Robert Mueller raottaa sanaista arkkuaan Venäjä-tutkinnasta – odotettavissa ei kuitenkaan jymy-yllätyksiä

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinta etsi vastausta siihen, syyllistyikö Trumpin vaalikampanja vehkeilyyn Venäjän kanssa. LEHTIKUVA / AFP

STT

Erikoissyyttäjänä Venäjä-tutkinnassa toiminut Robert Mueller saapuu tänään Yhdysvaltain kongressin kuultavaksi. Kuulemisen on määrä alkaa iltapäivällä Suomen aikaa.

Mueller on aiemmin kommentoinut niukasti tutkintaansa. Toukokuussa Mueller kuitenkin sanoi, että hänen toimistonsa ei voinut sen enempää syyttää presidentti Donald Trumpia oikeuden estämisestä kuin vapauttaa tätä epäilyistä.

Samassa tilaisuudessa Mueller ilmaisi, että kaikki sanottava löytyy hänen yli 400-sivuisesta Venäjä-tutkinnan loppuraportistaan. Myös Yhdysvaltain oikeusministeriö lähestyi Muelleria alkuviikosta kirjeellä, jossa erikoissyyttäjää pyydetään pitäytymään ainoastaan raportin sisällössä.

Kuulemisesta ei odotetakaan liutaa uusia paljastuksia, vaan pikemmin kongressiedustajien uskotaan keskittävän voimansa raportin keskeisten löydösten alleviivaamiseen.

Valiokuntien kongressiedustajia kiinnostanevat ainakin Trumpiin kohdistuneet väitteet oikeuden estämisestä sekä Trumpin vaalikampanjan ja Venäjän väliset yhteydet. Mueller on alleviivannut, ettei istuvaa presidenttiä voida syyttää rikoksesta. Demokraatteja kiinnostanee, olisivatko Trumpin toimet johtaneet syytteeseen, jollei hän olisi ollut presidentti.

Venäjä-tutkinta johti yli 30 syytteeseen tai tuomioon

Mueller alkoi johtaa Venäjä-tutkintaa pian sen jälkeen, kun Trump erotti liittovaltion poliisin FBI:n päällikön James Comeyn. Venäjä-tutkinta etsi vastausta siihen, syyllistyikö Trumpin vaalikampanja vehkeilyyn Venäjän kanssa.

Väitteen tueksi ei löydetty näyttöä. Tutkinta kuitenkin vahvisti useiden venäläisten yrittäneen vaikuttaa vaalitulokseen muun muassa häirinnän ja hakkeroinnin avulla.

Trumpin kampanja hyödynsi venäläisten toimia demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin mustamaalaamiseen.

Muellerin tutkinta johti yli 30 ihmisen syyttämiseen tai tuomitsemiseen. Trumpin lähipiiristä vankilatuomion saivat muun muassa hänen entinen kampanjapäällikkönsä Paul Manafort sekä hänen asianajajansa Michael Cohen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Lahtelainen kuvataiteilija Matti Koskela on kuollut
 3. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 4. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 5. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa
 6. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 7. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 8. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 9. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 10. Kreikasta siirretty Suomeen 49 pakolaislasta ilman huoltajaa
 11. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 12. Oletko kokenut taloudellista väkivaltaa? Kerro kokemuksistasi verkkokyselyssä
 13. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 14. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 15. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.