BBC: Kiina erottaa systemaattisesti muslimilapsia vanhemmistaan Xinjiangissa

Länsimaat ovat pitkään arvostelleet Kiinaa ihmisoikeusloukkauksista ja tiukasta valvonnasta Xinjiangissa. LEHTIKUVA / AFP

STT

Kiina erottaa systemaattisesti muslimilapsia vanhemmistaan uiguurivähemmistön asuttamassa Xinjiangin maakunnassa, kertoo BBC keräämiensä tietojen pohjalta.

Länsimaat ovat pitkään arvostelleet Kiinaa ihmisoikeusloukkauksista ja tiukasta valvonnasta Xinjiangissa. Samaan aikaan kun satojatuhansia aikuisia on suljettu massiivisille uudelleenkoulutusleireille, Kiina on käynnistänyt mittavan kampanjan sisäoppilaitosten perustamiseksi lapsia varten, BBC kertoo.

Raporttia varten on haastateltu kymmeniä Turkkiin muuttaneita perheenjäseniä sekä käyty läpi julkisesti saatavilla olevia asiakirjoja. Pelkästään yhdessä kunnassa yli 400 lapsen molemmat vanhemmat on selvityksen mukaan viety joko leireille tai vankilaan. Lasten osalta viranomaiset arvioivat "keskitetyn huolenpidon" tarvetta.

Äärimmäisen valvonnan takia ulkomaisten toimittajien on mahdoton saada kokonaiskuvaa Xinjiangin tilanteesta. BBC on selvittänyt asiaa haastattelemalla Istanbulissa yli 50 vanhempaa ja isovanhempaa, jotka kertovat lastensa tai lastenlastensa kadonneen Xinjiangissa. Kaikki haastatellut kuuluvat uiguurivähemmistöön, jolla on vahvat kielelliset ja uskonnolliset siteet Turkkiin.

Tuhannet uiguurit ovat muuttaneet Turkkiin töiden, opintojen tai sukulaissuhteiden perässä. Moni on paennut Kiinan syrjivää politiikkaa ja syntyvyyden säännöstelyä. Viime vuosina pakeneminen Xinjiangista on kuitenkin käynyt vaikeammaksi viranomaisten tiukentuneiden otteiden vuoksi.

Tutkimus viittaa sisäoppilaitosten rakennusbuumiin

BBC:n teettämän tutkimuksen mukaan Xinjiangissa on laajennettu ja lisätty merkittävästi sisäoppilaitoksia, ja valtio on lisännyt valtuuksiaan huolehtia täysipäiväisesti isosta määrästä lapsia.

Vuonna 2017 päiväkoteihin rekisteröityjen lasten määrä maakunnassa kasvoi yli puolella miljoonalla. Kasvusta yli 90 prosenttia selittyi hallinnon tilastojen mukaan uiguurilasten sekä muiden muslimivähemmistöihin kuuluvien lasten osuudella.

Kiina perustelee sisäoppilaitoksia "sosiaalisen vakauden ja rauhan ylläpitämisellä". Uudelleenkoulutusleirien puolestaan on kerrottu kitkevän uskonnollista ääriajattelua.

Xinjiangin propagandaosaston johtava virkamies Xu Guixiang kiistää, että valtion pitäisi huolehtia isosta määrästä lapsia, jotka ovat jääneet ilman vanhempiaan.

– Jos kaikki perheenjäsenet on lähetetty koulutettavaksi, silloin perheellä täytyy olla vakava ongelma, hän sanoi nauraen BBC:n haastattelussa.

– En ole koskaan nähnyt sellaista tapausta.

Saksalaistutkija Adrian Zenzin tutkimuksen mukaan kouluista pyritään eliminoimaan uiguurin ja muiden paikallisten kielten käyttö.

– Näyttö siitä, että vanhempia ja lapsia pidetään systemaattisesti erossa toisistaan, osoittaa mielestäni selvästi, että Xinjiangin hallitus yrittää kasvattaa uutta sukupolvea, joka on revitty irti alkuperäisistä juuristaan, uskonnostaan ja omasta kielestään, Zenz sanoo BBC:lle.

– Mielestäni näyttö viittaa kehitykseen, jota on kutsuttava kulttuuriseksi kansanmurhaksi, hän summaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden konservatorio onkin huonommassa kunnossa kuin arvioitiin - vesikatto, julkisivu ja ilmanvaihto vaativat lisätutkimuksia
 2. Asiakas yllättyi Prismassa – Fazer lopetti hävikkileivän iltamyynnin alennettuun hintaan
 3. Kevättulvat saapuvat kuukausia ennen aikojaan: "Normaalisti vedenpinta olisi laskussa tähän aikaan vuodesta"
 4. Heini Martikainen, 35, jojoili painonsa kanssa ja punnitsi laihduttaessaan jopa tomaatit, mutta kokemuksista syntyi uusi ura – "Toisinaan mietin, mitä asiakkaat ajattelevat ylipainoisesta personal trainerista"
 5. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 6. Uniapnealähetteissä valtava kasvu: Päijät-Hämeen keuhkopoliklinikka ruuhkautui, odotusaika useita kuukausia
 7. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 8. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 9. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 10. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 11. "Onhan se ikävä, jos ostaa kalliin ja se ei toimi" – Suomi jäi kauas hehkutetusta teknologiatavoitteesta
 12. Ilkka Kuosmasen Esalainen: ”Ladulla tavataan”, sanoi hiihtoneuvos vesisateessa
 13. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 14. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 15. Pääkirjoitus: Presidenttiä ei enää pidä valita poikkeuslailla ilman vakavaa kriisiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.