SYL toivoo opetusministeriltä lupausta siitä, että opiskelijoiden hyvinvointia kohennetaan myös toimeentuloa kehittämällä

SYL:n puheenjohtaja Sanni Lehtisen mukaan SYL ei halua nykyistä opintotukijärjestelmää enää monimutkaisemmaksi, vaan kannattaa perustuloa. LEHTIKUVA / Anni Reenpää

STT

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) toivoo edelleen parannuksia opiskelijoiden toimeentuloon.

Liiton heinäkuun alussa julkaisema kannanotto opiskelijoiden oikeudesta kesälomaan sai poliittisen vastauksen keskiviikkona, kun opetusministeri Li Andersson (vas.) kommentoi aihetta MTV:lle. Ministerin mukaan suuria panostuksia opiskelijoiden kesätoimeentuloon ei voida taloudellisten raamien puitteissa tehdä.

– Jäin kaipaamaan konkreettista lupausta siitä, että opiskelijoiden jaksamishaasteiden taustatekijöihin puututaan myös opiskelijoiden toimeentulon kehittämisen kannalta, kertoo SYL:n puheenjohtaja Sanni Lehtinen STT:lle.

SYL:n kannanotossa pohdittiin opiskelijoiden oikeutta lomaan ja loma-ajan toimeentuloon. SYL:n mukaan kesätyöt ovat usein opiskelijoille elinehto, jos opiskelija ei suorita kesän aikana opintoja tai vaihtoehtoisesti nosta lainaa tulojensa takaamiseksi. Kaikille opiskelijoille ei kuitenkaan ole kesäajaksi töitä, eikä toimeentulotuen saaminen ole itsestään selvää. Ratkaisuksi SYL ehdotti kannanotossaan perustuloon siirtymistä.

– Emme halua muuttaa nykyistä opintotukijärjestelmää enää monimutkaisemmaksi, Tavoitteenamme on, että sosiaaliturvauudistus toteutettaisiin perustulona ja opiskelijat olisivat siinä mukana alusta lähtien, Lehtinen sanoo.

– Ministerin edustaman puolueen perustulomallissa opiskelijat olisivat mukana, mutta parlamentaarisessa valmistelussa se ei ole vielä mikään tae, että niin käy. Toki toivon, että muutkin puolueet, jotka ovat luvanneet ottaa opiskelijat sosiaaliturvan uudistukseen mukaan myös tekevät niin, kun työskentely alkaa.

Opetusministeri Anderssonin mukaan erillisiä järjestelmiä opiskelijoiden lomanaikaisen toimeentulon järjestämiseksi ei voida luoda.

Toimeentulo vaikuttaa opiskelijoiden jaksamiseen

Joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii mielenterveyden ongelmista, ja lepo kesällä olisi opiskelijoiden jaksamisen kannalta olennaista, SYL sanoi kannanotossaan.

Opetusministeri Andersson piti haastattelussa avausta opiskelijoiden hyvinvoinnista tärkeänä. Ministerin mukaan opiskelijoiden uupumus on monien asioiden summa. Opintotukeen on esimerkiksi kohdistunut säästöjä, mikä vaikuttaa opiskelijoiden hyvinvointiin. Opetusministerin mukaan opiskelijaterveyttä yritetään parantaa esimerkiksi lisäämällä mielenterveyspalveluja.

Lehtisen mukaan myönteinen viesti ministerin haastattelussa oli se, että jaksamisen ongelmista puhutaan. Sillä voidaan kääntää yhteiskunnallista keskustelua ja purkaa mielenterveyden oireilun stigmaa, Lehtinen sanoo.

Vaikka opiskelijoiden hyvinvointiin vaikuttavat Lehtisen mukaan muutkin kuin taloudelliset syyt, on huoli omasta toimeentulosta merkittävä taustatekijä.

– Ei voida myöskään sulkea pois sitä keskustelua, että toimeentuloa kehittämällä voidaan puuttua siihen, miltä nämä korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen tilastot tulevaisuudessa näyttävät.

Lehtisen mukaan SYL on ministerin kanssa samaa mieltä siitä, että opintorahan tason ja tukikuukausien määrän pitäisi olla korkeampi, mikä helpottaisi opiskelijan arkea. Hän pettyi siihen, että ennen eduskuntavaaleja tehtyjä lupauksia ei täytetty.

– Ennen eduskuntavaaleja monet nykyisistä hallituspuolueista lupasivat merkittäviä korotuksia opintorahan tasoon, mitä ei sitten kuitenkaan hallitusohjelmaan kirjattu, Lehtinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulutyö jatkuu kotona, liikuntatunti vie vaikka retkelle – tällaista on etäkoulu nastolalaisessa nelilapsisessa perheessä
 2. Hartolassa sijaitsevan Linna Hotellin vuokrasopimus purettiin riitaisissa tunnelmissa
 3. Kevään peruutuksista yli puolen miljoonan tappiot Lahden kaupunginteatterille
 4. 4.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Ei muutosta koronatartuntojen määrässä, yksi tartunnan saaneista on kotihoidon työntekijä
 5. Klikkaa itsesi tästä jutusta Sinfonia Lahden pilateskonserttiin
 6. Nastolalaislähtöiset Kuloset luottavat Sveitsin systeemiin: "Emme harkinneet paluuta Suomeen"
 7. Henkilöauto törmäsi moottoritienopeuksilla liikenneopasteeseen Tähtiniemen sillalla Heinolassa
 8. Saksassakin tehdään nyt etäkoulun digiloikkaa, etelärajan kylän kaupoista katosivat sveitsiläiset – näin saksansuomalaiset kertovat arjestaan
 9. SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja Pertti Paasio on kuollut
 10. Poliisi pysäytti luvattoman maakuntarajan ylittäjän Orimattilassa - nippu muitakin asioita oli pielessä
 11. Koronakriisi voi olla myös mahdollisuus – lahtelainen kauneusalan yritys sai enimmäistuen virtuaaliselle meikkikoululle
 12. Tältä kuulostaa kun 62 Sinfonia Lahden muusikkoa esittää yhdessä Sibeliuksen Finlandian - kukin kotonaan
 13. Basso jytisi ja valot välkkyivät Lahden Riihelässä, kun Kimmo Huovila laittoi kaiken peliin valtakunnallisessa Parvekedarude-tempauksessa
 14. Saako virpoa? Koronavirus karkotti virpojat virtuaalimaailmaan
 15. Marraskuu kääntyi maaliskuussa kevääksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.