Macron: 14 maata mukana väliaikaisessa järjestelyssä Välimereltä pelastettujen jakamiseksi

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi, että maanantaisessa kokouksessa 14 maata on hyväksynyt suunnitelman. LEHTIKUVA/AFP

STT

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan väliaikainen järjestely Välimereltä pelastettujen ihmisten jakamisesta eri maihin on etenemässä. Macron sanoi, että maanantaisessa kokouksessa 14 maata on hyväksynyt suunnitelman.

Vastuun jakamisesta keskusteltiin viime viikolla EU:n epävirallisessa sisäministerikokouksessa Helsingissä. Tuolloin halukkaiden maiden määrää tai järjestelyn konkreettista sisältöä ei paljastettu.

Ranskan presidentin kansliasta kerrotaan, että mukana ovat ainakin Ranska, Saksa, Suomi, Luxemburg, Portugali, Liettua, Kroatia ja Irlanti. Kuutta muuta maata ei nimetty.

Suomen sisäministerin Maria Ohisalon (vihr.) valtiosihteeri Olli-Poika Parviainen kuvailee listaa Lännen Medialle ranskalaisten omaksi viestinnäksi. Parviaisen mukaan mitään päätöksiä ei ole tehty, vaan maat ovat ilmaisseet kiinnostuksensa jatkaa keskustelua.

– Mitään sitovaa ei ole päätetty. Jatkamme keskustelua, Parviainen kommentoi Lännen Medialle.

Italian sisäministeri Matteo Salvini ei osallistunut maanantain kokoukseen. Salvini arvosteli ehdotettua järjestelyä siitä, että se tekisi Italiasta edelleen "Euroopan pakolaisleirin".

Salvinin mukaan Italia ei ota vastaan muiden määräyksiä.

– Jos Macron haluaa keskustella siirtolaisista, tulkoon Roomaan, Salvini oli kommentoinut jätettyään Pariisin-kokouksen väliin.

Turvaa etsitty alus kerrallaan

Tähän asti Välimereltä saapuville turvapaikanhakijoille on etsitty turvapaikkaa pelastusalus kerrallaan. EU-komissio on käynnistänyt kyselykierroksensa jäsenmaille aina uudelleen, kun Italian tai Maltan satamiin on saapunut alus täynnä pelastettuja, joita maat ovat kieltäytyneet ottamasta vastaan.

Kesäkuussa Italian viranomaiset ottivat haltuunsa Lampedusan saarelle siirtolaisia kuljettaneen saksalaisen avustusjärjestön laivan ja pidättivät sen kapteenin. Sisäministeri Salvini on arvostellut Välimerellä toimivia avustusjärjestöjä "taksipalvelun" pyörittämisestä ja haukkunut siirtolaiset mereltä pelastaneita aktivisteja "tottelemattomiksi ja väkivaltaisiksi merirosvoiksi".

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja siirtolaisuusjärjestö IOM ovat korostaneet avustusjärjestöjen roolia ihmishenkien pelastamisessa ja toivoneet, ettei niiden työtä kriminalisoitaisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 2. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 3. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 4. Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 5. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 6. "Paras näyttö on saatu siitä, että kamerat ja kuuntelulaitteet ovat olleet kerhotilojen sisäpuolella" – Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajan suojelu kertoo tiukasta hierarkiasta
 7. Näin erotat haitallisen espanjansiruetanan harmittomasta ukkoetanasta
 8. Lukijalta: Museo tiesi tarkasti, mitä torin alta löytyisi
 9. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen valvoo nyt Lahden ja tapahtumateollisuuden etuja – joidenkin mielestä Timonen petaa jo pormestarimallin jälkeistä aikaa, mutta asiassa on toinen puoli
 10. Pelicansin hymyilevä päävalmentaja Tommi Niemelä osaa olla tarvittaessa tiukka ja joskus vähän veemäinenkin
 11. Osa koirista säikkyy pyöriä ja rullasuksia – "Kevyen liikenteen väylällä koiran kannattaa kulkea aina pientareen puolella"
 12. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt etenevät – kävelijöiden ja pyöräilijöiden reitit muuttuvat tällä viikolla
 13. Kunnan historian suurin hankintapäätös toteutui Asikkalassa – "Kuokka isketään maahan elokuussa"
 14. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta
 15. Päijäthämäläisten toiveita museopalveluiden kehittämisestä kartoitetaan kyselyllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.