Rescue-koira voi tuoda rabiesriskin – puhtaat paperit eivät aina takaa tuontikoiran taudittomuutta

Kodittomien koirien hankkiminen ulkomailta on kasvattanut suosiotaan. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

STT

Suomeen ulkomailta tuodut koirat voivat kantaa riskejä vakavista taudeista, jotka voivat tarttua myös ihmiseen, selviää Ruokaviraston tutkimuksesta. Tutkimuksessa otettiin näytteet 85 hiljattain Suomeen tuodusta koirasta, ja niistä tutkittiin useita eri taudinaiheuttajia.

– Suomeen tuotavien koirien tulisi olla rokotettu rabiesia vastaan, mutta osalla testatuista koirista rabieksen vasta-aineet olivat puutteelliset tai niitä ei ollut lainkaan, kertoo tutkimuksen työryhmään kuulunut erikoistutkija, eläinlääketieteen lisensiaatti Suvi Joutsen.

Rabies voi tarttua myös ihmiseen, ja ilman riittävän nopeaa hoitoa tauti tappaa aina. Rabiesrokotevasta-ainepuutoksia todettiin tutkimuksessa erityisesti Venäjältä tulleilla koirilla.

Tutkituilla koirilla saattoi olla asianmukaisesti täytetyt paperit, mutta vasta-aineet osoittautuivat silti riittämättömiksi.

Tuontivaatimukset vaihtelevat maittain, ja maakohtaiset tiedot ovat nähtävissä Ruokaviraston sivuilla.

– Kun koira on tullut laillisesti Suomeen, täällä ei enää ole pakko tutkia mitään. Monet koiria tuovista yhdistyksistä kuitenkin toivovat, että omistaja vielä tutkituttaisi koiran tiettyjen tautien varalta, Joutsen sanoo.

Tuontikoirien suosio kasvaa

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen kertoo, että kasvatustarkoituksissa koiria on aina tuotu ulkomailta perinnöllisyyden monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

– Varsinkin pienissä roduissa tarvitaan vierasta verta, ettei tule liian sisäsiittoista kotimaista kantaa.

Kodittomien koirien hankkiminen ulkomailta on kuitenkin tuoreempi ilmiö, joka on Lehkosen arvion mukaan noussut suosioon viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.

– Taustalla on varmasti moniakin syitä, mutta helposti siihen vaikuttaa ajatus, että halutaan pelastaa jotakin, hän arvelee.

Ulkomailta hankittu koira saattaa myös olla hieman kotimaista edullisempi.

– Hintaero tulee moninkertaisesti maksuun sen jälkeen, kun sairasta koiraa aletaan parantaa, Lehkonen huomauttaa.

Tuontikoirien tautiriskeistä ei aiemmin ollut tehty kattavaa tutkimusta.

– Näyttää lukujen valossa siltä, että tuontikoirien suosio on vuosi vuodelta kasvanut. Halusimme kartoittaa, millaisen riskin se voi muodostaa ja tuoda tietoa riskeistä myös koirien ottamista harkitseville, sanoo yksikönjohtaja, eläinlääketieteen tohtori Pirkko Tuominen, joka myös kuului Ruokaviraston tutkimusryhmään.

Epämääräinen eläinkauppa ruotuun valvonnalla

Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite verkossa tapahtuvan eläinkaupan sääntelystä sekä koirien tunnistusmerkinnöistä ja rekisteristä huolehtimisesta. Kennelliitto on kiitellyt hallitusohjelman linjauksia. Harri Lehkonen sanoo, että yksi tärkeä tekijä tuontikoiriin liittyvien riskien ehkäisemiseksi on nimenomaan netin kautta tapahtuvan eläinkaupan tiukempi valvonta.

– Myyjä pitäisi pystyä tunnistamaan vahvoilla tunnisteilla, ettei hän katoa, kun kaupat on tehty.

Laittomasti maahan tuotu eläin on joko palautettava lähtömaahan, lopetettava tai laitettava tuojan maksamaan karanteeniin. Jos eläintä on syytä epäillä taudinkantajaksi, käytännössä ainoa vaihtoehto on sen lopettaminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 2. Yön uutiskooste: CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin
 3. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 4. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 5. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 6. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 7. Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?
 8. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 9. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 10. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 11. Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa
 12. Lahti on saanut etäkoulukevään jäljiltä 1,5 miljoonaa oppimisen tukemiseen – avustus käytetään tukiopetukseen ja uusien opettajien palkkaamiseen
 13. Anssi Tikanmäki soittaa Sysmässä Maisemakuvia Suomesta – artisti sai kultalevyn sooloalbumistaan 36 vuoden jälkeen
 14. Mikael Hoikkalan Esalainen: Opetus 40 vuoden takaa: kesän kultahetki pohjustetaan räntäkelissä
 15. Lahden Ahkeran Ilona Monosen kolmen kisan urakka alkoi 3 000 metrin kullalla 17-vuotiaiden SM-kisoissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.