Hollannin korkein oikeus alensi Srebrenican uhrien vahingonkorvauksia

"Hollannin valtion vastuu tapauksessa on hyvin rajallinen", tuomioistuin linjasi. LEHTIKUVA / AFP

STT

Hollannin korkein oikeus on alentanut Bosnian Srebrenican joukkomurhasta maksettavia korvauksia. Tuomioistuin piti kuitenkin kiinni vetoomustuomioistuimen kannasta vuodelta 2017, että Hollanti oli osittain vastuussa Jugoslavian sodan aikana tapahtuneesta noin 350 muslimimiehen surmasta.

Serbijoukot surmasivat kaikkiaan yli 8 000 muslimia Srebrenicassa vuonna 1995. Hollannin YK-joukot käskivät suojeluksessaan olleet bosnialaismiehet poistumaan tukikohdastaan. Vetoomustuomioistuimen linjauksen mukaan miehillä olisi ollut ainakin pieni mahdollisuus selviytyä, jos heitä ei olisi häädetty tukikohdasta.

Kahden vuoden takaisessa tuomiossa Hollannin vahingonkorvausvastuu asetettiin 30 prosenttiin, mutta korkein oikeus laski sen 10 prosenttiin.

– Hollannin valtion vastuu tapauksessa on hyvin rajallinen. Vastuu rajoittuu kymmeneen prosenttiin noin 350 uhrin omaisten kärsimistä vahingoista, tuomiostuin linjasi.

Korkein oikeus totesi ratkaisussaan, että kevyesti aseistautuneilla hollantilaisilla rauhanturvaajilla oli tilanteessa vain hyvin vähäiset mahdollisuudet saada kansainvälistä tukea.

Tapaus on varjostanut Hollantia vuosien ajan

Srebrenican tapaus on varjostanut Hollantia vuosien ajan. Vuonna 2002 tapauksesta valmistunut kriittinen raportti pakotti silloisen hallituksen eroamaan.

Bosnian serbien entinen johtaja Radovan Karadzic istuu parhaillaan elinkautista Haagissa osuudestaan Srebrenican joukkomurhaan ja muihin sotarikoksiin. Serbijoukkoja johtanut Ratko Mladic on myös saanut elinkautisen tuomion, mutta on valittanut siitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 2. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 3. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 4. Venevarkaudet ovat lisääntyneet Päijät-Hämeessä: veneitä ja niiden osia varastetaan omaan käyttöön ja kaupattavaksi, myös rajojen taakse viedään tavaraa
 5. Yön uutiskooste : Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Norjassa
 6. Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 7. Ammattiliittojen kanneoikeus saa kannatusta – keskusta ei aja alipalkkauksen kriminalisointia
 8. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 9. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 10. Pääkirjoitus: Ajamisen verotus saa kannatusta – hankintaveroa haluttaisiin alentaa
 11. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 12. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 13. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 14. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 15. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.