Hornetit tunnistivat venäläiset koneet Suomenlahden yllä – ei alueloukkausta

Ilmavoimat tviittasi tehneensä operatiivista lentotoimintaa tänään. Toiminnassa käytettiin myös yliääninopeuksia, minkä vuoksi Etelä-Suomen alueella on kuulunut pamauksia. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Suomen Hornet-hävittäjät tunnistivat venäläisiä sotilaslentokoneita Suomenlahden ja pohjoisen Itämeren yllä maanantaina, Ilmavoimat kertoo.

Ilmavoimien mukaan kyseessä oli kolme eri lentokonetyyppiä, muttei kerro tunnistettujen koneiden tarkkaa lukumäärää. Niitä oli kuitenkin enemmän kuin kolme, mutta ei kymmentä konetta enempää.

Tunnistetut konetyypit olivat pommikone Tu-160, ilmavalvontakone A-50 sekä hävittäjä Su-35. Ilmavoimat julkaisi kuvat koneista Twitterissä.

Venäläisen uutistoimiston Tassin mukaan kaksi venäläistä pommikonetta oli säännöllisellä partiointilennolla Itämerellä. Venäjän puolustusministeriö kertoo, että lento kesti pidempään kuin seitsemän tuntia. Suomalaiskoneiden lisäksi myös tanskalaiset ja ruotsalaiset koneet seurasivat venäläiskoneiden lentoa, ministeriö kertoi Tassin mukaan.

Ilmavoimien mukaan Suomen ilmatilaa ei loukattu, vaan koneet lensivät Suomenlahden keskellä kulkevaa kansainvälisen ilmatilan kaistaletta.

Ilmavoimien tiedottaja Tuomas Saavalainen kertoo STT:lle, ettei hänen tietojensa mukaan Ilmavoimissa ollut epäilystä ilmatilan loukkauksesta, vaan kyseessä oli tavallinen tunnistuslento. Suomen Hornet-hävittäjillä tehdään tunnistuslentoja tarpeen mukaan.

– Luonnollisesti meitä Ilmavoimissa kiinnostaa, minkälaista kalustoa kulloinkin liikkuu Suomen ilmatilan tuntumassa, Saavalainen sanoo.

Saavalainen ei ota kantaa siihen, kuinka usein tunnistuslentoja tehdään, sillä tiedot eivät ole julkisia.

– Ei se tavatonta ole, hän lisää.

Venäjän koneiden määrä ei ollut "jokapäiväinen"

Saavalainen kertoo, että Pietarin ja Kaliningradin alueen välillä on säännöllisesti Venäjän ilmavoimien lentoliikennettä, joka kulkee kansainvälisen ilmatilan läpi Suomenlahden yllä. Kansainvälinen ilmatila on kapea kaistale, joka sijaitsee Suomen ja Viron ilmatilan välissä.

Ilmavoimista ei kommentoida maanantaina tunnistettujen koneiden tarkkoja sijainteja, mutta ne lensivät aivan Suomen ilmatilan lähellä.

– Kansainvälisen ilmatilan kaistale on niin kapea siinä Suomenlahdella, että ne ovat vääjäämättä lähellä, Saavalainen sanoo.

Hänen mukaansa ei ole tavatonta, että alueella lentää suurempia osastoja, mutta maanantaina tunnistettujen koneiden määrä ei ollut kuitenkaan "jokapäiväinen".

Saavalainen lisää, ettei koneiden lukumäärä silti ollut poikkeuksellisen suuri, sillä hävittäjät usein saattavat pommi- ja ilmavalvontakoneita.

Ilmavoimat tviittasi maanantaina aamupäivällä tehneensä operatiivista lentotoimintaa Suomenlahdella. Toiminnassa käytettiin myös yliääninopeuksia, minkä vuoksi Etelä-Suomessa ainakin Hämeenlinnan ja Riihimäen alueella kuului aamupäivällä kovia pamauksia.

Maanantaina Hornet-kalustoa esiteltiin Suomessa myös Yhdysvaltain ilmavoimien komentajalle, kenraali David L. Goldfeinille. Goldfeinin delegaatio ja Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Robert F. Pence vierailivat Rissalassa ja tutustuivat ilmavoimien hävittäjäkalustoon sekä Karjalan lennoston toimintaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Kesä on käytännössä menetetty": Risteily-yrittäjät ovat kovan paikan edessä, kun kotimaan matkailun nousu ei näy vesimatkailussa
 2. Lahdessa kuvattavan Henkka ja Kivimutka -elokuvaan valitut lapsinäyttelijät selvillä
 3. Kylpylähaaveista Padasjoella luovuttiin: tilalle lomakeskus hotelleineen, ravintoloineen ja 50 hengen lauteineen
 4. 13-vuotias lahtelainen kesäyrittäjä Mikko Merimaa on hoitanut eläimiä koko elämänsä, ja tämä sai hänet hyppäämään kesäksi rengin saappaisiin
 5. Yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronavirustartunnan Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymän mukaan marjojen ostaminen on yhä turvallista
 6. Asikkalalainen Meitin Enerkia pyrkii palauttamaan poistuneita linjoja maaseututeille ja nostamaan joukkoliikenteen takaisin suosioon yhden miehen sekä biokaasun voimin
 7. Lahti City palkitsee vuoden keskustateon yleisöäänestyksen perusteella – ehdolla on kymmenen Lahden keskustan elinvoimaa piristänyttä hanketta
 8. Urheiluseuratyöhön liittynyt lahtelainen Markku Hölsö teki heti tärkeän päätöksen, joka olisi muidenkin syytä tehdä
 9. Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista
 10. Nuorten toimintaryhmä Inspis tarjoaa maksutonta musiikillista ohjelmaa kesäviikonloppuisin Pikku-Veskulla – sunnuntaisin kesäteatterilla järjestetään puistokaraoke
 11. Näppikset: Tuli selväksi, että ennen diagnoosin varmentamista ehdin parantua tai kuolla.
 12. "Ajaa voi vaikka työhanskoilla" – maastopyöräilyn aloittamiseen tarvitsee vain kaksi varustetta
 13. Heikki Helinin Vierailija-kolumni: Lahdessa vähemmän työpaikkoja kuin vuonna 1990
 14. Rahtiliikenne kulkee vilkkaasti Saimaan kanavassa, mutta risteilyalusten ja huviveneiden puuttuminen iskee matkailuun – "Tarkoittaa meille tuhansien yöpyjien menetystä"
 15. Henkilöauto ja moottoripyörä törmäsivät Iitissä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.