EU:n sisäministerit etsivät ratkaisua Välimeren turvapaikanhakijoiden tilanteeseen Helsingissä

Sisäministerit puivat EU:n maahanmuuttopolitiikan tulevaisuutta Helsingissä. LEHTIKUVA/AFP

STT

EU:n sisäministerit ovat aloittaneet epävirallisen kokouksensa Helsingissä. Kokouksessa keskustellaan Euroopan maahanmuuttopolitiikan tulevaisuudesta ja sisäisen turvallisuuden suunnasta.

Kokouksessa puhetta johtaa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.). Hänen mukaansa Euroopan on löydettävä kestävämpi järjestely Välimeren yli Eurooppaan tulevien turvapaikanhakijoiden tilanteeseen.

– Tilanne on kriittinen, emme voi antaa kenenkään enää hukkua Välimerellä. Meidän täytyy löytää kokonaisvaltaisempia ratkaisuja, sillä nykyisellään voimme tehdä ainoastaan tapauskohtaisia ratkaisuja, Ohisalo sanoi toimittajille ennen kokouksen alkua.

Ministerit keskustelivat Välimeren tilanteesta jo eilen illallisella. Ohisalo ei avannut tarkemmin sitä, millaisia kantoja keskustelussa nousi esiin. Ministerin mukaan illallinen oli ainoastaan ensimmäinen askel laajemmassa keskustelussa.

Ohisalon mukaan tänään sisäministerit keskustelevat myös EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta ja siirtolaispolitiikkaa koskevasta yhteistyöstä EU:n ulkopuolisten maiden kanssa.

Ministerikokoukset liittyvät Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmaan. Epävirallisessa kokouksessa ei tehdä varsinaisia päätöksiä, mutta tapaaminen tarjoaa ministereille hyvän mahdollisuuden puida yhdessä vaikeita kysymyksiä.

"Emme pakota, vaan vakuutamme"

Tähän asti Välimereltä saapuville turvapaikanhakijoille on etsitty turvapaikkaa pelastusalus kerrallaan. EU-komissio on käynnistänyt kyselykierroksensa jäsenmaille aina uudelleen, kun Italian tai Maltan satamiin on saapunut alus täynnä pelastettuja, joita maat ovat kieltäytyneet ottamasta vastaan.

EU:n maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulos oli varsin luottavainen siihen, että EU-maat – Italia ja Malta mukaan lukien – saadaan yhteisen järjestelyn taakse.

– Ei ole kysymys, kuinka painostamme heidät järjestelyyn, vaan kuinka vakuutamme heidät siitä, Avramopoulos sanoi toimittajille.

Vuoden aikana EU:n sisällä on siirretty noin 800 mereltä pelastettua ihmistä. Heidät on toivottanut tervetulleeksi hieman yli 10 valtiota. Esimerkiksi Suomi on nykyisen hallituksen aikana päättänyt ottaa kahdeksan turvapaikanhakijaa Italiasta ja viisi Maltalta.

Varsinkin reitti Afrikasta Italiaan tai Maltalle on vaarallinen. Tänä vuonna Välimerellä on kuollut tai kadonnut noin 700 ihmistä. Heistä valtaosa on pyrkinyt Eurooppaan keskistä reittiä pitkin, ilmenee YK:n pakolaisjärjestön tiedoista.

Komission puheenjohtaja peräänkuuluttaa empatiaa ja päättäväistä toimintaa

Komission puheenjohtajaksi tiistaina valittu Ursula von der Leyen lupasi ottaa uuden alun EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistamisessa, joka on ollut pitkään jumissa.

– Tarvitaan empatiaa ja päättäväistä toimintaa, von der Leyen sanoi puheessaan.

EU:lla on hänen mukaansa velvollisuus pelastaa ihmishenkiä Välimerellä, josta on tullut yksi maailman vaarallisimmista rajoista. Samalla EU:n pitää hänen mukaansa panostaa rajavalvontaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 2. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 3. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 4. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle
 5. Pelicansin Alex Lindroosin alkukesä ollut totutusta poikkeava: "Onhan se hieman outoa"
 6. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 7. Perinteiset Lahden Kalamarkkinat perutaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi
 8. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 9. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 10. Lukijalta: Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle
 11. Mies jätti 196 euron taksikyydin maksamatta
 12. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?
 13. "Nyt pystyy keskittymään urheilulliseen puoleen" – viikonlopun Suur-Hollolassa ei vaellella tapaamassa tuttuja, vaan pysytään omissa katsomolohkoissa
 14. Mies pahoinpideltiin Lahdessa – uhri joutui sairaalaan
 15. Motocrossin KymiRingin MM-osakilpailu siirtyy elokuulta kesälle 2021 – "Kisat ajetaan sovitusti ensi vuonna"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.