Kahvituotannon työolot ovat parantuneet Hondurasissa Finnwatchin raportin myötä

Kahvipapuja kerättiin Hondurasissa viime helmikuussa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Työolot ovat parantuneet osassa kahvitiloista Hondurasissa Väli-Amerikassa, kertoo yritysten vastuullisuutta tarkkaileva Finnwatch.

Finnwatchin vuonna 2016 julkaisemassa raportissa kerrottiin, että Suomeen kahvia toimittavilla tiloilla maksetaan laittoman alhaisia palkkoja ja että niissä käytetään lapsityövoimaa. Finnwatchin tietojen mukaan ainakin kolmella kahvitilalla on parannettu työoloja raportin julkaisun jälkeen.

Vuonna 2016 kyseiset tilat toimittivat kahvia Arvid Nordquistille , Löfbergsille , Pauligille sekä Meiralle .

Kesäkuussa Finnwatch kertoi, että yli puolet suomalaisten kahvipaahtimoiden kahvihankinnoista oli viime vuonna vastuullisuussertifioitua. Paahtimot hankkivat nyt vuosittain yli 45 miljoonaa kiloa enemmän vastuullisuussertifioitua kahvia kuin vuonna 2016.

Reilun kaupan sertifikaatti palautettiin yhdelle osuuskunnalle

Yksi Finnwatchin vuonna 2016 tutkimista hondurasilaisista kahvintuottajista oli osuuskunta Caruchil, joka toimitti kahvia Arvid Nordquistille, Löfbergsille sekä Pauligille.

Osuuskunnalla oli vielä Finnwatchin kenttätutkimuksen aikana Reilun kaupan sertifikaatti. Se kuitenkin menetti sertifikaattinsa toukokuussa 2016 Reilun kaupan valvonnan löydettyä tiloilta samoja ongelmia kuin Finnwatch. Osasyinä sertifikaatin menetykselle olivat lapsityövoima ja työntekijöille maksetut liian alhaiset palkat.

Reilun kaupan tietojen mukaan osuuskunta on sertifikaatin menettämisen jälkeen tehnyt paljon töitä epäkohtien korjaamiseksi. Se on esimerkiksi panostanut asennekasvatukseen, valvontaan sekä lasten koulutukseen yhteistyössä Hondurasin viranomaisten ja paikallisen kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kanssa.

Maaliskuussa 2018 osuuskunta sai palautettua itselleen Reilun kaupan sertifikaatin.

Rahallista tukea paikallisiin kouluihin

Finnwatch teki tutkimusta myös kahdella Meiralle kahvia toimittavalla hondurasilaisella kahvitilalla, joista kummastakin löytyi lapsityövoimaa ja laittoman alhaisia palkkoja.

Meira hankkii kahvia Hondurasista sen kanssa samaan yritysryhmään kuuluvan Boncafe -vientiyrityksen kautta. Meiran mukaan Boncafe on kahviraportin julkaisemisen jälkeen tukenut viljelijöitä täyttämään vastuullisuussertifikaattien vaatimukset.

Boncafe kertoo pyrkivänsä viljelijöiden toimeentulon parantamiseen. Lisäksi yritys on tukenut rahallisesti koulujen rakentamista kahvinviljelyalueille sekä kustantanut koulutarvikkeita.

Myös Meira suunnittelee tukevansa rahallisesti paikallisen koulun tai lastentarhan kehittämistä sekä auttavansa viljelytiloja uuden vastuullisuussertifikaatin vaatimusten täyttämisessä.

Meiran kanssa samaan yritysryhmään kuuluva brasilialainen Fazenda NSG tuotti viime vuonna neljä prosenttia kaikesta Meiran hankkimasta kahvista. Vuonna 2016 julkaistussa kahviraportissa Finnwatch moitti Fazenda NSG:tä muun muassa syrjinnästä kausityöntekijöiden palkkauksessa: naisia ei palkattu kausityöntekijöiksi lainkaan. Meiran mukaan tilan kausityöntekijöistä on nyt seitsemän prosenttia naisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot
 2. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 3. Sopimuspalokuntien toiminta uudistuu: koko maassa puhuttaneet korvauskiistat aiheuttavat luultavasti koko varallaolojärjestelmän uusiutumisen
 4. Minna Laaksonen kinusi pyllyjumppapuvun – Aerobic vyöryi saleihin 1980-luvulla ja mullisti ryhmäliikunnan
 5. Lahtelaiset radonurakat menevät markkinaoikeuden ratkaistavaksi - Tarjouskilvan hävinnyt yrittäjä väittää Lahden Talojen maksavan roimaa ylihintaa
 6. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 7. On pakko painaa pitkää päivää – elokuvantekijöillä on nyt kiire kuroa umpeen koronaepidemian sotkemia aikatauluja
 8. FC Kuusysissä pelaavat Venla ja Maija Meronen tähtäävät liigapelaajiksi – mahdollinen kohtaaminen olisi uusi kokemus aina samalla puolella pelanneille siskoksille
 9. Jussi Eerikäisen Vierailija-kolumni: Iällä on väliä – valitettavasti
 10. Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille
 11. Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 12. Lukijalta: Omaishoitajien asemaa on välttämätöntä parantaa
 13. Löysitkö luonnosta kuolleen supikoiran? Ruokavirasto tutkii sille lähetetyistä näytteistä vakavia eläintauteja
 14. Kolumni: Työleiri etsii reippaita tiimipelaajia
 15. Jokelan kartanossa vaihtuvat omistajat – lauantaina pidettiin tyhjennyskirppis, jonne oli tullut väkeä ainakin Espoosta saakka

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.