Kansallismielisten nousu merkittäviin asemiin yritetään estää EU-parlamentissa

Maatalousvaliokunnassa istuva Elsi Katainen (kesk.) pitää päätöstä kaksijakoisena. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Kansallismielisten oikeistopopulistien nousu EU-parlamentin valiokuntien johtoon todennäköisesti estetään, kun valiokunnat valitsevat keskiviikkona puheenjohtajansa.

Identiteetti ja demokratia -ryhmä (ID) olisi perinteisen käytännön mukaan saamassa puheenjohtajuuden kahdessa valiokunnassa. Poliittiselle ryhmälle olisi tulossa johtopaikka maatalousvaliokunnassa ja oikeudellisten asioiden valiokunnassa. Suurimmat ryhmät ovat kuitenkin sopineet, että ryhmän edustajien nousu johtoon estetään.

Maatalousvaliokunnassa istuva Elsi Katainen (kesk.) pitää päätöstä kaksijakoisena. Toisaalta kansallismieliset euroedustajat eivät ole osoittaneet vastuullista käytöstä, mutta toisaalta eristäminen ei välttämättä ole viisasta.

– On täysin ymmärrettävää, että vaaditaan kaikilta ryhmiltä luotettavaa parlamentaarista toimintaa. Liittyen vaikkapa siihen, miten käyttäydytään avajaisistunnossa, Katainen sanoo STT:lle.

Ryhmän jäseniä jäi istumaan viime viikolla Euroopan parlamentissa, kun salissa soitettiin Oodi ilolle -hymni avajaisten kunniaksi. Kansallismieliseen ryhmään kuuluvat perussuomalaiset Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen kertoivat suomalaistoimittajille, että jäivät istumaan protestiksi EU:n liittovaltiokehitystä vastaan.

Populistien tie valiokuntien johtoon nousi pystyyn myös viisi vuotta sitten, jolloin EFDD:n ja joitain konservatiiviryhmä ECR:n jäseniä ei hyväksytty puheenjohtajiksi.

Tärkeitä varajäsenyyksiä

Muutkin valiokunnat järjestäytyvät keskiviikkona valiten puheenjohtajan ja varapuheenjohtajia.

Myös tiedot meppien valiokuntajäsenyyksistä ovat tarkentuneet varajäsenyyksien osalta. Varajäsenellä voi olla lähes yhtä paljon valtaa kuin varsinaisella jäsenellä.

Kokoomuksen mepeistä Sirpa Pietikäinen istuu talous- ja naisten oikeuksien valiokunnissa sekä varalla ympäristövaliokunnassa. Petri Sarvamaa on jäsen talousarvion valvontavaliokunnassa ja maatalousvaliokunnassa. Henna Virkkunen on teollisuusvaliokunnassa ja varalla liikennevaliokunnassa.

Keskustan mepeistä Elsi Katainen on jäsen maatalousvaliokunnassa ja varalla kansainvälisen kaupan valiokunnassa. Mauri Pekkarinen on teollisuusvaliokunnassa ja varalla budjetti- ja aluekehitysvaliokunnissa.

Demarimepeistä Eero Heinäluoma on jäsen talousvaliokunnassa ja varajäsen budjettivaliokunnassa. Miapetra Kumpula-Natri istuu teollisuusvaliokunnassa ja on varalla perussopimus- ja vetoomusvaliokunnissa.

Perussuomalaisista Teuvo Hakkarainen on jäsenenä ympäristövaliokunnassa ja varajäsenenä maatalousvaliokunnassa. Laura Huhtasaari on jäsen perussopimusvaliokunnassa ja varalla kansainvälisen kaupan ja kansalaisvapauksien valiokunnissa.

Vihreistä Heidi Hautala on jäsenenä kansainvälisen kaupan ja ihmisoikeuksien valiokunnissa sekä varajäsenenä oikeudellisten asioiden valiokunnassa. Ville Niinistö on jäsenenä teollisuusvaliokunnassa ja varalla talous- ja ympäristövaliokunnissa.

Vasemmistoliiton Silvia Modig on jäsenenä ympäristövaliokunnassa ja varalla naisten oikeuksien valiokunnassa.

RKP:n Nils Torvalds istuu budjetti- ja ympäristövaliokunnissa sekä varalla teollisuusvaliokunnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 30.5.2020
 3. Fingerpori 28.5.2020
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 5. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 14. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 15. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.