Ravustus on tarkkaa puuhaa – älä turmele jokirapukantaa ja levitä itse rapuruttoa

Laittomasta jokiravun pyynnistä ravustajalle voidaan määrätä maksettavaksi jokiravun suojeluarvo, joka on 50 euroa ravulta. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

STT

Suomen ravustuskausi alkaa kahden viikon päästä sunnuntaina 21. heinäkuuta puolenpäivän aikaan. Kausi jatkuu lokakuun loppuun.

Kalatalouden keskusliitto muistuttaa ravustajia desinfioimaan, kuivaamaan tai pakastamaan kaikki ravunpyyntivälineet ennen niiden siirtämistä paikasta toiseen vesistöissä. Tällä ehkäistään rapuruton leviämistä. Tauti uhkaa erittäin uhanalaista jokirapua.

– Rapuja saa sumputtaa vain siinä vesistön osassa, josta ne on pyydetty. Syötit tulisi pyytää samasta vesistöstä, jossa aiotaan ravustaa. Mikäli syötit ovat muualta, tulee ne pakastaa ennen käyttöä, neuvoo liitto tiedotteessa.

Laiton jokirapu voi tulla kalliiksi

Ravustuskaudella saaliiksi voi saada sekä kotimaista jokirapua että pohjoisamerikkalaista alkuperää olevaa täplärapua. Rapuja ei saa pyytää ennen ravustuskauden alkua.

Mikäli saa ravun rauhoitusaikana, se pitää vapauttaa välittömästi pyyntiveteen. Laittomasta jokiravun pyynnistä ravustajalle voidaan määrätä maksettavaksi jokiravun suojeluarvo, joka on 50 euroa ravulta.

Jokirapu luokiteltiin maaliskuussa erittäin uhanalaiseksi, jolloin lajille asetettiin suojeluarvo. Kalastusta ja ravustusta valvotaan tehostetusti tänä vuonna osana maa- ja metsätalousministeriön sekä Kalatalouden keskusliiton kampanjaa.

Paperit ja merrat kuntoon

Ravustukseen tarvitaan aina vesialueen omistajan lupa. Metsähallituksen rapuvesillä saa ravustaa, kun on hankkinut ravustusluvan. Lisäksi 18–64-vuotiailla ravustajilla täytyy olla maksettuna kalastonhoitomaksu.

Ravustuksessa käytettävät merrat on merkittävä kohoilla, jotka yltävät vähintään 5 senttimetrin korkeuteen veden pinnasta. Lisäksi merroissa tulee olla ravustajan nimi ja yhteystiedot sekä pyydysmerkki, jos vesialueen omistaja sellaista vaatii.

Ravustajaa kehotetaan myös täyttämään saalispalautelomake ravustuksen jälkeen. Saalispalautelomake lähetetään ravustajalle postitse ravustusluvan mukana.

- - - - - -

korjattu aiempaa uutista klo 11.52. Ravustus alkaa 21. heinäkuuta, ei 21. elokuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hallituksen sote-esitys heiluttaa kuntien taloutta Kuntaliiton mielestä liikaa – Katso, kuinka paljon oma kuntasi häviäisi tai voittaisi
 2. Kansalaisten verorasite ei muuttuisi sote-uudistuksessa ainakaan heti – verotus voi myöhemmin kiristyä etenkin jos maakunnillekin tulee verotusoikeus
 3. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vastaa vähävaraisten maskijakelusta alueensa kunnissa – "Vielä ei tiedetä, miten tuo ryhmä rajataan", yhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo
 4. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 5. Hygieniahoitajat Sari Mölsä ja Leena Salo näyttivät ESS:lle, kuinka maskia käytetään oikeaoppisesti – katso video sekä kuvat
 6. Kultsu FC:n nigerialaishyökkääjät kurittivat Reipasta jalkapallon Kakkosessa – "Tappio ketuttaa totta kai"
 7. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 8. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 9. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 10. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 11. Sysmän uimalan vuokrasopimus purettiin – vuokralainen vaatii kunnalta miljoonakorvauksia, kun ei voinutkaan rakentaa paikalle kelluvaa mökkikylää
 12. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 13. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 14. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 15. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.