Saksiniekkoja saadaan tänä vuonna kohtalaisesti tai hyvin – Rapubiologi: "Suomalaiset syövät enemmän rapuja kuin kykenemme ravustamaan"

Heinäkuun kylmä kausi ehkä viivästytti saksiniekkojen kehitystä. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

STT

Ravustuskausi alkoi tänään puolilta päivin. Rapusaaliista odotetaan tänä vuonna keskimääräistä tai jopa hyvää, arvioi Luonnonvarakeskus.

Etelä-Suomessa rapusaaliit noussevat vähintään kohtalaisiksi heti kauden alusta lähtien. Pohjoisempana kauden alku voi olla heikompi.

– Vesien kylmeneminen heinäkuun alussa varmaankin sotki tilannetta rapujen kehityksessä. Varsinkin isommissa vesistöissä poikasten kehittyminen on voinut viivästyä, kertoo rapubiologi Japo Jussila STT:lle.

Naarasravut saattavat olla kantaneet poikasia vielä aivan ravustuskauden alla.

– Poikasia kantava tai juuri kantanut rapunaaras liikkuu hyvin vähän. Jos poikasten kehitys ja kuoriutumien ovat myöhässä, naarasravut voivat niillä alueilla puuttua alussa saaliista kokonaan, Jussila lisää.

Vuosittain täplärapuja pyydetään 2–3 miljoonaa ja jokirapuja alle miljoona yksilöä. Saksiniekkoja saa pyytää lokakuun loppuun saakka.

Kalastusta ja ravustusta valvotaan tehostetusti tänä vuonna. Tehovalvonta on osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa kalastuksenvalvontakampanjaa. Kampanjan toteuttavat Kalatalouden Keskusliitto ja sen jäsenjärjestöt.

Amatöörin pikkusaalis myytävissä kuluttajille

Vain rekisteröityneet kaupalliset kalastajat saavat nykyisen kalastuslain mukaan myydä rapusaaliitaan. Rekisteröitymistä ei kuitenkaan vaadita, jos ravustaja myy yhden ravustuskauden aikana korkeintaan 300 rapua suoraan kuluttajille.

Ravustajien kannattaa muistaa, että täplärapu on määritelty haitalliseksi vieraslajiksi. Niitä ei saa istuttaa edes sellaisiin vesistöihin, joissa niitä on jo ennestään. Kiellolla halutaan ehkäistä täpläravun sekä sen mukana kulkevan rapuruton leviäminen.

– Tältä kesältä ei ole vielä tiedossa rapuruttotapauksia. Se on hyvä uutinen, vaikkakin rapuruton määrä selviää yleensä vasta ravustuskauden alettua, Jussila kertoo.

Jos saa ravun rauhoitusaikana, se tulee vapauttaa välittömästi pyyntiveteen. Laittomasta jokiravun pyynnistä ravustajalle voidaan määrätä jokiravun suojeluarvo maksettavaksi. Se on 50 euroa yksilöltä.

Harvinaistuneita jokirapuja on vielä Itä- ja Pohjois-Suomen vesistöissä.

Rapu on Jussilan mukaan edelleen kysytty ruokalaji Suomessa.

– Suomalaiset syövät enemmän rapuja kuin kykenemme ravustamaan. Euroopasta on maahantuotu vuosittain rapuja ruoaksi.

Samoin kuin kalastus, myös ravustus tuppaa olemaan meillä ikääntyvien miesten harrastus.

– Mutta niin kauan kuin ravustuksesta saa tuloa, nuoriakin on Suomessa mukana ravustamassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinolan Pursiseuran Jyri Lehtinen on voittanut useamman Päijännepurjehduksen, eikä palo rakkaaseen lajiin sammu, vaikkei voittaminen olekaan enää se kaikkein tärkein asia
 2. Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"
 3. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 4. Etäopiskelu vaikeutti monen nuoren elämää, eikä nuorisotyöllä ollut Lahdessa resursseja auttaa – Etsivän nuorisotyön profiilia pyritään nyt elvyttämään runsaiden lisäavustusten turvin
 5. Gallup: Tarvitaanko Asikkalan Vääksyyn isoa yhteiskoulua?
 6. Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 7. Ministeri Lintilä näkee Lahdessa potentiaalia kansainväliselle huipulle, mutta yrityksiä pitää rohkaista – "Ravimiehenä sanoisin, että teillä on nyt paalupaikka"
 8. USU-gallup: Hieman yli puolet pitää rasismia merkittävänä ongelmana Suomessa – "Huolestuttava tulos", sanoo tasa-arvoministeri
 9. Avausjakson salamamaalit siivittivät HJK:n selkeään voittoon Lahden Stadionilla – katsojat noudattivat turvallisuusohjeita kelvollisesti
 10. Juuso Koskisen Esalainen: Kun on odottanut kolmekymmentä vuotta, hurmion tiimellyksessä rajoitukset joutivat ymmärrettävästi romukoppaan
 11. Suurin osa saanut myrskyssä katkenneet sähköt takaisin- lue yön uutiskooste
 12. Lahden torille tulee valvottu pyöräparkki – kokeilu jatkuu kuukauden ajan
 13. Pääkirjoitus: Rasismi on kansainväistyvässä Suomessa vakava ongelma
 14. Lahtelaisen jengiläisen asunnossa dopingaineita, aseita ja vahvaa kokaiinia
 15. Lahden Mukkula ja Rakokivi valittiin ympäristöministeriön lähiöohjelmaan – luvassa satsauksia viihtyisyyteen ja asukkaiden hyvinvointiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.