Ihmiskunta alkaa tänä vuonna ylikuluttaa maapallon luonnonvaroja ennätysaikaisin

Ihmiskunta käyttää luonnonvaroja turhan kovalla tahdilla. Lehtikuva / AFP

STT

Laskelmien mukaan maapallon tänä vuonna tuottamat luonnonvarat on kulutettu loppuun tänään. Earth Overshoot Day -hankkeen mukaan maailman ylikulutuspäivä on tänä vuonna aikaisemmin kuin koskaan. Ajankohta perustuu Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen laskelmiin.

Ympäristöministeriön mukaan ylikulutus on yksi suurimmista ilmastonmuutoksen etenemisen ja luonnon köyhtymisen syistä. Se vaarantaa muun muassa ruoan, puhtaan veden ja raaka-aineiden saannin. Ministeriö kertoo tiedotteessa, että ylikulutuksen seuraukset näkyvät jo nyt. Maapallon ilmasto on jo lämmennyt noin asteen esiteollisesta ajasta ja maailmanlaajuisesti noin miljoona kasvi- ja eläinlajia on vaarassa kadota.

Ihmiskunta käyttää tänä vuonna luonnonvaroja 1,75 kertaa nopeammin kuin mitä maapallon ekosysteemi pystyy uudistamaan. Ihmiskunnan kulutukseen tarvittaisiin siis 1,75 maapalloa.

Viime vuonna maailman ylikulutuspäivä oli elokuun 1. päivä.

Suomalaisten maapallo kestää vain kolmisen kuukautta

Suomalaiset kuluttivat osansa maapallon luonnonvaroista jo huhtikuun alussa. Tuolloin WWF kertoi, että jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin 3,8 maapalloa.

– Nykyinen ylikulutuksemme on luonnon kannalta täysin kestämätöntä, sillä suomalaiset elävät koko loppuvuoden velaksi luonnolta. Suomalaisen ylikulutuksen vaikutukset näkyvät erityisesti kehittyvissä maissa, jossa luonnon monimuotoisuus köyhtyy hälyttävää tahtia, WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder sanoi tiedotteessa huhtikuussa.

Suomalaisten ylikulutuspäivä lasketaan vuosittain YK:n tuoreimmista tilastoista.

Vain yhdeksän prosenttia raaka-aineista käytetään uudelleen

Ympäristöministeriön tiedotteessa yhdeksi ratkaisuksi nostetaan kiertotalous. Ministeriön mukaan raaka-aineita kulutetaan maailmanlaajuisesti noin 80 miljardia tonnia vuodessa. Näistä ainoastaan yhdeksän prosenttia käytetään uudelleen tai kierrätetään. Kiertotalous tähtää tuotteiden käyttöiän pidentämiseen sekä luonnonvarojen liikakäyttöä vähentävien palveluiden ja ratkaisujen edistämiseen, ministeriö linjaa.

Earth Overshoot Day taas haastaa ihmisiä siirtämään ylikulutuspäivää pidemmälle vuoteen. Se listaa sivuillaan viisi oleellista osa-aluetta, joiden kestävyyttä kehittämällä voitaisiin myöhentää ylikulutuksen rajapäivää. Merkittäviä teemoja ovat muun muassa kaupunkisuunnittelu, energia sekä ruoantuotanto, -jakelu ja -kulutus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 2. Lahden Renkomäessä hurjasteltiin huomattavia ylinopeuksia lauantaina
 3. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 4. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä
 5. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 6. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 7. THL: Suomessa todettu 33 uutta koronavirustartuntaa, kuolleiden määrä kasvoi neljällä
 8. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 9. Lukijalta: Lahden kuninkaalliset Branta Von Leucopsikset
 10. Sunnuntaina on Katja Melkon mahdollisuus kirjoittaa historiaa – suomalaiset naisravivalmentajat ovat nousseet kohti Ruotsin kärkeä
 11. Koronamaskihuijauksista mustan pörssin kauppaan – Rikollisten kekseliäisyys on ennenkin kukkinut kriisiaikoina
 12. "Haluan, että leipomukseni maistuvat parhailta ikinä" – Koronakriisi sai kotileipurit villeiksi, ja nyt leivonnan asiantuntija kertoo syyn
 13. Biojätekokeiluun tullut satoja hakemuksia Päijät-Hämeessä – "Paljon positiivista kaikua"
 14. "Riskinä ovat rasitusvammat" – Salmelan kesässä esittäytyvä Eliya Zweygberg luo tavallisista metalliverkoista ainutlaatuista eläintaidetta
 15. Pyhä-Häkki vie kulkijan suomaisemiin ja vanhan metsän keskelle – metsäsopulikin viihtyy kansallispuistossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.