Noppia, figuureja ja pukuloistoa – roolipelitapahtuma Ropeconiin haetaan kasvua houkuttelemalla lapsiperheitä mytologian maailmaan

Ropeconin asukirjoa. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

STT

Monisivuiset nopat halkovat Helsingin messukeskuksen ilmaa ja figuurit täyttävät pöydät, kun roolipelaajat saapuvat Pasilaan taruolennoiksi pukeutuneena. Tämän vuoden Ropecon-roolipelitapahtuman teema on mytologia.

Ropecon kehotti kävijöitä nettisivuillaan kaivamaan naftaliinista vampyyrin hampaat, Thorin vasarat ja keijupuvut. Teema on otettu hyvin vastaan kävijöiden keskuudessa.

– Mytologia on pukeutumisen suhteen sillä tavalla hauska teema, että se mahdollistaa monenlaisen pukeutumisen ja sopii niin hyvin tähän roolipeliyhteisöön. Varmasti jokaiselta löytyy jotain mytologiaan tai myytteihin sopivaa vaatetta kotoa, kertoo Saana Kallio Ropeconin viestinnästä.

– Kyllä ovat kaikki olleet täällä hyvin hengessä mukana.

Tapahtumaan odotetaan viikonlopun aikana 4 500:aa kävijää, mikä on viime vuonna saavutettu rajapyykki. Kävijämäärät ovat Kallion mukaan kuitenkin olleet kasvussa koko ajan. Coniin myytiin ennakkolippuja noin 1 600 kappaletta. Tämä on 300 lippua enemmän kuin edellisvuonna.

Avaruusmurmeleita ja velhokoululaisia

Tänä vuonna otettiin myös käyttöön uutena lippukategoriana perhelippu. Kallion mukaan kyse on pidemmästä projektista, jolla yritetään lisätä "inklusiivisuutta". Tapahtumaa on pyritty ohjaamaan enenevässä määrin myös lapsiperheystävälliseen suuntaan.

– Tämä on asia, johon olemme viime vuosina panostaneet. Saataisiin laajennettua sitä kautta, Kallio kertoo.

Ropeconissa on tarjolla myös erikseen lapsille suunniteltua ohjelmaa ja pelejä. Lapsille löytyy Kallion mukaan muun muassa lyhyt Puoli tuntia avaruusmurmelina -roolipeli.

Tämän lisäksi on paljon muuta lapsille sopivaa ohjelmaa, vaikkei olisi suunniteltu alusta alkaen heitä varten. Conin aikana järjestetään muun muassa Velhokoulu-larppeja, joita pitää paikallinen yhdistys. Nämä larpit eli live action -roolipelit sopivat eri ikäisille.

Lauantaina selviää kultaisen taruliskon saaja

Perhelippujen lisäksi tänä vuonna on uutuutena myös muilla coneilla erityistä suosiota nauttinut taidekujakonsepti. Taidekuja on Kallion mukaan paikka, johon tuotteitaan voivat tulla myymään taiteilijat, puoliammattilaiset tai ammattilaisetkin.

Ropecon on tapahtuman nettisivujen mukaan Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestettävä roolipelitapahtuma. Tapahtuman tekemiseen osallistuu vuosittain yli 800 vapaaehtoista. Tapahtuma järjestetään tänä vuonna 26. kertaa. Ensimmäinen Ropecon järjestettiin vuonna 1994.

Ohjelmaan kuuluu pelaamisen ja turnausten lisäksi luentoja, esitelmiä, paneelikeskusteluja ja työpajoja.

Lauantaina jaetaan myös Kultainen lohikäärme -palkinto, joka annetaan pitkäaikaisesta työstä roolipelien, miniatyyripelien, korttipelien tai lautapelien saralla. Palkinnon voi myös saada ansiokkaasta työstä pelikulttuurin kehittymisessä tai kehittämisessä.

Palkinnon ovat saaneet aiemmin muun muassa kirjailijat Johanna Koljonen ja Mike Pohjola.

Tämän lisäksi viikonloppuna jaetaan myös Vuoden peliteko -palkinto. Se on jaettu kolme kertaa ja jaetaan ansioista ei-digitaalisten pelien osa-alueella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 2. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 3. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 4. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 5. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 6. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 7. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 8. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 9. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen
 10. Lukijalta: Vääksyssä oppilasennusteet on pitänyt ylimitoittaa elinkaarimallin vuoksi
 11. Koronakevät on lisännyt palautumisen tarvetta – näillä vinkeillä vaihdat vapaalle onnistuneesti
 12. Kesäkuu oli harvinaisen lämmin – Lahdessa oli viime kuussa 13 hellepäivää, vettä saatiin odotella
 13. Hämyisten metsien pikkulintuja – Kuusamossa lauloivat sinipyrstöt, Viiankiaavalla mäkättivät taivaanvuohet
 14. Heikki Hiilamon Vierailija-kolumni: Miksi Ruotsi epäonnistui koronaviruskriisin hoitamisessa?
 15. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.