Sade auttanut saamaan Portugalin metsäpaloja hallintaan

Maastopalot ovat raivonneet helteisestä viikonlopusta saakka Keski-Portugalissa parinsadan kilometrin päässä pääkaupunki Lissabonista. LEHTIKUVA / AFP

STT

Portugalissa sateet ovat auttaneet palomiehiä saamaan suuria maastopaloja hallintaan. Noin 1 100 palomiestä yrittää kuitenkin yhä taltuttaa tulta lopullisesti.

Maastopalot ovat raivonneet helteisestä viikonlopusta saakka Castelo Brancon alueella, joka sijaitsee Keski-Portugalissa parinsadan kilometrin päässä pääkaupunki Lissabonista. Alueella satoi hieman toissa yönä, mikä nosti ilmankosteutta ja auttoi saamaan paloja hallintaan.

Noin neljänkymmenen ihmisen kerrotaan loukkaantuneen paloissa, joita viranomaiset epäilevät tahallaan sytytetyksi. Joukossa on useita palomiehiä. Valtaosa loukkaantuneista on hengittänyt savukaasuja.

Ainakin 7 000 hehtaaria maastoa on palanut, arvioi metsäpalotilannetta seuraava EU:n järjestelmä

Alueella roihuaa säännöllisesti

Paikallisten kylien asukkaat ovat valittaneet, että alueelle ei ole lähetetty tarpeeksi palomiehiä. Viranomaisten mukaan kaikki pätevät pelastajat on värvätty töihin. Johtaja Luise Belo Costa kansalaisten turvallisuudesta vastaavasta virastosta huomautti, että palomiehiä on tarvittu myös pienempien palojen sammuttamiseen muualla maassa.

Portugalin keskiosa on metsäistä ja vuoristoista, ja siellä syttyy maastopaloja säännöllisesti. Maan historian tuhoisimmat metsäpalot nähtiin alueella vuonna 2017, kun 114 ihmistä kuoli kahdessa erillisessä palossa kesä- ja lokakuussa.

Suuri osa alueen väestöstä on iäkästä, sillä nuorempi väki on muuttanut suurin joukoin kaupunkeihin. Puut ovat pääosin eukalyptusta, joka on helposti syttyvää. Sitä käytetään paperiteollisuudessa.

Paloriskistä huolimatta puita istutetaan, koska ne kasvavat nopeasti ja ovat paikallisille pääasiallinen toimeentulon lähde. Metsien hoidossa on kuitenkin puutteita, ja tiheä aluskasvillisuus auttaa palojen leviämisessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 2. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 5. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 6. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 7. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 8. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 9. Brasilian presidentti Bolsonarolla on todettu koronavirustartunta
 10. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 11. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 12. United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa
 13. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 14. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 15. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.