Väistyvä May onnitteli seuraajaansa Johnsonia sosiaalisessa mediassa, Trump pysyi lyhytsanaisena – Iranin pääministeri yhtyi onnitteluihin keskellä vellovaa tankkerikiistaa

Britannian pääministeri Theresa May jättää virkansa virallisesti keskiviikkona. Lehtikuva / AFP

STT

Britannian konservatiivipuolueen entinen johtaja, huomenna väistyvä pääministeri Theresa May onnitteli seuraajaansa Boris Johnsonia Twitterissä. May jättää virkansa virallisesti huomenna.

– Paljon onnea Boris Johnsonille valinnasta konservatiivipuolueen johtajaksi. Nyt meidän on työskenneltävä yhdessä, jotta brexitistä tulee toimiva koko Britanniassa ja Jeremy Corbyn pysyy poissa hallituksesta. Saat täyden tukeni rivijäsenenä, May kirjoitti. Corbyn on työväenpuolueen puheenjohtaja.

Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump onnitteli Johnsonia lyhykäisesti sanoen, että hänestä tulee "loistava".

Myös Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif lähetti terveiset seuraavalle pääministerille.

– Onnittelen entistä virkaveljeäni, Zarif onnitteli.

Samaan aikaan Iranin ja Britannian eripura kiristyy Hormuzinsalmessa tankkerikiistan vuoksi.

– Iran ei hakeudu selkkaukseen. Nämä ovat meidän merialueitamme ja suojelemme niitä, ministeri tviittasi.

Myös Euroopasta satoi onnitteluja

Myös Euroopasta satoi onnitteluja Johnsonille. EU-komission uudeksi johtajaksi valittu saksalaispoliitikko Ursula von der Leyen onnitteli tuoretta pääministeriä, mutta varoitteli siitä, että edessä on vaikeat ajat.

– Onnittelut Boris Johnsonille siitä, että hänet nimitettiin pääministeriksi, von der Leyen sanoi tapaamisessa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa.

Von der Leyen kertoi odottavansa, että hänen ja Johnsonin välinen suhde olisi toimiva.

– On monia erilaisia ja vaikeita kysymyksiä, jotka meidän tulee selvittää yhdessä. Meillä on haastavat ajat edessämme, von der Leyen kertoi.

– Minun mielestäni on hyvin tärkeää rakentaa vahva ja hyvä työsuhde, koska meillä on velvollisuus saada aikaan jotain, mikä on hyväksi ihmisille sekä Euroopassa että Britanniassa, hän lisäsi.

Von der Leyenin on määrä aloittaa pestissään päivää ennen nykyistä brexit-takarajaa. Jean-Claude Juncker säilyttää siihen saakka nimellisesti valtansa komission johdossa.

Johnson voi odottaa puhelua Macronilta

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on aiemmin kritisoinut Johnsonia. Tästä huolimatta myös Macron esitteli tänään onnittelunsa miehelle ja lupasi soittaa hänelle heti, kun nimitys on virallistettu.

– Haluan hyvin paljon tehdä töitä hänen kanssaan niin pian kuin mahdollista. Enkä pelkästään Eurooppaan liittyvien aiheiden parissa ja brexitiin liittyvien neuvotteluiden yhteydessä, vaan myös kansainvälisissä asioissa, joita meidän tulee koordinoida läheisesti Britannian ja Saksan kanssa, kuten esimerkiksi Iranin tilanne, Macron kertoi

Vuonna 2017 tehdyssä haastattelussa Macron kertoi, että Johnson nauttii mahtailevien puheiden pitämisestä, mutta häneltä puuttuu strategista näkemystä. Hän piti Johnsonia myös vastuullisena brexitiin, jota hän kutsui rikokseksi.

Macron myös kehui tänään väistyvää pääministeri Mayta viestissä, jonka oli mahdollisesti tarkoitus tavoittaa myös Johnsonin korvat. Macronin mukaan May kantoi vastuunsa suurella määrällä rohkeutta ja arvokkuutta.

– Hän ei ikinä estänyt Euroopan unionin toimintaa, Macron lisäsi.

Poliitikkoja erosi valinnan vuoksi

Britannian valtiovarainministeri Philip Hammond on kertonut eroavansa, jos Boris Johnsonista tulee maan pääministeri. Hän kertoo, ettei voisi ikinä hyväksyä Johnsonin brexit-strategiaa.

– Olen varma, ettei minua potkita pihalle, koska aion erota ennen kuin pääsemme siihen pisteeseen. Aion jättää eroanomukseni Theresa Maylle ennen kuin hän menee palatsiin jättämään oman eroanomuksensa keskiviikkona, Hammond kertoi BBC:lle viikonloppuna.

Hammond on kritisoinut voimallisesti Johnsonin brexit-strategiaa, eikä hänen uskottu pysyvän valtiovarainministerinä uuden pääministerin hallituksessa.

Tulosten julkistamispäivän ensimmäinen eroilmoitus tuli vuodesta 2005 parlamentin jäsenenä toimineelta konservatiivipuolueen apulaisopetusministeri Anne Miltonilta. Hän jätti virkansa noin tunti ennen johtajavaalin tuloksen julkistamista.

Lähteenä käytetty myös uutistoimisto AFP:tä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 2. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 5. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 6. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 7. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 8. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 9. Brasilian presidentti Bolsonarolla on todettu koronavirustartunta
 10. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 11. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 12. United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa
 13. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 14. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 15. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.