USA:n tappelupukarit pääsivät sopuun valtion budjetista – Trump: "todellinen kompromissi"

Presidentti Donald Trump on tyytyväinen saavutettuun budjettisopuun. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump ja kongressi ovat päässeet sopuun valtion budjetista. Trump tviittasi asiasta maanantaina paikallista aikaa. Hän kutsui sopimusta todelliseksi kompromissiksi.

Kahdelle vuodelle yltävästä budjettisovusta olivat päättämässä edustajainhuoneen ja senaatin demokraatti- ja republikaanijohtajat. Sopimuksen mukaan julkista kulutusta lisätään jopa 320 miljardilla dollarilla. Lisäksi usein kiistaa aiheuttava velkakatto käytännössä poistetaan käytöstä heinäkuuhun 2021 asti.

Näin ollen todellinen vääntö valtion velasta siirtynee vuoden 2020 presidentinvaalien yli.

Sopimuksen on vielä läpäistävä kongressin molemmat huoneet, mutta sille ei näytä olevan esteitä.

Kaikki republikaanit eivät ole tyytyväisiä

Osa tiukan talouskurin republikaaneista on jo ennättänyt vastustamaan sopua. Kaikki presidentin puolueen edustajat eivät ole tyytyväisiä siihen, että Yhdysvaltojen velkaantuminen on vain kasvanut. Maan velka on jo yli 22,5 biljoonaa dollaria. Velkaantumisen nousun syitä ovat muun muassa Trumpin mittavat veronalennukset ja valtion menojen lisäykset. Lisärahan saajiin on lukeutunut muun muassa armeija.

– Tämä (budjettisopu) oli todellinen kompromissi, jonka avulla voimme antaa uuden mahtavan voiton armeijallemme ja veteraaneillemme, Trump muun muassa tviittasikin maanantaina.

Nyt saavutetun sopimuksen uskotaan kasvattavan valtion alijäämän yli yhden biljoonan dollarin ensi vuonna.

Demokraattijohtajat riemuitsivat uutta sopua ja kiittelivät valtion perusrahoituksen turvaamista.

– Tällä sopimuksella, pyrimme estämään hallinnon sulun. Sululla olisi todella suurta haittaa amerikkalaisten tarpeiden turvaamiselle ja julkisten alojen työntekijöiden kunnioittamiselle, edustajainhuoneen puhemies, demokraattien Nancy Pelosi ja senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer totesivat yhteisessä lausunnossa.

Velkakatto tuli täyteen jo maaliskuussa

Erityisesti kiista velkakatosta on aiempina vuosina aiheuttanut puolueiden välille kiistaa. Vääntö velkakaton nostamisesta on myös johtanut useamman kerran hallinnon sulkuun.

Tänä vuonna velkakatto tuli täyteen jo maaliskuussa. Se on tarkoittanut sitä, ettei liittovaltio ole voinut ottaa uutta velkaa edes perustoimintojensa pyörittämiseen.

Pelosi neuvotteli budjetista valtiovarainministeri Steven Mnuchinin kanssa. Osapuolet joutuivat puskemaan sopua tuli hännän alla, sillä neuvottelut piti saada pakettiin ennen kuin kongressin edustajainhuone jää kuuden viikon kesätauolle. Mnuchin nimittäin varoitti aiemmin, että jos sopua ei löydy, valtion kassasta uhkaa loppua rahat syyskuun alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suora lähetys: Hallitus pitää tiedotustilaisuuden julkisen talouden suunnitelmasta ja toisesta lisätalousarviosta - voit seurata tilaisuutta tästä nyt
 2. Nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä Kärkölässä
 3. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 4. Onko nurkissasi vähälle käytölle jäänyt ompelukone tai vaikkapa teltta? Asikkalassa kerätään lahjoituksia kirjaston tavaralainaamoon
 5. Sinfonia Lahden muusikot soittivat Finlandiaa kodeissaan, videosta tuli nettihitti – näin se tehtiin
 6. Kaahari autoili Uudeltamaalta Hämeeseen, poliisi joutui takaa-ajoon - piikkimatto ja etälamautin käytössä Hollolassa
 7. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 8. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 9. Lahden LAD-taidekeskukseen tulee jättimäinen muraali
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Lahtelainen Eskolan Taide- ja Kehysliike lopettaa – yritykset hakevat nyt ahkerasti neuvoja koronavirusepidemian tuomiin vaikeuksiin
 12. Lahtelainen ratsastuskoulu on valittu vuoden laatutalliksi
 13. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 14. Vili Uuskallion Esalainen: Mikä ihmeen Oomi, nyt meni tunteisiin!
 15. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.