Nordean liikevoitosta hupeni kolmannes – pörssissä kylmää kyytiä

Konsernijohtaja Casper von Koskullin mukaan tulokset eivät ole vielä tyydyttävällä tasolla, joten Nordealta tarvitaan vielä lisää toimenpiteitä niiden parantamiseksi. LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN

STT

Finanssikonserni Nordean liikevoitto heikkeni huhti-kesäkuussa kolmanneksella verrattuna viime vuoden samaan jaksoon. Liikevoittoa kertyi 900 miljoonaa euroa, kun viime vuoden samalla jaksolla konserni ylsi 1 365 miljoonaan euroon.

Tulos sai nihkeän vastaanoton pörssissä. Nordean kurssi päätyi 6,51 prosentin laskuun Helsingin pörssissä. Kauppaa käytiin pörssin sulkeutuessa 6,22 euron vaiheilla, mikä on tämän vuoden alin kurssitaso.

Konsernijohtaja Casper von Koskullin mukaan tulokset eivät ole vielä tyydyttävällä tasolla, joten Nordealta tarvitaan vielä lisää toimenpiteitä niiden parantamiseksi. Nordea tulee von Koskullin mukaan käymään läpi taloudelliset tavoitteensa sekä pääomaa ja osingonjakoa koskevat periaatteet. Uudet linjaukset on määrä esitellä seuraavan osavuosikatsauksen jälkeen. Tiedotustilaisuudessa hän ei ryhtynyt ennakoimaan, minkälaisia muutoksia voisi olla tulossa.

Nordean antelias osingonjakopolitiikka on merkinnyt, että osake on tuottanut omistajilleen hyvin, vaikka osakkeen kurssi on viipottanut parin viime vuoden aikana selvästi alaspäin. Eilinen päätöskurssi oli 6,62 euroa. Osinkoa maksettiin tänä keväänä 69 senttiä, ja sitä on kasvatettu joka vuosi vuodesta 2012 lähtien.

Osingonjaon odotettavissa oleva kutistuminen vaikuttaa tuntuvasti myös finanssikonserni Sammon tulokseen, sillä Sampo omistaa Nordeasta reilut 21 prosenttia.

EKP ei havainnut pääomavajetta

Tulospäivänään Nordea sai myös arvion Euroopan keskuspankilta. EKP tutki Nordean tilanteen, koska konsernin päätoimipaikka siirtyi Ruotsista Suomeen. Muuton myötä Nordea siirtyi euroalueelle ja siten EKP:n suoraan valvontaan.

EKP:n arvion mukaan Nordealla ei ole pääomavajetta. Pääoma ei alittanut raja-arvoja stressitestissä eikä saamisten laadun arvioinnissa.

Keskuspankin mukaan Nordean odotetaan kuitenkin tekevän parannuksia joihinkin menettelytapoihin, tietojärjestelmiin ja prosesseihin, joissa saamisten laadun arviointi paljasti heikkouksia.

"Näkyvissä rohkaisevia merkkejä"

Von Koskull on jäämässä eläkkeelle ensi vuoden loppuun mennessä. Uuden konsernijohtajan haku on käynnissä.

Tulostiedotustilaisuudessa von Koskull sanoi luottavansa, että Nordea pystyy toteuttamaan tavoitteensa kustannusten leikkaamisessa. Kuluja Nordea kursii pienemmiksi muun muassa robotiikan ja digitalisaation kehittämisellä sekä yksinkertaistamalla palvelutarjontaansa. Kaikissa Pohjoismaissa yhä suurempi osa tapaamisista asiakkaiden kanssa tehdään tätä nykyä verkon kautta.

– Näkyvissä on rohkaisevia merkkejä siitä, että pankki on saamassa takaisin menetettyjä markkinaosuuksia ja kuluja saadaan karsittua, konsernijohtaja ennakoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustestien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Päijät-Hämeessä – testeihin hakeudutaan lievimmistäkin oireista
 2. Kassojen jäsenmaksuissa yli kymmenkertaiset erot – "Jäsenemme eivät ole huomanneet kassan maksun nousua"
 3. Maastoa paloi noin hehtaarin verran Hollolan Herralassa
 4. Sienestäjä teki erikoisen löydön Nastolasta – satoja vanhoja kolikoita oli kätketty maan alle
 5. Lahdessa on tarjolla kesäteatteria tänä kesänä – näytelmän pääosassa hauskuuttaa monien tuntema Sipi Pelle
 6. Pohjalaisfirma jatkaa perinteistä jääkairojen valmistusta Heinolassa, edellinen valmistaja Konsaku on hakeutunut konkurssiin – "Jääkairoista tuli rahanreikä"
 7. Rapistuva kiinteistö Hämeenkatu 24:ssä Lahdessa odottaa yhä korjaustöiden jatkumista – "Jos rakennus on suojeltu, on tilanteeseen helpompi puuttua"
 8. Kärköläläinen Susanna Kirvesniemi väsyi poliklinikkatyön hektisyyteen ja teki rohkean ratkaisun – "Tajusin, että en jaksa tässä hommassa eläkepäiviin asti"
 9. Valaisinpylvääseen osunut moottoripyöräilijä kuoli Lahdessa
 10. Kirjastojen määrään ei haluta puuttua Lahdessa – säästöpaineet voivat silti laittaa kirjastot koville: "Kirjastoverkossa ei ole enää löysää"
 11. Lukijalta: Itsekkyys ja tekopyhyys rehottivat Lahden urheilukisoissa
 12. Avoimet puutarhat keräsi 70 000 vierailijaa – virtuaaliesittelyt nähtävillä vielä heinäkuun loppuun asti
 13. Vanha vesijohto halkesi – vettä suihkusi Lahden Diakoniasäätiön talon arkistoon
 14. Tampereen alle 23-vuotiaiden MM-painien status voi muuttua – 15 vuotta Painiliiton toiminnanjohtajana toiminut lahtelainen Pertti Vehviläinen jää huhtikuussa eläkkeelle
 15. Tieltä suistunut auto törmäsi huvimajaan Lahdessa – poliisi otti kaksi epäiltyä kiinni

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.