Sudanissa surmattiin mieltään osoittaneita lukioikäisiä opiskelijoita

Mielenosoitukset ovat olleet Sudanissa arkipäivää jo kuukausien ajan. Lehtikuva / AFP

STT

Sudanissa viisi mielenosoittajaa ammuttiin kuoliaaksi maanantaina. Siviilihallintoa vaativan protestiliikkeen mukaan surmatuista mielenosoittajista neljä oli lukioikäisiä opiskelijoita.

Välikohtaus sattui Al-Obeidin kaupungissa, jossa osoitettiin mieltä ruoka- ja polttoainepulan johdosta.

– Viisi marttyyria kuoli suoriin ampumahaavoihin tarkka-ampujien luodeista rauhanomaisen mielenosoituksen aikana Al-Obeidissa, sanoi protestiliikettä lähellä oleva lääkärikomitea.

Verenvuodatus osuu herkkään aikaan, sillä protestiliikkeen ja Sudanin sotilashallinnon on tarkoitus jatkaa tiistaina neuvotteluja siirtymäkaudesta. Protestiliike ja sotilasjuntta pääsivät aiemmin tässä kuussa sopimukseen tulevien kolmen vuoden vallanjaosta ja siirtymästä siviilihallintoon. Tiistaina osapuolten on tarkoitus neuvotella siirtymäajan yksityiskohdista.

Maanantain välikohtauksen takia osa protestijohtajista vaati neuvottelujen lykkäämistä.

– Emme voi istua neuvottelupöydässä sellaisten kanssa, jotka sallivat vallankumouksellisten tappamisen, sanoi protestiliikkeen johtajiin kuuluva Siddig Youssef.

Protestiliike kehottikin maanantaina pitämään mielenosoituksia ympäri maata verilöylyn johdosta.

Tutkinta suututti mielenosoittajat

Tilanne Sudanissa on ollut räjähdysherkkä sen jälkeen, kun armeija syrjäytti pitkäaikaisen presidentin Omar al-Bashirin huhtikuussa pitkään jatkuneiden mielenosoitusten seurauksena.

Siviilihallintoa vaatinut istumamielenosoitus pääkaupunki Khartumissa hajotettiin kovin ottein kesäkuun alussa, ja mielenosoittajien mukaan iskussa kuoli 127 ihmistä. Tapauksesta tehdyn tutkinnan tulokset julkaistiin viime viikonloppuna, ja sen mukaan kesäkuun 3. päivän iskussa olisikin kuollut vain 17 ihmistä, ja tämän lisäksi 87 olisi kuollut seuraavan viikon aikana.

Tämä suututti protestiliikettä, ja viime päivinä Khartumissa on ollut suuria mielenosoituksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.