Ruista riittää nyt kotimaiseen leipään – sadosta tulossa suurin 30 vuoteen

Tämän vuoden ruissadosta odotetaan niin runsasta, että se riittäisi kotimaiseen käyttöön yli vuodeksi. LEHTIKUVA Johanna Vuonokari

STT

Ruissadosta odotetaan tänä kesänä suurinta satoa liki 30 vuoteen, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Suomessa päästään siis syömään kokonaan kotimaista ruisleipää, sillä arvioitu 140 miljoonan kilon sato riittäisi kotimaiseen tarpeeseen yli vuodeksi.

Myös kaurasta ollaan saamassa suurinta satoa kuuteen vuoteen. Arvioitu lähes 1 100 miljoonan kilon kaurasato riittää Luken arvion mukaan hyvin kotimaisen teollisuuden kasvavaan kauranälkään. Kaura on Suomelle myös tärkeä vientivilja.

Tärkeimmän rehuviljan eli ohran sato sen sijaan on jäämässä hieman keskimääräistä pienemmäksi, vaikka sato paraneekin viime vuodesta. Ohran satoarvio on 1 500 miljoonaa kiloa.

Rypsi- ja rapsisatoa heikentävät tuholaiset

Rypsin ja rapsin sadosta on Luken mukaan tulossa pienin sitten 1970-luvun. Noin 41 miljoonan kilon sato olisi toteutuessaan yli 40 prosenttia pienempi kuin viime vuonna. Luken tilastopalveluiden yliaktuaari Anneli Partala kertoo tiedotteessa, että satoa heikentävät tuholaisvahingot.

Sadonkorjuuseen on vielä aikaa, joten loppukesän säät, tuholaiset ja kasvitaudit voivat vaikuttaa lopulliseen sadon määrään.

Luken satotilaston heinäkuun satoarviot perustuvat paikallisten Pro Agrian asiantuntijoiden omilta alueiltaan antamiin arvioihin, jotka kuvaavat tilannetta heinäkuun 15. päivänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 3. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 4. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa
 5. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 6. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 7. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 8. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 9. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 10. Oletko kokenut taloudellista väkivaltaa? Kerro kokemuksistasi verkkokyselyssä
 11. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 12. Suomalaiset viettävät enemmän aikaa yksin – omissa oloissa vietetty aika lisääntyi jo ennen koronaa
 13. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 14. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 15. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.