Boeingin turmakonemallista vastaava johtaja jäämässä eläkkeelle – uusi johtaja kipparoi aikoinaan Dreamliner-koneiden suunnittelua

Boeingin 737 Max -konetyyppi on ollut lentokiellossa maaliskuun puolivälistä saakka. LEHTIKUVA / AFP

STT

Lentokonevalmistaja Boeingin 737 Max -koneohjelmasta vastaava johtaja on jäämässä eläkkeelle, yhtiö kertoo. Eric Lindblad on johtanut 737 Max -koneohjelmaa elokuusta 2018 alkaen.

Boeingin 737 Max -konetyypille sattui lyhyen ajan kuluessa kaksi tuhoisaa lentoturmaa, toinen viime lokakuussa Indonesiassa ja toinen maaliskuussa Etiopiassa. Turmissa kuoli yhteensä 346 ihmistä. Konetyyppi on ollut lentokiellossa maaliskuun puolivälistä saakka.

Turmien tutkinta on kesken, mutta alustavien tietojen mukaan konetyypin sakkauksenestojärjestelmä painoi molempien koneiden nokkaa rajusti alaspäin pian nousun jälkeen, eivätkä lentäjät kyenneet enää korjaamaan kurssia.

Boeingin tiedottajan mukaan Lindbladin eläköitymistä on suunniteltu pitkään eikä se liity lentoturmiin, kertoo muun muassa Washington Post.

Lindbladin tilalle nousee Mark Jenks, joka on työskennellyt Boeingilla 36 vuotta. Hän on johtanut ohjelmaa, joka on pyrkinyt kehittämään yhtiölle uutta keskikokoista konetta. Tätä ennen Jenks muun muassa johti työryhmää, joka suunnitteli ja toteutti Boeingin Dreamliner-koneet.

Paluu taivaalle takkuaa

Boeing on pyytänyt anteeksi lentoturmien jälkeen ja myöntänyt, että se on epäonnistunut yhteydenpidossa ilmailuviranomaisten kanssa. Toistaiseksi yhtiön ylimmät johtajat ovat kuitenkin saaneet pitää työnsä.

Turmakoneen paluu lentoliikenteeseen ei ole sujunut yhtiön toivomalla tavalla. Kesäkuun lopulla kerrottiin, että Yhdysvaltojen ilmailuviranomaiset olivat havainneet konemallissa uuden mahdollisen riskitekijän. Boeing sanoi noudattavansa ilmailuviranomaisten vaatimuksia ja puuttuvansa asiaan.

Amerikkalaiset lentoyhtiöt odottivat toiveikkaina, että koneet saadaan ilmaan kesälomakaudella. Yhdysvaltain ilmailuhallinto on arvioinut, että paluussa menee kauemmin.

Heinäkuun alussa Boeing lupasi satsata sata miljoonaa dollaria eli yli 88 miljoonaa euroa kahdessa koneturmassa kuolleiden läheisten auttamiseen. Rahat on tarkoitus käyttää sekä uhrien läheisten että koneturmista kärsineiden alueiden avustamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 3. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 4. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 5. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 6. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 7. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 8. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 9. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 10. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 11. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 12. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 13. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 14. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 15. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.