Pitkäaikainen USA:n korkeimman oikeuden tuomari Stevens kuoli – yksi liberaaleimmista tuomareista

Jo eläköitynyt korkeimman oikeuden tuomari John Paul Stevens oli kuollessaan 99-vuotias. LEHTIKUVA/AFP

STT

Entinen pitkäaikainen Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari John Paul Stevens on kuollut, kertovat yhdysvaltalaisviestimet. Stevens kuoli 99 vuoden ikäisenä.

Stevens toimi korkeimman oikeuden tuomarina vuodesta 1975 vuoteen 2010. Hän oli yksi korkeimman oikeuden historian pitkäaikaisimmista tuomareista. Stevens oli myös kaikkien aikojen toiseksi vanhin korkeimman oikeuden tuomari jäädessään eläkkeelle 90-vuotiaana. Oliver Wendell Holmes oli vajaan vuoden vanhempi jäädessään eläkkeelle vuonna 1932.

Chicagosta kotoisin ollut Stevens oli republikaaniasianajaja ennen tuomarinuraansa, mutta tuli tunnetuksi korkeimman oikeuden liberaalisiiven edustajana ja itsenäisenä ajattelijana. Hän esimerkiksi äänesti ympäristösääntelyn, aborttioikeuden sekä seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta.

Stevens muun muassa kirjoitti oikeuden enemmistöpäätöksen vuoden 2004 tapauksessa, jossa korkein oikeus päätti, että Afganistanissa ja Pakistanissa vangitut ja Guantanamon vankileirille viedyt vihollistaistelijat voivat valittaa Yhdysvaltain tuomioistuimiin.

Stevens tunnettiin myös siitä, että hän ilmaisi kärkevästi eriävän mielipiteensä, jos jäi oikeuden äänestyksissä vähemmistöön. Näin kävi esimerkiksi vuoden 2000 lopulla, kun korkein oikeus päätti lopettaa Floridan äänten uudelleenlaskennan vuoden 2000 presidentinvaaleissa. Tuo päätös varmisti voiton George W. Bushille ennätystasaisissa vaaleissa.

Kun Stevens jäi eläkkeelle vuonna 2010, presidentti Barack Obama nimitti hänen seuraajakseen Elena Kaganin.

Korkeimmalla oikeudella on Yhdysvalloissa vahva poliittinen rooli oikeuskäytännön luojana, joten oikeuden ideologinen kokoonpano on usein poliittisen väännön kohteena.

Lähteenä New York Times ja CNN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden konservatorion remontti laahaa jäljessä aikataulustaan – "Tärkeintä on, että tilat saadaan kuntoon ja työt tehdään huolella"
 2. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 3. Heinolalainen pariskunta hoitaa puutarhaansa rakkaudella, hitaasti ja halvalla – "Jotkut kasvit eivät menesty, vaikka niille lausuisi ranskalaisia runoja"
 4. Puihin kiinnitetyt runotaulut olivat pitkään ehdolla Heinolan runoviikon ainoaksi ohjelmanumeroksi – luvassa perinteistä ohjelmaa ja vierailevia esiintyjiä
 5. Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 6. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 7. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 8. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 9. 12 000 uutta alokasta aloittaa varusmiespalveluksen - lue yön uutiskooste
 10. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 11. Pääkirjoitus: Konserttitalon ruma ongelma ei ole ratkeamassa hetkeen
 12. Satu Äijälän Esalainen: Hauskojen tanssivideoiden TikTokista on kehkeytynyt poliittinen vaikuttaja, joka nolasi Trumpinkin
 13. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä
 14. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 15. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.