Rooman kaduilla mätänevät jätteet uhkaavat terveyttä ja saavat pinnan kiristymään – kesähelteet kärjistivät roskakriisin

Roomassa asuvan Claudia Lucenten mukaan roomalaiset ovat itse osa ongelmaa. – Nytkin jäteastiat ovat tyhjiä, mutta ihmiset jatkavat roskapussien heittämistä maahan. Riitelen tästä asiasta naapurini kanssa jatkuvasti.

STT

Espanjalaisilta portailta alkava Rooman luksusostoskatu Via Condotti on aamukymmeneltä täynnä turisteja. Liikkeiden edessä on kasoittain siististi lajiteltuja roskia. Pradan työntekijä katsoo pusseja turhautuneena, huokaisee ja siirtää ne muutaman metrin päähän. Hetken päästä ohi kulkee kolme jäteautoa, mutta yksikään niistä ei pysähdy poimimaan säkkejä kyytiinsä.

Kun lämpötila on Roomassa viime viikkoina kivunnut 37 asteeseen, on kesäkuun alusta muhinut roskakriisi kärjistynyt äärimmilleen. La Repubblica -lehden mukaan Italian pääkaupunki tuottaa joka päivä 3 000 tonnia sekajätettä, joista 650 tonnia jää keräämättä

Lazion alue julkaisi kesäkuun lopussa terveysvaroituksen jätekasoista erityisesti Rooman sairaaloiden, päiväkotien ja elintarvikkeita myyvien torien läheisyydessä. Myös roomalainen lääkärijärjestö on toistuvasti varoittanut jäteongelman uhkaavan kaupunkilaisten terveyttä.

Rooman pormestarin Virginia Raggin mukaan jätteet mätänevät kaduilla, sillä kaupungilla ei ole riittävästi paikkoja, jonne niitä voisi kuljettaa. Osa jätteenkäsittelylaitoksista toimii huoltotoimien vuoksi vajaateholla. Lisäksi taustalla on suuren kaatopaikan sulkeminen vuonna 2013 ja merkittävän jätteenkäsittelylaitoksen tulipalo viime joulukuussa. Laitos käsitteli viidesosan pääkaupungin roskista.

Ongelma ei ole uusi

Rooman keskustassa jätekriisiä ei juuri huomaa. Esimerkiksi Trevin suihkulähteellä työskentelevät yrittäjät ovat alkaneet siivota kadut itse joka aamu, la Repubblica kertoo.

Toisin on Pineta Sacchettin kaupunginosassa, lähellä suurta Policlinico Agostino Gemelli -sairaalaa. Roskasäkkejä on kasattu jäteastioiden päälle ja viereen. Osa pusseista on ripustettu astian reunaan kuin joulukuusen koristeet.

Jätevuoren ohi kahden koiransa kanssa kulkevan Claudia Lucenten mukaan tilanne ei ole erityisen poikkeuksellinen.

– Olen asunut Roomassa kolmetoista vuotta ja tämä ongelma on ollut aina olemassa. Välillä siivotaan, ja sitten taas tapahtuu jotain, jonka takia tilanne palaa ennalleen, Lucente sanoo.

Lucenten mukaan osa ongelmaa ovat roomalaiset itse.

–Nytkin jäteastiat ovat tyhjiä, mutta ihmiset jatkavat roskapussien heittämistä maahan. Riitelen tästä asiasta naapurini kanssa jatkuvasti.

Toisen ylitsepursuavan jäteastiarivistön lähellä asuva Marco Troiani ei kykene peittämään inhoaan.

– Roomasta on tullut asumiskelvoton kaupunki, avokaatopaikka. Täällähän on vaarana saada joku tauti, Troiani sanoo.

Rottia, torakoita, kärpäsiä ja lokkeja puoleensa vetävät haisevat jätteet ovat saaneet monen muunkin roomalaisen hermot kiristymään. Jäteastioita on sytytetty tuleen, ja paikallisen jätehuoltoyhtiön Aman työntekijöitä on uhkailtu.

Viikko aikaa siivota

Jätekriisi nytkähti perjantaina kohti ratkaisua, kun Lazion aluehallinto velvoitti kaikki alueen jätteenkäsittelylaitokset ottamaan vastaan pääkaupungin jätteitä. Samalla se antoi Amalle viikon aikaa siivota kaupunki.

Italian sisäministeri Matteo Salvini on ilmoittanut seuraavansa Rooman tilannetta tarkasti.

– Koko Euroopassa ja suuressa osin Italiaa jätteet ovat rikkaus, niillä tuotetaan lämpöä ja energiaa. Mikseivät Rooman ja Lazion hallinnot ole toimineet tämän esimerkin mukaisesti? Tässä tilanteessa ainoat, jotka voivat hyötyä rahallisesti, ovat rikolliset, Salvini sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 3. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 4. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 5. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 8. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 9. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 10. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 13. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 14. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 15. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.