Sudanin sotilasjuntta kertoi estäneensä vallankaappauksen – veriset mielenosoitukset halutaan korvata hyväntahtoisella mielikuvalla, arvioi ulkoministeri Haavisto

Sudanilaiset juhlivat viime viikolla sotilasjuntan ja mielenosoittajien saavuttamaa sopua. LEHTIKUVA / AFP

STT

Sudanissa valtaa pitävä sotilasjuntta haluaa osoittaa olevansa kansan ja demokratian puolella, kun se kertoi tukahduttaneensa vallankaappausyrityksen maassa. Näin arvioi Sudanissa eilen vieraillut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Kenraali Jamal Omar sanoi Sudanin televisiossa, että 12 upseeria ja neljä sotilasta on pidätetty vallankaappausyritykseen liittyen. Omar ei täsmentänyt, milloin vallankaappausta olisi yritetty.

– Vaikea sanoa, onko uutinen tuore asia. He olivat toimistaan kovin ylpeitä ja pitävät armeijaa demokratian takaajana maassa, Haavisto kuvailee sotilashallinnon tunnelmia.

Haaviston mukaan kansalaisyhteiskunnan suhtautuminen hallintoon on kuitenkin epäilevä, sillä armeija puuttui kesäkuun alussa rauhanomaisiin mielenosoituksiin, mikä johti kymmenien ihmisten kuolemaan. Ulkoministerin mukaan mielenosoitusten kauhut nousivat tällä viikolla jälleen pintaan, kun internet alkoi maassa jälleen toimia ja kuvat levisivät verkossa.

– Asetan tämän sotilaiden antaman tiedon siihenkin yhteyteen. Sotilashallinto ei halua, että ainoa kuva on se, että sotilaat käyvät rauhanomaisten mielenosoittajien kimppuun.

Sudanin sotilasjuntan mukaan vallankaappauksen tarkoituksena oli estää sotilasjuntan ja siviilihallintoa vaatineiden mielenosoittajien viime viikolla saavuttama sopu.

Osapuolet neuvottelevat parhaillaan sopimuksen yksityiskohdista.

Vuosikausiin paras yritys rauhalle

Sudanin tilanne on ollut veitsenterällä jo kuukausia. Viime vuoden joulukuussa mielenosoittajat nousivat vaatimaan pitkäaikaisen presidentin Omar al-Bashirin eroa. Presidenttiä epäillään muun muassa korruptiosta ja sotarikoksista.

Huhtikuussa sotilasjuntta syrjäytti presidentin. Syrjäyttämisen jälkeen valtaan nousseet sotilasjohtajat ovat ennen nyt saavutettua sopua torjuneet mielenosoittajien vaatimukset siviilihallintoon siirtymisestä. Tämä johti verisiin mielenosoituksiin.

Ulkoministeri Haavisto arvelee, että ääni kellossa on muuttunut sotilashallinnon puolella.

– Sotilashallinnosta sanottiin, että eivät he ole luotu maata johtamaan, eivätkä he osaa siviilisektorin asioita. Se on aika totta, jos ajattelee Sudanin hankalaa taloustilannetta, eivät he sitä saa jaloilleen.

Haavisto ei usko, että rauha ja demokratia asettuvat Sudaniin välittömästi, sillä maassa on edelleen paljon sotilaallisia ryhmittymiä, jotka ovat saavutetun sovun ulkopuolella. Yritys rauhan rakentamiselle on tästä huolimatta hyvä, ministeri arvioi.

– Tämä on paras yritys, jonka olen itse nähnyt viime vuosien aikana Sudanissa. Kun kansalaisyhteiskunta on näin laajasti liikkeellä, se tuo uusia mahdollisuuksia, Haavisto sanoo.

Neuvotteluissa välittäjänä toimineen Afrikan unionin edustajan mukaan sotilasjuntta ja mielenosoittajat ovat sopineet myös aloittavansa riippumattoman tutkinnan viime viikkojen väkivaltaisuuksista, kesäkuun alun tapahtumat mukaan lukien.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 3. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 4. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 5. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 6. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 7. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 8. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 9. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 10. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 11. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 12. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 13. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 14. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 15. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.