Britannia vahvistaa: Iranilaisalukset yrittivät estää brittitankkerin matkan

Iranin presidentti Hasan Ruhani varoitti keskiviikkona Britanniaa seurauksista, kun se pysäytti iranilaisen supertankkerin Gibraltarilla viime viikolla. LEHTIKUVA/AFP

STT

Kolme iranilaisalusta yritti estää Britannian öljytankkerin kulun Persianlahdella eilen, vahvistaa Britannian hallitus. Kaupallinen British Heritage -tankkeri oli Persianlahdella Hormuzinsalmessa, kun iranilaisalukset pyrkivät estämään sen etenemisen.

Hallituksen lausunnon mukaan tankkeria saattanut Britannian laivaston alus asettautui iranilaisalusten ja öljytankkerin väliin ja lähetti sanallisia varoituksia iranilaisaluksille, jotka käskystä perääntyivät.

Britannia sanoo olevansa huolissaan tapahtuneesta ja pyytää Iranin viranomaisia rauhoittelemaan alueen jännitteistä tilannetta.

Aiemmin tapauksesta kertoi uutiskanava CNN, jonka tiedot perustuivat kahteen yhdysvaltalaiseen viranomaislähteeseen. Kanavan mukaan iranilaisaluksia oli viisi ja ne kuuluivat Iranin vallankumouskaartille. Vallankumouskaarti kuitenkin kieltää, että sen aluksilla olisi mitään tekemistä tapauksen kanssa.

– 24 viime tunnin aikana ei ole ollut selkkauksia ulkomaisten alusten kanssa, ei myöskään brittialusten, kaarti totesi lausunnossaan.

Iranin Ruhani varoitti Britanniaa

Iranin presidentti Hasan Ruhani varoitti keskiviikkona Britanniaa seurauksista, kun se pysäytti iranilaisen supertankkerin Gibraltarilla viime viikolla. Iran on tuominnut pysäyttämisen ja pitää sitä laittomana.

Tankkerin epäiltiin olleen matkalla Syyriaan lastinaan raakaöljyä. Iran on kiistänyt tämän ja sanonut, että määränpää oli muualla.

Aluksen arveltiin rikkovan EU:n Syyrian-vastaisia pakotteita, ja öljyn on arvioitu olevan peräisin Iranista.

Jännitteet Iranin ja erityisesti Yhdysvaltojen välillä ovat kiristyneet sen jälkeen, kun kaksi tankkeria joutui hyökkäysten kohteeksi Omaninlahdella kesäkuussa. Iskuista on syytetty Irania, joka on kiistänyt olleensa niiden takana.

Iran ilmoitti kesäkuun puolivälissä ampuneensa alas yhdysvaltalaisen lennokin, joka loukkasi maan ilmatilaa. Yhdysvaltojen mukaan lennokki lensi kansainvälisessä ilmatilassa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi tämän jälkeen, että Yhdysvallat oli valmiina tekemään sotilaallisen iskun Iraniin lennokin alas ampumisen vuoksi, mutta hän päätti viime minuuteilla perua hyökkäyksen.

Trump uhkaa pakotteiden kiristämisellä

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA käsitteli hätäkokouksessaan keskiviikkona Iranin ydinsopimusta mutta ei tehnyt merkittäviä päätöksiä asian suhteen.

Iran on viime aikoina alkanut rikkoa sopimuksen ehtoja, koska Yhdysvallat on lisännyt Iranin vastaisia pakotteita. Iran esimerkiksi ylitti maanantaina maalle vuoden 2015 kansainvälisessä ydinsopimuksessa asetetun uraanin väkevöinnin 3,67 prosentin rajan.

Yhdysvallat vetäytyi Iranin ja kansainvälisen yhteisön välisestä ydinsopimuksesta viime vuoden toukokuussa ja otti jälleen käyttöön maan vastaiset pakotteet.

Keskiviikkona presidentti Trump uhosi kiristävänsä Iranin vastaisia pakotteita lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. "Lähivuosina on edessä isot purkutalkoot" – ARA-asuntojen jyräämistahti kiihtyy jälleen kohti uutta ennätystä, 1500:n raja meni jo rikki
 3. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 4. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 5. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 6. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 7. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 8. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 9. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 10. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 11. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 12. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 13. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 14. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 15. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.