Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Noppia, figuureja ja pukuloistoa – roolipelitapahtuma Ropeconiin haetaan kasvua houkuttelemalla lapsiperheitä mytologian maailmaan

Monisivuiset nopat halkovat Helsingin messukeskuksen ilmaa ja figuurit täyttävät pöydät, kun roolipelaajat saapuvat Pasilaan taruolennoiksi pukeutuneena. Tämän vuoden Ropecon-roolipelitapahtuman teema on mytologia.

Ropecon kehotti kävijöitä nettisivuillaan kaivamaan naftaliinista vampyyrin hampaat, Thorin vasarat ja keijupuvut. Teema on otettu hyvin vastaan kävijöiden keskuudessa.

– Mytologia on pukeutumisen suhteen sillä tavalla hauska teema, että se mahdollistaa monenlaisen pukeutumisen ja sopii niin hyvin tähän roolipeliyhteisöön. Varmasti jokaiselta löytyy jotain mytologiaan tai myytteihin sopivaa vaatetta kotoa, kertoo Saana Kallio Ropeconin viestinnästä.

– Kyllä ovat kaikki olleet täällä hyvin hengessä mukana.

Tapahtumaan odotetaan viikonlopun aikana 4 500:aa kävijää, mikä on viime vuonna saavutettu rajapyykki. Kävijämäärät ovat Kallion mukaan kuitenkin olleet kasvussa koko ajan. Coniin myytiin ennakkolippuja noin 1 600 kappaletta. Tämä on 300 lippua enemmän kuin edellisvuonna.

Avaruusmurmeleita ja velhokoululaisia

Tänä vuonna otettiin myös käyttöön uutena lippukategoriana perhelippu. Kallion mukaan kyse on pidemmästä projektista, jolla yritetään lisätä "inklusiivisuutta". Tapahtumaa on pyritty ohjaamaan enenevässä määrin myös lapsiperheystävälliseen suuntaan.

– Tämä on asia, johon olemme viime vuosina panostaneet. Saataisiin laajennettua sitä kautta, Kallio kertoo.

Ropeconissa on tarjolla myös erikseen lapsille suunniteltua ohjelmaa ja pelejä. Lapsille löytyy Kallion mukaan muun muassa lyhyt Puoli tuntia avaruusmurmelina -roolipeli.

Tämän lisäksi on paljon muuta lapsille sopivaa ohjelmaa, vaikkei olisi suunniteltu alusta alkaen heitä varten. Conin aikana järjestetään muun muassa Velhokoulu-larppeja, joita pitää paikallinen yhdistys. Nämä larpit eli live action -roolipelit sopivat eri ikäisille.

Lauantaina selviää kultaisen taruliskon saaja

Perhelippujen lisäksi tänä vuonna on uutuutena myös muilla coneilla erityistä suosiota nauttinut taidekujakonsepti. Taidekuja on Kallion mukaan paikka, johon tuotteitaan voivat tulla myymään taiteilijat, puoliammattilaiset tai ammattilaisetkin.

Ropecon on tapahtuman nettisivujen mukaan Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestettävä roolipelitapahtuma. Tapahtuman tekemiseen osallistuu vuosittain yli 800 vapaaehtoista. Tapahtuma järjestetään tänä vuonna 26. kertaa. Ensimmäinen Ropecon järjestettiin vuonna 1994.

Ohjelmaan kuuluu pelaamisen ja turnausten lisäksi luentoja, esitelmiä, paneelikeskusteluja ja työpajoja.

Lauantaina jaetaan myös Kultainen lohikäärme -palkinto, joka annetaan pitkäaikaisesta työstä roolipelien, miniatyyripelien, korttipelien tai lautapelien saralla. Palkinnon voi myös saada ansiokkaasta työstä pelikulttuurin kehittymisessä tai kehittämisessä.

Palkinnon ovat saaneet aiemmin muun muassa kirjailijat Johanna Koljonen ja Mike Pohjola.

Tämän lisäksi viikonloppuna jaetaan myös Vuoden peliteko -palkinto. Se on jaettu kolme kertaa ja jaetaan ansioista ei-digitaalisten pelien osa-alueella.