Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Korona ei ole kadonnut, tilanne Päijät-Hämeessä heikentynyt ja sairaanhoidon tarve kasvaa

Sairaalassa ennätysmäärä koronapotilaita, rokotesuojasta ja maskeista muistutetaan taas.

Koronatilanne on heikentynyt Päijät-Soten alueella. Sairaalahoidon tarve on kasvussa, ja sairaalahoidossa on viime päivinä ollut kerralla noin 80 potilasta.

Määrä on selvästi korkeampi kuin kertaakaan aiemmin epidemian aikana.

– Potilaista noin kolmella neljästä korona on sivulöydös, mutta myös koronan suoraan aiheuttamien sairaalajaksojen määrä on roimassa nousussa, sanoo johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen Päijät-Sotesta.

Tilanteesta johtuen ihmisiä muistutetaan jälleen siitä, että rokotesuoja vähentää olennaisesti sairaalahoidon tarvetta. Tehosterokotusta koronaa vastaan suositellaankin muutamille ryhmille huolimatta siitä, kuinka monta rokotetta on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa on sairastanut koronan.

Ryhmään kuuluvaksi luokitellaan kaikki vähintään 65-vuotiaat, 18 vuotta täyttäneet lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat tai voimakkaasti immuunipuutteiset 12 vuotta täyttäneet.

Kolmen rokotteen sarja riittää tässä vaiheessa kaikille 18 vuotta täyttäneille, ja neljän rokotteen sarja 60 vuotta täyttäneille. 5–11-vuotiaiden lasten rokotesarja muodostuu kahdesta rokotuksesta. Sairastettu tauti vastaa yhtä koronarokotetta.

Päijät-Sotesta suositellaankin maskin käyttöä erityisesti rokottamattomille 15 vuotta täyttäneille sekä kaikille, joilla on vakava riski saada koronatauti. Maskin pitäisi olla kantajaansa tehokkaasti suojaavaa FFP2- tai FFP3 -mallia. Riskiryhmiin kuuluville maskin käyttöä suositellaan, vaikka olisi täysin rokotettukin.