan aineita markkinoidaan niin, ettei tuotteen sisällöstä tai puhtaudesta ole varmuutta. Niitä saatetaan myydä myös aivan toisina aineina tai tuotteina. Siksi niiden käyttö voi aiheuttaa pahimmillaan hengenvaaran.

Seitsemän uutta huumausainetta

Hallitus lisää myös seitsemän uutta bentsodiatsepiinijohdannaista huumausaineluetteloon. Myös nämä aineet muistuttavat paljon muita jo huumausaineeksi luokiteltuja aineita.

STM:n mukaan muuntohuumemarkkinoille on tullut viime vuosina lisää erilaisia bentsodiatsepiinijohdannaisia, joita ei käytetä lääkinnällisesti.

Aineiden käyttö voi johtaa nopeasti fyysiseen ja psyykkiseen riippuvuuteen, josta voi olla hyvin vaikeaa toipua. Bentsodiatsepiineilla on keskushermostoa lamaava vaikutus, ja etenkin alkoholin tai psykoaktiivisten lääkkeiden kanssa käytettyinä ne voivat olla hengenvaarallisia.

Eivät lääkkeitä eivätkä huumausaineita

Lisäksi hallitus ottaa valvontaan uusia psykoaktiivisia aineita, jotka eivät ole lääkkeitä eivätkä huumausaineita.

Uusia aineita on yhteensä 27, ja jatkossa niiden valmistus, maahantuonti, varastointi, myynti ja luovuttaminen on kiellettyä. Aineiden hallussapidosta ja käytöstä ei kuitenkaan rangaista.

Suurin osa aineista on sellaisia, joiden päihdekäytöstä on havaintoja Euroopassa. Aineilla ei ole muuta käyttöä.

Ministeriön tiedotteessa myönnetään, että aineiden kieltäminen ei estä niiden käyttöä kokonaan. Kiellolla kuitenkin pyritään estämään muuntohuumeiden leviämistä uusille käyttäjille, erityisesti nuorille. Ministeriön mukaan kielto myös parantaa huumevalvontaa.

Muutokset tulevat voimaan 5. elokuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 2. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 3. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 4. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 5. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 6. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 7. Brasilian presidentti Bolsonarolla on todettu koronavirustartunta
 8. "Olen innoissani!" – lahtelaislähtöinen koripallovalmentaja Arttu Mannelin siirtyy Loimaalta Ura Basketin valmennuspäälliköksi
 9. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 10. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 11. United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa
 12. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 13. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 14. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 15. Ammattilaiseksi tähtäävä Sauli Pietikäinen tietää, mitä ranskalaistallissa arvostetaan – edessä on pyöräilyuran suunnan ratkaisevat vuodet

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.