Boris Johnson: Kova brexit johtuisi EU:n joustamattomuudesta – Britannian pääministerikisa on loppusuoralla

Boris Johnson on vahvoissa asemissa Britannian seuraavaksi pääinisteriksi. LEHTIKUVA/AFP

STT

Britannian seuraavaksi pääministeriksi vahvoilla oleva Boris Johnson sanoo, että EU olisi osavastuussa, jos Britannia joutuu jättämään unionin ilman erosopimusta.

Johnson sanoi pääministerikisan viimeisessä kampanjatilaisuudessa, että yrittää neuvotella kesän aikana EU:n kanssa muutoksista olemassa olevaan erosopimukseen. Hän kuitenkin totesi, että jos EU ei suostu joustamaan yhtään, joutuu Britannia eroamaan ilman sopimusta.

– Jos he eivät suostu muuttamaan edes pilkun paikkoja, meillä ei tietenkään ole muuta vaihtoehtoa kuin valmistautua eroamaan eri ehdoilla, Johnson sanoi.

EU-johtajat ovat toistuvasti sanoneet, että nykyisen pääministerin Theresa Mayn kanssa neuvoteltuun erosopimukseen ei enää neuvotella muutoksia.

Entinen ulkoministeri Johnson on luvannut toteuttaa brexitin lokakuun loppuun mennessä, jos hän nousee pääministeriksi.

Konservatiivipuolueen puheenjohtaja ja sitä kautta pääministeri valitaan puolueen jäsenäänestyksessä. Kisassa ovat jäljellä enää Johnson ja nykyinen ulkoministeri Jeremy Hunt. Johnson on mielipidekyselyjen mukaan selkeä ennakkosuosikki. Voittaja selviää ensi viikon tiistaina.

Johnson kritisoi EU:ta kalan avulla

Johnson kuului vuoden 2016 brexit-äänestyksen alla näkyvimpiin brexitin puolesta kampanjoineisiin poliitikoihin. Keskiviikon tilaisuudessa Johnson viihdytti kuulijoitaan kritisoimalla EU:n "liiallista sääntelyä" havaintovälineen avulla.

Hän piteli kädessään muoviin käärittyä savusilliä ja kritisoi sitä, että kala pitää EU-säännösten takia myydä jäiden kera.

Johnson vakuutti, että kovaa brexitiä ei pidä pelätä, kunhan Britannia valmistautuu siihen hyvin. Hän kuitenkin sanoi, että esimerkiksi kahdenvälisen kauppasopimuksen tekemisessä Yhdysvaltojen kanssa menee aikaa.

Kumpikin Mayn paikkaa hamuavista ehdokkaista on vannonut, että he heittävät Mayn sopimuksesta roskikseen erityisesti EU:n vaatimukset liittyen Irlannin rajaan.

Niin kutsuttu backstop-ehto on kehitetty turvaamaan Irlannin ja Pohjois-Irlannin välisen rajan kohtalo, kun Britannia lähtee unionista. Nyt alueet ovat samassa kauppa- ja tulliliitossa, eikä rajan ylittäviä kuljetuksia ja tuotteita tarvitse syynätä tullissa. Eron jälkeen ne ovat luultavasti kuitenkin eri tullijärjestelmien alaisuudessa.

Johnsonin ja Huntit kovat puheet saivat keskiviikkona punnan arvon putoamaan alhaisimmalle tasolleen dollariin nähden kahteen vuoteen.

May näpäytti Johnsonia

Väistyvä pääministeri May näpäytti keskiviikkona jäähyväispuheessaan Johnsonia kritisoimalla monien nykypoliitikkojen itsevaltiutta, kertoo muun muassa Guardian.

– Kyvyttömyys yhdistää periaatteet käytännönläheisyyden kanssa ja kyvyttömyys tehdä kompromisseja, kun niitä tarvitaan, vaikuttaa ajaneen koko poliittisen keskustelumme väärälle polulle, May sanoi yleisölle kansainvälisen politiikan tutkimuslaitoksessa Chatham Housessa.

Mayn mukaan nykypoliitikkojen joustamattomuus on johtanut käytännössä siihen, että kun yksinkertaisesti vakuuttaa kantaansa tarpeeksi kovaäänisesti ja tarpeeksi pitkään, saa lopulta tahtonsa läpi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 2. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 3. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 4. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle
 5. Pelicansin Alex Lindroosin alkukesä ollut totutusta poikkeava: "Onhan se hieman outoa"
 6. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 7. Perinteiset Lahden Kalamarkkinat perutaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi
 8. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 9. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 10. Lukijalta: Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle
 11. Mies jätti 196 euron taksikyydin maksamatta
 12. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?
 13. "Nyt pystyy keskittymään urheilulliseen puoleen" – viikonlopun Suur-Hollolassa ei vaellella tapaamassa tuttuja, vaan pysytään omissa katsomolohkoissa
 14. Mies pahoinpideltiin Lahdessa – uhri joutui sairaalaan
 15. Motocrossin KymiRingin MM-osakilpailu siirtyy elokuulta kesälle 2021 – "Kisat ajetaan sovitusti ensi vuonna"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.