Barry-myrsky äitymässä hurrikaaniksi, alkusoitto on jo käynnissä Louisianassa – tuulet nousseet 100 kilometriin tunnissa

Asiantuntijat varoittavat rankkasateista, jotka voivat piiskata tuntikausia. Sateet herättävät huolta, koska Mississippi-joen pinta on jo valmiiksi korkealla. LEHTIKUVA / GETTY IMAGES / AFP

STT

Yhdysvalloissa Louisianan osavaltiossa trooppinen Barry-myrsky lähestyy rannikkoa. Myrskytuulten nopeudet ovat jo nyt nousseet 100 kilometriin tunnissa eli lähes 30 metriin sekunnissa.

Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus ennustaa myrskyn muuttuvan hurrikaaniksi, ennen kuin se saapuu mantereelle lauantain aikana.

Presidentti Donald Trump on BBC:n mukaan vahvistanut alueelle julistetun hätätilan, mikä helpottaa liittovaltion rahojen käyttämistä mahdollisten tuhojen korjaamisessa.

Lentoyhtiöt ovat peruneet lentojaan, ja osavaltiossa on annettu evakuointikäskyjä. Tuhannet ovat jättäneet kotinsa, ja teitä on jo jouduttu sulkemaan tulvien takia.

Kuvernööri John Bel Edwardsin mukaan Louisianan osavaltion suurin kaupunki New Orleans on varautunut myrskyyn hyvin.

– Kenenkään ei pidä suhtautua tähän myrskyyn kevyesti, ja kehotan kaikkia valppauteen, Edwards tviittasi silti.

Riittävätkö pelastustyöntekijät?

Asiantuntijat varoittavat erityisesti rankoista sateista, jotka saattavat piiskata tuntikausia. Rankkasateet herättävät huolta siksi, että Mississippi-joen pinta on jo valmiiksi korkealla.

Barry-myrskyn uskotaan tuovan raskaita sateita myös muun muassa Mississippin ja Alabaman osavaltioihin. Sääennusteyhtiö AccuWeather ennustaa, että Barry aiheuttaa Yhdysvalloille noin 8–10 miljardin dollarin vahingot.

New York Times on nostanut esiin huolta siitä, että Yhdysvaltain pelastustoimivirasto Feman resurssit auttaa Barryn uhreja ovat vähissä. Lehden mukaan viraston sisäiset asiakirjat osoittavat, että alle neljäsosa viraston yli 13 000 koulutetusta pelastustyöntekijästä on käytettävissä Barryn tuhojen torjuntaan.

Feman resurssipulaa pidetään erityisen hälyttävänä sen vuoksi, että Yhdysvaltain pahin hurrikaani- ja metsäpalokausi ovat vasta aluillaan.

Katrina sai New Orleansin varpailleen

New Orleansissa muistellaan yhä kauhulla vuonna 2005 iskenyttä hurrikaani Katrinaa, joka aiheutti valtavaa tuhoa. Noin 80 prosenttia kaupungista joutui pinnan alle, kun tulvavallit pettivät.

Hurrikaani johti noin 1 800 ihmisen kuolemaan Louisianassa, Mississippissä ja Alabamassa. Taloudelliset vahingot nousivat yli 150 miljardiin dollariin eli noin 130 miljardiin euroon.

Katrina-myrskyn jälkeen New Orleansissa on käytetty miljoonia tulvasuojien vahvistamiseen. Barry-myrskyn myötä parannellut tulvasuojat joutunevat todelliseen testiin, sillä hurjimmissa arvioissa myrskyn sademäärän ennustetaan kohoavan jopa 45 senttimetriin.

Jos Barry voimistuu hurrikaaniksi, kyseessä on tämän vuoden ensimmäinen hurrikaani Atlantilla. Hurrikaanikausi kestää Atlantilla kesäkuusta marraskuuhun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 2. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 3. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 4. Tähtihetket jäivät vähiin, Lahti ja Honka tasasivat pisteet
 5. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 6. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 7. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 8. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 9. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 10. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 11. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen
 12. Katinkullan perustajan Seppo Juurikon, 73, miljoonavelat vanhenivat vasta kuusi vuotta sitten – "En omista edes vaatteita, jotka minulla on ylläni"
 13. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 14. Lahden Sykkeen Alko remontoidaan, myymälä suljettuna valtaosan elokuusta
 15. Lahtelaisen kirjailijan Pasi Pekkolan uusi romaani sivuaa #metoo-keskustelua – "Haluan itsekin olla osana sitä keskustelua kirjoittamalla"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.